Batman'ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı asırlar öncesine dayanan tarihi mağara ve yapılarıyla dikkat çeken Kırkat köyü ve buraya bağlı Konak (Kasrikê) ile Öteyaka (Kîryasê) mezralarında birçok konuda sıkıntı yaşanıyor.

Köylüler, köylerinde sağlık ocağı olmadığını, temizlik sıkıntısı çektiklerini ve yollarının bozuk olduğunu belirterek, hizmet beklediklerini söylediler.

90'lı yılların mağduru olduklarını ifade eden Abdullah Temiz, "90'lı yıllarda PKK ve devlet baskısı altında kalarak Batman'a taşınmak zorunda kalmıştık. Halen de Batman'dayız. Tarihi evlerimiz yıkılmakla karşı karşıya kalmıştır. Köyümüze geri dönmek ve evlerimizi onarmak için yolumuzun yapılması konusunda Gercüş Kaymakamı'mıza başvurmuştuk. Gercüş Kaymakamlığından görevliler gelip, yolun koordinatlarını aldılar. Geri döneceklerini söylediler, 3-4 yıldır beklemekteyiz. Bir ara iş makinesini göndererek, birkaç gün çalışıp kepçeyi geri çektiler. Yolumuzun yapılması için sorunlarımızı basın aracılığıyla dile getirmeye çalıştığımızdan dolayı İl Özel İdaresi Müdürlüğü yetkilileri kepçeyi geri çekti ve bir daha göndermedi." dedi.

"Tek isteğimiz yolumuzun yapılmasıdır"

Tek isteklerinin yollarının yapılması olduğunu dile getiren Temiz, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada 800-900 metrelik yol yapılmalıdır ama yetkililer bin 200 metre diyor. Yol sorunu için daha önce şunu dile getirmiştim: Gercüş Kaymakamlığımız sadece bu yolu yapsın. 90'lı yıllarda yaşadığımız mağduriyetlerden dolayı harabe olan asırlık evlerimizin onarımı için bu yolun yapılmasını istedik. Devletten destek almadan evlerimizi yapmak istiyoruz. Evlerimiz için bir beklentimiz olmayacak. 90'lı yılların terör mağduru olduğumuzdan dolayı tek isteğimiz yolumuzun yapılmasıdır. Hakkımızı istiyoruz, fazla bir şey istemiyoruz. Bu mağduriyet nedeniyle herhangi bir tazminat istemiyoruz. Yolun yapılması bizim için evlerimizin onarımı demektir."

"Köylüler araçlarıyla kapılarının önüne gidemiyorlar"

Köylülerin araçlarıyla evlerine gidemediğine değinip, bu sorunun giderilmesini isteyen Hasan Altun ise "Köylülerin isteği üzerine bu yol yapılmaya çalışıldı. 3 aydır bu halde bırakılmış. Yol kazılmış, toprak ve molozları olduğu gibi yerinde bırakmışlar. Köyün bir bölümü yola çok uzak. Bu yolun yapılması gerekir. Köylüler kendi araçlarıyla kapılarının önüne gidemiyorlar. Yaya olarak gidiyorlar. Eşyalarını sırtlarında taşımak zorunda kalıyorlar. Bu yol yapılsa çok iyidir. Yolun yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik-İLKHA)