Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında farklı sloganlarla kutlanan "Yeşilay Haftası" dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Bu yılki sloganlarının "Sağlıklı Yaşam için Kendine Bir Söz Ver" olduğunu belirten Öger, uyuşturucu ve sigara bağımlılığının toplumsal bir hastalık olduğunu söyledi.

Öger, "Bu yıl Diyarbakır'da yapacağımız etkinliğimiz 5 Mart Pazar günü saat 10.00'da Dağkapı Şeyh Said Meydanı'nda toplanarak bisiklet turu yapmak ve turu Anıtpark'ta neticelendirmektir. Amacımız Diyarbakır insanının bağımlılıkla mücadele noktasında duyarlılığını Türkiye'ye deklare etmektir. Bu sene 'Sağlıklı Yaşam için Bir Söz Ver' sloganını kullanıyoruz. Çünkü kişinin kendine söz vermesi, iradesine hâkim olması ve kendisiyle barışık olması bağımlılık önünde ciddi manada engel teşkil etmektedir." dedi.

Bu hafta dolayısıyla saha çalışmaları ve konferanslar yapacaklarına değinen Öger, çalışmalarını toplumun her kesimine indirgeyeceklerini dile getirdi.

"Ciddi manada madde bağımlısı gencimiz var"

Yeşilay Haftası'nın bağımlılıktan kurtulmak isteyenler için iyi bir başlangıç olduğunu dile getiren Öger, sözlerine şöyle devam etti: "Şu unutulmamalıdır ki en basit şekilde görünen sigara ya da tütün bağımlılığı ciddi manada etkenler yaratmakta, insanların ölümüne sebebiyet vermektedir. Dünyada her sekiz saniyede bir insanın öldüğü tütün bağımlılığı toplumda ciddi yaralar açmaktadır. Diyarbakır, alkol bağımlılığı noktasında korktuğumuz bir oranda değil ama il genelinde kişi başına düşen ortalama 4,5 litrelik alkol tüketimi azımsanacak bir rakam değildir. Madde bağımlılığı ile ilgili ciddi manada sıkıntılar yaşamaktayız. Maalesef Diyarbakır madde bağımlılığı noktasında hâlâ Türkiye'de ilk 10 sıra içerisinde ve ciddi manada madde bağımlısı gencimiz vardır."

"Sigara ihlallerini bildirin"

Sadece bireysel olarak düşünülmemesi gereken bağımlılığın toplumsal bir hastalık olduğunu ifade eden Öger, "Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bu, bağımlılığı bireysel anlamda minimize edebilecek bir olaydır. 1 Mart'ta tüm Türkiye'de yaygınlaşan Yeşil Dedektör'ün Yeşilay Haftası münasebetiyle Diyarbakır'da da yer edinmesini istiyoruz. Bu, sigara ihlallerinin olduğu yerlerde cep telefonumuza indirdiğimiz bir uygulamadır. Bu uygulamada bildirilen ihlal Sağlık Bakanlığının sistemine, oradan saha görevlilerinin sistemine düşüyor. Saha görevlileri gelip 'Böyle bir ihlal var mı?' diye denetleme yapıyor. Eğer varsa ceza kesiyor. Diyarbakır halkından istediğimiz: Ne olur bizim ve çocuklarımızın sağlığı, geleceği ve sıhhati üzerine oynayan insanlara fırsat vermeyelim. Bu ihlalleri yetkililere bildirelim." şeklinde konuştu.

"Sağlığınız için kendinize söz verin"

Öger, halka, sağlıklarına dikkat etmeleri noktasında çağrıda da bulunarak, "Birçok kafe ve lokantanın işletmecilerinin de sigara ihlallerinden rahatsız olduğuna inanıyoruz. Ama müşteriyi kırmama, üzmeme adına bazen göz yumuyorlar. Şunu net bilsinler ki Yeşil Dedektör Sağlık Bakanlığı tarafından önemseniyor. Sağlık Bakanlığı, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve zabıta tarafından denetleme yapıldıktan sonra verileri sorguluyor. Kendinize sağlık ve gelecek için bir söz verin. Lütfen bağımlı olduğunuz maddelerden kurtulun!" ifadelerini kullandı. (Abdurrahman Tetik/M. Sıddık Bilge-İLKHA)