İl dışından gelen iş adamlarının katılımıyla gerçekleşen "Diyarbakır Buluşması" programında konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, ticari hareketliliği arttırmak için kentte lojistik köy yapmayı planladıklarını söyledi.
Cazibe Merkezleri Programı konusunda bilgilendirmelerde bulunulan ve yatırımcılara yapılacak destek paketleri hakkında konuşulan programda, ayrıca bölgenin ekonomik olarak kalkınması için istişarelerde bulunuldu. Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, özellikle Diyarbakırlı olup Diyarbakır dışında olan iş adamlarını kente yatırım yapmaya davet etti.
Diyarbakır'ın 1 milyon 673 bin nüfusuyla Türkiye’nin 12’nci büyük şehrinin olduğunu hatırlatan Aksoy, kentte bin 41 mahallenin bulunduğu ve genç bir nüfusa sahip olduğunu aktardı.
Tarım arazilerininin yüzde 45'i tarım arazi olduğunu söyleyen Aksoy, "Bu yüzde 45'te de projeler vardır. Silvan barajı tamamlandığında 300 bin kişiye istihdam sağlıyor." dedi.
Vali Aksoy konuşmasında, "Diyarbakırlı olup dışarıda olan iş adamlarımız ve akademisyenlerimizi davet ettik. Bu kapsamda tekrar yeni Diyarbakır Buluşması gerçekleştirdik. Geldiğiniz için teşekkür ederim. Ne yapabiliriz diye istişare yapacağız. Bölge 6’ncı bölge teşvik kapsamı içerisinde yer alıyordu. Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu destek paketleriyle birlikte yeni teşvikler gelmeye başladı. Bölgeye yatırım yapmak isteyenlere teşvikler yapıldı ve destekler verildi. Valilik olarak yatırımcı ve yerel yönetimlerimizle birlikte arayış içerisine girdik. Mevcut Organize Sanayi bölgemizin 2 bin dönüm genişletilmesi için çalıştık. Tekstil Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşunu tamamladık. Diyarbakır'da Tekstil OSB'si için seferber olduk. Şu an ihale aşamasında bulunuyor. Urfa yolunda yeni bir OSB kurmak için çalışmalara başladık." ifadelerini kullandı.
“Diyarbakırlı olup Diyarbakır dışında olanları kentte yatırım yapmaya davet ediyoruz”
Vali Aksoy konuşmasının devamında, "Diyarbakır’ın ilçelerinde de Organize Sanayi Bölgeleri açmak için arazi arayışındayız. Hava, kara ve demir yolunun en üst konumda olduğu bir aşamadayız. Yeni Terminal binamızda 5 milyon yolcu kapasiteli uluslararası standartlı terminal binasına kavuştuk. Diyarbakır’ın ticaretteki hareketliliğini ve ekonomik girdide katkı sağlamak amacıyla Diyarbakır’a lojistik köy yapmak düşüncemiz var. Bu kapsamda çalışmalarımız belirli bir yere kadar da geldi. İhracatta, imalatta ve ithalatta bu lojistik köyün katkısı olacağını değerlendiriyoruz. Uluslararası alanda rekabet için lojistik maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Diyarbakır’da bir lojistik köy kazandırmak adına böyle bir çalışma hedefliyoruz. Bize bu süreçte 400'e yakın iş adamı yatırım yapmak için başvuru yaptı. Kalkınma ajansımız veya kalkınma bankamıza projelerin sunulmasını bekliyoruz. Özellikle Diyarbakırlı olup Diyarbakır dışında olanları kentte yatırım yapmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge- İLKHA)