Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesi 1926 yılında ilçe olmasına rağmen hak ettiği değeri görmediğini söyleyen vatandaşlar, ilçenin yeteri kadar gelişmediğini, işsizlik, sağlık, temizlik, gibi konularda yetkililerin duruma müdahale edip iş alanlarının yapılması gerektiğini söylüyor.

İlçede esnaf olan Tayyar Karadağ, ilçede yeterli iş alanlarının bulunmadığını, bunun sonucunda da ilçenin ekonomi ve hizmet alanlarında geride kaldığını belirterek, “Esnafların en çok sıkıntı çektikleri konu temizliktir. Sokaklarda, caddelerde çok aşırı derecede kışın çamur, yazın da toz var.  Hilvan’ın nerdeyse her yerinde durum böyle... Sağlık konusunda yeni ve güzel bir hastane yapılmış ama doktorlar yeterli değil, çok az doktor var. Kulak, burun, boğaz doktoru yok, bu çok önemli bir şeydir. Çocuklar için de bu şart, bence bunların yapılması lazım. Hilvan’da temizlik hiç yok diyebiliriz. Şu anda kirlilikten dolayı birçok hastalıklar meydana gelebilir.“ diye konuştu.

Genel olarak İlçenin fazla gelişmediğini ancak bu son zamanlarda bazı hizmetler yapıldığını söyleyen Karadağ, “Milletvekillerinin buraya yatırım yapıp fabrikalar kurmaları lazım. Bir fabrika olduğu zaman en az 200 kişi orada çalışırsa, bu da 200 aile demektir. Ekonomisi olmayan insanlar ne yapabilir? Gidip mevsimlik işçilik yapıp para kazanıyorlar.  AVM’lerin açılmasıyla küçük esnaflar da iş yapamaz oldu. Yapılan işlerde veresiye ile yapılıyor. Yetkililerin bu sorunlara bir çare bulması lazım.” şeklinde konuştu. 

Haklarını nerede arayacaklarını bilemediklerini,  sağlık konusunda en ufak bir müdahale için imkânları olmadığı halde Şanlıurfa’ya gitmek zorunda kaldıklarını, bunun yanı sıra işsizliğin de had safhada olduğunu belirten Halil Cidal adlı ilçe sakini ise, ” Bence Hilvan en geride kalmış bir ilçedir. Sağlık açısından hastanemizde ne göz doktoru, ne göğüs, ne de kalp gibi bölümler var. Her seferinde Şanlıurfa’ya gitmek zorunda kalıyoruz. Gerekli mercilere gidiyoruz, onlar bize ‘Devlet bize bu kadar veriyor’ diyorlar. Peki, biz ne yapalım, hakkımızı nerede arayacağız? Urfa’ya göre çok güzel bir hastane yapıldı ilçemizde ama hiçbir doktor gelmiyor. Benim çocuğum kafadan ameliyat olmuş, genel cerrahi doktoru olmadığından kontrol için Urfa’ya gidiyorum.

Cidal, ilçede yeterli iş alanlarının olmadığını, bu nedenle farklı yerlerde çalışıp çocuklarını sezonda okula gönderemediklerini söyledi.  

Şanlıurfa’nın diğer ilçeleriyle Hilvan kıyaslandığı zaman arada çok fark olduğunu, 1926 yılında ilçe olduğu halde hiç gelişmediğini söyleyen Mehmet Aşit adlı esnaf ise şöyle konuştu:

“Birecik’e baktığınızda, Hilvan ile Birecik aynı yol güzergâhında ama Birecik daha gelişmiş. Tabi diğer ilçelere göre mesela Harran, Akçakale, Ceylanpınar sapa bir yer olmasına rağmen çok gelişmiş. İş adamlarımız ilçemize yatırım yapmadığından dolayı hep geride kalmışız. Mevsimlik işçilerimiz sürekli dışarıya gidiyor. Yani onlar 8-9 aya yakın dışarıda kalıyorlar. Ondan sonra 3 ay gelip, bir kış  mevsimini burada geçirip tekrardan gidiyorlar. ”

Aşit, “İlçeden doğal gaz geçiyor ama çarpık kentleşmeden dolayı buraya doğal gaz verilmiyor. Doğalgazın verilmesi için sayısal olarak rakam söyleniyor ama ben buna inanmıyorum. Çünkü istenilen sayının var olduğunu düşünüyorum.” dedi.

ilçede terzilik yapan Mehmet Bebe de devletin Hilvan’a yeteri kadar yatırım yapmadığını belirterek, “Hilvan neden geride kalmış, çünkü burada iş imkânı olmadığından dolayı hep geride kaldık. İş imkânı olsa daha farklı olurdu. Yazın burada kimse kalmadığı için iş imkânı da olmuyor. Devlet tarafından Hilvan’a hiçbir katkı sağlanmıyor. Yetkililer kim ise bu konuda gelip yardım etmiyorlar. 2017 yılında son iki aydır esnaf kan ağlıyor, esnafın durumu iyi değil. Ekonomik olarak dolar falan dediler, biz de anlamadık. Burada iki, üç fabrika kurulsa yüzlerce kişi faydalanır. Bizim terzilik sektörü de hazır giyim çıktığı için bitmiş durumda. Bizim işimiz sadece şalvar dikildiğinde oluyor. ” diye konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)