Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının 12 Mart'ta gerçekleştireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı.
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında üniversitelerde olmak isteyen adayları, tek oturumda düzenlenecek YGS'nin heyecanı sardı.
Sınava katılım sayısı arttı
ÖSYM, bu yıl 2 milyon 265 bin 902 kişinin sınava katılacağını açıkladı. Buna göre, geçen yıla oranla 87 bin 339 kişilik artış yaşandı.
Saat 10.00'da başlayacak sınavda Türkçe, Matematik, Geometri, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden sorular çıkacak.
Saat 09.45'ten sonra sınav binalarına giriş yapılamayacak
Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacak. Adayların, saat 09.45'ten sonra sınav binalarına alınmayacaklarına vurgu yapıldı.
Sınav giriş belgeleri erişime açıldı
Sınav giriş belgeleri geçtiğimiz günlerde erişime açılmıştı. Adaylar, sınava giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile https://ais.osym.gov.tr internet adresini tıklayarak edinebilecekler.
Geçici kimlik belgesiyle sınava girilebilecek
Adaylar, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "geçici kimlik belgesi" ile sınava girilebilecekler.
Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların, sınavın başlamasından yarım saat önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmalarının zorunlu olduğu belirtildi.
Sınav öncesi işlemler
Adayların oturacakları yerleri saptamak, gerekirse sınav sırasında bir adayın yerini değiştirmek yetkisi salon başkanına aittir. Salona önceden gönderilmiş 'KPDS Salon Aday Yoklama Listesi' ile adayların tek tek yoklaması yapılacak ve salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatarak, test için kullanılacak cevap kâğıtlarını dağıttıracak. Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylar tarafından doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılarak sınav başlatılacak. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacak.
İlk 90 dakika ile son 15 dakika içerisinde salondan çıkış yasak
Adaylar, cevaplama işlemini erken tamamlamış olsalar bile sınavın ilk 90 dakikası ile son 15 dakikası içinde sınav salonundan dışarı çıkarılmayacaklar.
Ayrıca, adayların sınav süresi boyunca tuvalet ve benzeri ihtiyaçlarını gidermek için sınav salonundan çıkmaları yasak olacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir adayın tekrar sınav salonuna alınmayacağı bildirildi.
Adayların sınava çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo ve benzeri haberleşme araçları, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat ve benzeri her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizatla girmeleri ve sınav süresince adayların, birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya çekilmesine yardımcı olmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi ve benzeri şeyler alıp vermeleri, sınav salonunda sigara, pipo, puro ve benzeri içmeleri, sözlük, sözlük görevi gören yardımcı araçlar kullanmaları, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırıdır.
Kurallara aykırı davrananlar sınava devam edemeyecek
Sınav kurallarına aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilirler.
Sınavın bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı, cevap kâğıdı ile sınava giriş ve kimlik belgesi salondaki görevliler tarafından toplanacak. Özellikle büyük salonlarda görevlilerin yanlışlıkla bir adaya ait bu materyallerden herhangi birini almayı unutmaları durumunda adayın, derhal gerekli uyarıda bulunarak, söz konusu belgelerin eksiksiz teslim alınmasını sağlamaları gerekiyor. Cevap kâğıdı, soru kitapçığı veya sınava giriş ve kimlik belgesi eksik çıkan adayın sınavı geçersiz sayılacak.
Adayların testlere verdikleri cevaplar bilgiişlem yöntemleriyle incelenecek. Bu incelemelerden elde edilen bulgular ÖSYM tarafından değerlendirilecek, ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılan salonlarda kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların teste verdikleri cevaplar geçersiz sayılacak. (Hamza Adiyaman-İLKHA)