Ortaokul ve liselerde seçmeli derslerin tercihleri cuma günü sona eriyor. Seçmeli dersler hakkında açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, velilerin çocuklarına hangi derslerin okutulmasını istiyorsa bizzat takip ederek o derslerin seçmeleri uyarısında bulundu.

Türkiye`de, ‘Siyer, Kur'an-ı Kerim gibi derslerin zorla verildiği` algısı oluşturulduğunu söyleyen Şeker, bunun bir algı olduğunu geçtiğimiz dönem Bursa`da en fazla seçmeli derslerin Matematik, Yabancı dil, Spor ve Fiziki Etkinlikler, Bilim Uygulamaları ve Kur'an-ı Kerim`in şeklinde olduğunu belirtti.

Seçmeli derslerin 10 farklı ders üzerinden yapıldığını hatırlatan Şeker, “Milli Eğitim Bakanlığının 2012-2013 yılında devrim niteliğinde yapmış olduğu bir değişiklik vardı. 4+4+4 sistemine geçildi. Bu sistemin en önemli argümanlarından biriside çocukların kendi istedikleri dersleri seçmeleriydi. En önemli konulardan birisi ortaokul ve liselerde velilerin istekleri doğrultusunda Kuran`ı Kerim, Siyer, Temel Dini Bilgiler seçmeleri olmuştur. Tabi bunun yanında 10 farklı ders var. Bakanlık bu yıl seçmeli 10 ders yayınladı.  Bunun üzerinden seçimler yapılıyor. Bir dersi 10 öğrenci seçmişse o ders seçmeli ders olarak okutulacak.” dedi.

“Bazı öğretmen ve idareciler ideolojik yaklaşıyor”  

Bazı öğretmen ve idarecilerin seçmeli derslere ideolojik yaklaştığını savunan Şeker, “Milli Eğitim Bakanlığı içerisinde çalışan bazı öğretmen ve idareci arkadaşlarımızın, ideolojik yaklaşımları sonucunda seçmeli derslerin organize edilerek, bilinçli bir şekilde belli bir yöne kaydırıldığını biz biliyoruz. Bu şikâyetleri velilerden alıyoruz. Örneğin veli geliyor, diyor ‘ben çocuğumun 6-7`nci sınıfta Kur'an-ı Kerim dersinin seçmesini istiyorum`. Orada ki idareci arkadaş ‘biz seçmeli dersleri ayarladık, bunlar seçilmelidir` veya ‘bu derslerini öğretmenleri yok, TEOG sınavında Kur'an, dersi çıkmayacak dolayısıyla Matematik, Fen, İngilizce çıkacak bunları seçin` şeklinde veliyi yönlendiriyor. Bu tamamen yanlış, seçmeli dersler velinin isteği doğrultusunda olmalıdır. ‘Ben bu dersin okutulmasını istiyorum.` dediği zaman devlet bunun önünü açıyor, idarecilerde bunun gereğini yapmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Veli hangi dersi istiyorsa takipçisi olsun”

Velilerin çocuklarına hangi derslerin okutulmasını istiyorsa takip ederek o dersleri seçmelerini söyleyen Şeker, “Seçmeli dersler bu hafta sona eriyor. Veliler çocuklarına hangi derslerin okutulmasını istiyorsa bizzat kendileri takip ederek yapılmalıdır. İdarecilerin, öğretmenlerin, sınıf öğretmenlerinin yönlendirilmesiyle değil, bizzat kendilerinin çocuğunun hangi dersi seçmesi gerektiğini, hangi dersin daha faydalı olacağını düşünüyorsa gidip kendisi takip etmesi lazım.” dedi.

Türkiye`de ‘Kur'an-ı Kerim, Siyer, Temel Dini Bilgiler derslerinin zorla verildiği` algısı oluşturulduğuna dikkat çeken Şeker, “Deniyor ki, ‘Onlarca seçmeli dersler var Kur'an, Siyer, Temel Dini Bilgiler dersleri zorunlu hale getirildi, zorla çocuklara Kur'an-ı Kerim okutuyorlar. Zorla Temel Dini Bilgiler dersi veriliyor.` Fakat gerçek olana bakılırsa şu an en çok tercih edilen seçmeli ders Bursa`da Matematiktir.” şeklinde konuştu.   

“Kur`an-ı Kerim 5, Siyer 8, Temel Dini Bilgiler 11 sırada”

Bursa`da geçtiğimiz dönem en fazla Matematik Uygulamaları dersinin seçmeli ders olarak tercih edildiği bilgisini veren Şeker son olarak şunları kaydetti: “Bursa`da en fazla 78 bin 341 öğrenci Matematik uygulamaları dersini seçmiştir. 2`nci sırada 68 bin 690 öğrenci Yabacı Dil seçmiş, 3`üncü sırada, 55 bin 489 öğrenci Spor ve Fiziki Etkinlikler dersini seçmiş, 4`üncü sırada 41 bin 599 öğrenci Bilim Uygulamaları dersi seçilmiş, 5`inci sırada Kuran`ı Kerim dersi geliyor bu dersi 28 bin 423 öğrencimiz seçmiştir.  Hz. Peygamberin hayatı 8`inci sırada yer alırken bu dersi de 13 bin 993 öğrencimiz seçmiştir. Temel Dini Bilgiler dersini ise 9 bin 726 öğrenci seçmiştir. Yani dışardan söylenen öğrenciler zorla Kuran, Siyer dersini seçin gibi bir zorlama yok, veli hangi dersi istiyorsa o dersi seçiyor.” (Zeki Aras, Mustafa Bikeç-İLKHA)