Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü`nün (FAO) bir süre önce yayınladığı Raporu`nda derlediği verilere göre dünyada tüketim için üretilen her 3 gıdadan biri yenmeden çöpe gidiyor. ABD'de üretilen gıdaların yüzde 40'ı hiç yenmiyor. Avrupa'da her yıl 100 milyon ton yemek çöpe atılıyor. Her yıl 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Öte yandan dünyada yaklaşık 1,4 milyar insan aşırı kilo problemi olan obezite ile karşı karşıya.

Dünyanın birçok ülkesinde israf had safhaya ulaşırken, özellikle Afrika ülkelerinin birçoğunda ve Yemen`de ise insanlar açlıktan hayatlarını kaybediyor. Yıllarca tüm zenginlikleri sömürülen Somali ve tüm Afrika ülkelerinin, günümüzde sözde bağımsız ülkeler olmalarına ve yeraltı-üstü zenginliklerine rağmen geri kalmışlıkları ile baş gösteren açlık krizi, batılı ülkelerin bu ülkeleri hâlen bile sömürdüğünü ortaya koyuyor. Zengin yeraltı madenlerine sahip olan Afrika'nın gelişmesine engel olan Batı, daha iyi sömürebilmek için krizlerle boğuşmasını sağlıyor.

Uluslararası kuruluşların raporlarında, Afrika`ya açlık ve kıtlığın geri döndüğü, 8 ile 10 milyon arasında insanın ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Büyük insani dramların yaşandığı ve açlık dolayısıyla toplu ölümlerin gerçekleştiği Afrika coğrafyasına gıda başta olmak üzere insani yardım ihtiyacı had safhada.

SOMALİ`DE SON 2 GÜNDE 110 KİŞİ AÇLIKTAN ÖLDÜ

Somali`nin güney batısındaki Bay bölgesinde son 2 günde 110 kişi açlıktan yaşamını yitirdi. Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri, Ulusal Kuraklık Komitesi ile düzenlediği toplantıda, kuraklık sebebiyle son 2 günde Bay bölgesinde 110 kişinin öldüğünü açıkladı. Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, Salı günü ülke genelinde etkili olmaya başlayan kuraklığın yol açtığı insani krizle mücadele için "ulusal felaket" ilan etmişti. Fermacu, Somali'de yaşanabilecek insani trajedinin önüne geçilebilmesi ve kuraklıktan etkilenen ailelere yardım ulaştırılabilmesi için uluslararası kamuoyunun desteğini istemişti.

“SOMALİ`DE 71 BİN ÇOCUK HAYATINI KAYBEDEBİLİR”

Dünyada çıkacak savaşları önleme, güçlü ülkelerin zayıf ülkeleri sömürmesine, işgal ve katliamlar yapmalarına engel olması gereken Birleşmiş Milletler ise, son yıllarda sadece çıkan savaşları izleme ve ölenlerin istatistiğini yayınlamaktan öte bir işe yaramıyor. Dünyada çıkan savaş ve kaosların müsebbibi beş daimi üye ülkenin kontrolündeki BM kurumunun şubat ayındaki son istatistiği Somali`deki kıtlığa dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler, Şubat ayında yaptığı açıklamada Somali`de yaşanan kuraklığa karşı acilen bir önlem alınmazsa ülkede kıtlık yaşanacağını ve 71 bin çocuğun açlık nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı. BM Somali İnsani Yardım Koordinatörü Peter de Clercq, ülkedeki aşırı kuraklık nedeniyle acil önlem alınması gerektiği çağrısı yapmıştı. Yaklaşık 3 milyon kişinin açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Clercq, aşırı derecede yetersiz beslenmeye maruz kalmış beş yaş altı 363 bin çocuktan 71 binin ölme riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

YEMEN BÜYÜK BİR FELAKETİN EŞİĞİNDE

Yemen Uluslararası Yardım Organizasyonu (İNSAN) Genel Başkanı Eymen El Mansur, ülkesindeki insanların büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını, İslam ümmetinin artık Yemen'de yaşananları görmesi gerektiğini söyledi. Ülkesinde yaşanan insani dramın büyük bir felakete doğru gittiğini söyleyen El Mansur, Yemen'de her şeyin tükendiğini, ilaç ve yiyecek bulmanın zorlaştığını, bir an önce tüm Müslümanların Yemenli kardeşlerine yardım eli uzatması gerektiğini söyledi.

"DÜNYA YEMEN`E KAYITSIZ KALIYOR"

Yemen`de devam eden savaş ve bunun beraberinde getirdiği insani felaketten dünyanın tam olarak haberdar olmadığını belirten El Mansur, "Ülkeye ilaç girmiyor. Tahlil veya diyaliz için gerekli olan malzemeler tükenmek üzere. Bundan dolayıdır ki insanlar yurtdışında tedavi için gitmek zorundalar, ama gidemiyorlar. En son yayınlanan BM raporlarında bile, milyonlarca Yemenli çocuğun açlıkla mücadele ettikleri ve yiyeceklerinin kalmadığı ifade edildi. Doğrusunu söylemek gerekirse, şu anda Yemen`de hemen her şey tükenmiş durumda. İnsanlar şu anda açlık krizi ile karşı karşıya. Birçok hastalık var ve ilaçlar çok az. Çok fazla yetim çocuk var, ama elbise çok az. Harabeye döndürülen evlerinden dolayı çok fazla insan evsiz-barksız olarak sokaklarda, ama onları barındırma imkânları çok az. Yemenliler çok onurlu bir halk oldukları için aç-çıplak olarak sokaklarda kalsalar bile el açıp dilenmezler.” dedi.

"KENDİNİZİ YEMENLİLERİN YERİNE KOYUN”

 "Bizlerin tüm insanlığa çağrımız bu meseleye sadece insani olarak yaklaşılmasıdır.” diyen El Mansur, son olarak şunları kaydetti: “Herkesin kendi çocuklarını açlık felaketi ile karşılaşmış gibi göz önüne getirmesidir. Çocuklarının açlık felaketi ile karşı karşıya geldiği ve aç olarak yatmak zorunda olduğu tasavvuru bile insanı ürpertir. Bu birçok felaketten sadece bir felakettir. Bunun dışında Yemen`de daha birçok felaket durumu var ki, medya tarafından yeryüzündeki insanlara bu bilgiler ulaştırılmıyor. Çünkü her türlü bilginin dışarıya aktarılmasına da izin verilmiyor. Çok açık bir şekilde insanların bu konuda bilgiye ulaşması engelleniyor.”

AVRUPA YETİM DER KOLLARI SIVADI

Uluslararası İnsani Yardım kuruluşu Avrupa Yetim-Der de kıtlığın yaşandığı bölgelere yönelik yeni bir yardım projesi başlattı. Avrupa Yetim-Der Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, yeni başlattıkları ‘Afrika`ya Gıda Yardımı` projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda basında yer alan ve BM`nin raporlarına da yansıdığı üzere Afrika`nın çeşitli ülkelerinde baş gösteren kıtlık nedeniyle büyük insani dramlar yaşanmaktadır. Bu durum üzerine bizler de Avrupa Yetim-Der olarak, Afrika ülkelerine has gıda paketi projesini başlatmış bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.

“MİLYONLARCA AÇ ÇOCUĞA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Milyonlarca çocuğun açlık sınırının altında yaşadığına dikkat çeken Ateş, “Bu proje, Ramazan ayına kadar binlerce, belki de milyonlarca aç ve mağdur insana umut olacak. Bizim asıl hedefimiz, yeryüzünde açlık sınırının altında yaşayan bir milyon dört yüz bin çocuktan, en fazlasına ulaşmaktır. Onları bir nebzede olsa hayata tutundurmak, umut olmak, zor şartlar altında karınlarını doyurmalarına vesile olmaktır. Afrika kıtasındaki Sudan, Somali, Kenya ve Etiyopya'da yaşanan kıtlıktan dolayı açlık çeken bu insanlara gerek İslami, gerekse insani sorumluluğumuz açısından görevimizi yerine getirmek için hayırseverlere sesleniyoruz ve diyoruz ki, Afrika`daki aç çocuklara umut olalım, oradaki çocukları açlığa terk etmeyelim.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yardım kampanyası başlattı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya, Kenya, Güney Sudan ve Yemen'de kuraklık sebebiyle yaşanan insani kriz için açıklamada bulundu. Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika`da yaşanan açlık krizi için yardım kampanyası başlatıldığını duyurdu. Erdoğan, "Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan ile birlikte Yemen'de büyük bir insani kriz riski bulunuyor. Kuraklığa bağlı açlık tehdidinin ciddi boyutlara ulaştığı bu ülkelerin yardım çağrılarına asla kayıtsız kalamayız." dedi. "Türkiye olarak Doğu Afrika ve Yemen'de yardıma muhtaç kardeşlerimize yönelik bir yardım kampanyası başlatıyoruz." diyen Erdoğan "İnsanlığın #UmuduOl. Doğu Afrika ya da Yemen yazıp 2868'e SMS gönderin, @TurkKizilayi'nın yardım kampanyasına 10 lira ile destek olun. İnsanlığın #UmuduOl" ifadelerini kullandı.