SORU: Sabah Namazının Kazası Ne Zaman Kılınmalıdır?
CEVAP: Namazları vaktinde kılmak farzdır. Bilerek namazlarını kazaya bırakan kimse büyük günah işlemiş olur. Fakat unutkanlık veya uyuma gibi mazeretlerden dolayı namazı vaktinde kılamayan kimse bunu sonrasında kaza eder.
Namazları vaktinde kılmak farzdır. Bilerek namazlarını kazaya bırakan kimse büyük günah işlemiş olur. Fakat unutkanlık veya uyuma gibi mazeretlerden dolayı namazı vaktinde kılamayan kimse bunu sonrasında kaza eder. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor:
“Sizden biri uyur da namazı kaçırırsa veya namazdan gaflet edip (vaktini geçirirse), onu hatırladığı zaman kılsın.” (Müslim)
Namazları kaçıran kimse sadece kaza eder, kefaret vermesine gerek yoktur. Resûlullah (sav) bir hadiste derki:
“Kim bir namaz unutacak olursa hatırlayınca derhal kılsın. Unutulan namazın bundan başka kefareti yoktur.” (Buhârî)
Hanefi mezhebine göre kaza namazı dahi olsa mekruh olan vakitlerde kılınmamalıdır. Bu bakımdan sabah namazını kaçıran kimse kazasını güneş doğduktan ilk 45 dakika sonrasına kadar kılmamalıdır. Şafi mezhebine göre ise kaza namazı bu vakitlerde kılınabilir. Çünkü kaza, namaz için bir sebeptir. Sebeplerin mekruh vakitlerde eda edilmesinde bir sakınca yoktur.
Sabah namazını kazaya bırakan kişi ilk önce sünnetini sonra farzını kılmalıdır. Ebû Hüreyre'den nakledildiğine göre, Allah'ın Resûlü konaklama yerinde, uyku basınca istirahate çekilmiş ve Bilâl (ra)'e kendilerini sabah namaz için uyandırmasını bildirmiştir. Bilal, nafile namaz kılmış, sabah yaklaşınca da, hayvanına dayalı olarak uyuya kalmış. Güneş yüzlerine vuruncaya kadar aşırı yorgunluktan ne Resûlüllah (sav) ve ne de sahabeden hiçbiri uyanmamışlardı. İlk uyanan Resûlüllah olmuş ve Bilal'ı uyarmıştır. Kafilenin ilerlemesinden bir müddet sonra Ashab'a abdest almaları emredilmiş, Hz. Peygamber iki rekat namaz kılmış, sonra Bilal kamet getirmiş ve sabah namazı cemaatle kaza edilmiştir. Sonra Allah Rasulü şöyle buyurmuştur: "Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın. Çünkü, Allah: "Beni anman için namaz kıl" (Tâhâ: 14) buyurdu." (Müslim)
Ebu Davud'un rivayetine göre Efendimizin farz olan kaza namazından önce kıldığı iki rekat, sabah namazının sünnetiydi.