Batman'da diyabet hastalığıyla ilgili bilgilendirme yapan Dâhiliye Uzmanı Dr. Fadıl Edebali, önemli uyarılarda bulundu.

Diyabet hastalığının oluşma nedenleri ve belirtilerine ilişkin Edebali, "Diabetesmellitus, sıklıkla yalnızca diyabet olarak adlandırılır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. Çok sık idrara çıkma, susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış ve iştah artışı diyabetin üç klasik belirtisidir. Erken acıkma, açlıkla gelen titreme, görmenin bozulması, açıklanamayan kilo kayıpları ve yorgunluk." dedi.

"Diyabetin kesin bir tedavisi yok"

Bu hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını ifade eden Edebali, sözlerine şöyle devam etti: "Diyabetin kesin bir tedavisi yoktur. İnsülinin iğnesi, insülin pompası ya da insülin kalemleri ile enjekte edilmesi tip-1 diyabetin en temel tedavi yöntemidir. Tip-2 diyabet ise diyet, şeker düşürücü ilaçlar ve insülin tedavisi ya da bunları bir arada kullanmak. Eğer hastalık iyi kontrol edilmezse koma gibi akut komplikasyonlar gelişebilir. Hastalığın uzun sürede ortaya çıkan komplikasyonlarının başlıcaları ise dolaşım sistemi hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, körlüğe sebep olabilen retina hasarı, çeşitli tiplerde sinir hasarları, yara iyileşmesini geciktiren sorunlar oluşur."

"Adacık nakilleri umut verici"

Tip-1 diyabetin başlıca tedavisinin insülin olduğunu dile getiren Edebali, "Eğer insülin tedavisi olmazsa sıklıkla diyabetik ketoasidoz durumu oluşur ve koma ile sonuçlanabilir. Pankreası bütün olarak nakletmek yerine donörlerden izole edilen pankreas adacık hücrelerinin tip-1 diyabet hastalarının karaciğerlerine enjekte edilmesiyle yapılan adacık nakilleri de umut vericidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)