28 Şubat sürecinde başlatılan sürek avında kamu kurumlarında çalışan birçok kişinin görevine hukuksuz gerekçelerle son verilmişti. Geçtiğimiz yıllarda atılan adımlarla kimi mağduriyetler giderilirken, Batı Çalışma Grubu (BÇG) müfettişlerinin mesnetsiz suçlamalarla tuttukları hukuksuz raporlar nedeniyle görevden uzaklaştırılan kimi cami imamlarının mağduriyetleri ise hâlâ devam ediyor.
Hakkında açılan dava sonucunda hiçbir ceza almamasına rağmen hâlâ görevine iade edilmediğini belirten Ömer Soyaslan, silinmeyen GBT'sinden (Genel Bilgi Tarama Sistemi) dolayı hâlâ suçlu muamelesine tabi tutulduğunu söyledi.
28 Şubat post-modern darbe sürecinde birçok kişinin büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Soyaslan, "O dönemde ben ve benim gibi imam olanlar şöyle bir durumla karşı karşıya kaldılar. Bizi 'itikadı ve ahlakı bozuk' olarak nitelediler. Bizi derdest edenler 'siz camide ders veriyorsunuz' derken Diyanet ise 'itikadınız bozulmuş, ahlakınız bozulmuş' diyordu. Bizim üzüntümüz görevden uzaklaştırılmamız değildir. Bizim üzüntümüz 'itikadı ve ahlakı bozuk' ilkesinin işletilmesidir. Oysa herkes bizim itikadımıza ve ahlakımıza şahittir." dedi.
Aynı zamanda bir kamu görevlisi olan imamların, insanlara dini anlatmasının, resmi olan bu görevini ifa etmesinin suç unsuru olarak kabul edilip görevden uzaklaştırılmasının bir garabet olduğunu söyleyen Soyaslan, 28 Şubat sürecinde imamlık yaptığı köyde, evine yapılan baskınla gözaltına alındığını ve ardından da mahkemelerden mahkemelere sürüldüğünü dile getirdi.
Yaklaşık bir yıl yargılandığı dava sürecinin sonunda herhangi bir ceza almadığı halde görevine iade edilmediğini hatırlatan Soyaslan, yaptığı tüm başvuruların olumsuz sonuçlandığını belirterek yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Görevine geri dönmeyi bırakın hâlâ suçlu muamelesi gördüğünü belirten Soyaslan, "Birileri için 28 Şubat sona ermiş olsa da bizim için hâlâ devam ediyor." diyerek yaşadığı bir olayı şöyle aktardı:
"Geçenlerde bizi polis durdurdu ve epey bekledik. Sorduk niye bizi bu kadar bekletiyorsunuz. Diyorlar ki 'GBT'den isminiz çıkmış'. Yani böyle bir şey var mı? Hangi hukuk sisteminde böyle bir şey var? Velev ki ben bir suç işlemişsem bile ömür boyu suçlanmak diye bir şey olur mu?"
Post-modern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat'ı yönetenler hakkında devam eden dava sürecinde hiçbir tutuklunun olmamasını da eleştiren Soyaslan, aynı akıbetin 15 Temmuz darbecileri için de yaşanabileceği kaygısını taşıdığını söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)