İngiltere’de Müslümanların ibadetlerini sokağa taşımaları ve bir belediye meclisi toplantısına duayla başlanmasıyla ilgili hukuki süreç bir tartışma başlattı. Sunday Telegraph gazetesi “İngiltere’nin inanç dünyasının geleceğini neler bekliyor?” diye sordu.
Gazete geçtiğimiz günlerde çoğu kentin finans bölgesi City’de çalışan 500 kadar genç Müslümanın Spitalfields Pazarı bölgesinde sokakta topluca namaz kıldığı fotoğrafa yer verdi. Gazeteye konuşan Müslüman Adem “Burası işyerimize en yakın yer. Camiye sığmadığımız için sokakta namaz kılıyoruz” dedi.
Gazete “Aslında bunca genç adamın omuz omuza daracık sokakta, park halindeki arabaların evlerin arasında namaz kılmaya çalışmaları son derece duygulandırıcı bir görüntü, ama bu görüntü bazıları içinse bir meydan okuma şeklinde algılanıyor” yorumunu yaptı.
Telegraph “Bu görüntüler birçok kişi tarafından Müslümanlar’ın giderek büyüyen kendine güveni olarak görülüyor. Bir yandan da devlet dini olan Hıristiyanlığın içine düştüğü kimlik bunalımının bir göstergesi olarak kabul ediliyor” denildi.
Toplantıda dua laik mi?
İngiltere’deki inanç tartışmasında İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin bazı Belediye Meclisi toplantılarına dua ile başlanmasının “kanunlara aykırı olduğu” yönündeki kararı da masaya yatırdı. Bideford Belediyesi’nde Müslüman üyelerin toplantılara dua ile başlanması uygulamasının mahkemeye götürülmesi üzerine Yüksek Mahkeme uygulamanın laik toplumun kurallarına aykırı olduğuna karar verdi. Ancak bazı çevreler Yargıç’ın kararını liberalliğe aykırı olarak değerlendiriyor. Azınlıklardan sorumlu Bakan Yardımcısı Eric Pickles yasağın kalkması için acil düzenleme istediklerini söyledi.