Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz
İki ülke arasındaki problem çok eskiye dayanıyor. Gorbaçov ve Reagan arasında imzalanan nükleer silah anlaşmasından sonra zannedildi ki artık Rusya ve ABD arasındaki sürtüşme bitecek. O dönemde problem bitti. Rusya dağıldı ve Amerika tek başına dünya lideri konumuna geldi. 2012 yılına kadar bu durum böyle devam etti. Rusya toparlanınca dünyadaki olaylara resmen karışmaya başladı. Eski defterleri yeniden açıldı. Dünya ticareti üzerindeki kontrolü yeniden paylaşmasını istedi. Soğuk savaşı sona edikten sonra ilk karşılaşma Gürcistan`da yaşandı. Rusya Gürcistan`da Batı`ya çok ciddi karşılık verdi. Herhangi siyasi süreç veya diplomatik görüşmelere başvurmadan direk silah kullandı. Batı hatayı kabul etmeseydi Gürcistan diye bir ülke bugün olmayacaktı.
İkinci karşılaşma Ukrayna`da yaşandı. Sorun hala devam ediyor. Batı`nın ilerleyişini yine silahla durduran Rusya Kırım`ı ilhak etti. Ukrayna`nın ve Ukrayna gibi Rusya`dan ayrılan diğer post Sovyet ülkelerin bağımsızlıklarına garantör olarak görev üstlenen ABD Ukrayna`da sınıfta kaldı. Ukrayna`nın toprak bütünlüğünü hiç tanımadan bir mermi bile atmadan Kırım`ı Ukrayna`dan koparan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda, isyancıların kontrolü altındaki Donbass bölgesinde yaşayanların pasaport, doğum-ölüm gibi çeşitli belgelerinin Rusya'da kabul edilmesini öngören bir kararnameye imza atarak “Batı sadece böyle bir dilden anlar” dercesine yeni bir siyasi problem başlattı. Rusya Devlet Başkanı kararnameyi imza atarken Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları Ukrayna`nın doğusunda isyancılar ve Ukrayna ordusu arasında ateşkes konusu üzerine görüşüyorlardı.
ABD`de Rusya`nın küstahça atılan adımlarına karşı çok sert karşılık verilmesi gerektiğini savunan bir sürü kongresmen var. Yeni seçilen Başkan Trump her gün bu kongresmenlerin söylediğine kulak vermeye başladı. Rusya ise Trump`tan ümidini keserek artık Rus medyasında Trump ile ilgili haberlerine es geçmesi için talimat verdi. Rusya artık “Trump Rusya`nın dostu değil” sloganlarına yer vermeye başladılar. ABD Rus sınırına ve Karadeniz`e modern silahları ve askeri birliklerini sevk etmeye başladı. Nükleer konusundaki programı yeniden görüşmesi gerektiğini savunanlar yoğun günden oluşturmaya başladı. Rusya`ya yeni mesaj yeni nükleer silahlarla verilmesi gerektiğini savunan bazı çevreler şuanda hem ABD`de hem de AB ülkelerinde yoğun mesai harcıyor.
Eğer Rusya Ukrayna`yı parçalamayı başarırsa ve doğusundaki bölgeleri Rusya`ya katarsa ABD dünyada prestijini tamamen kaybedecektir. ABD`ye karşı kimsenin güveni de kalmaz. Rusya Kırım`a nükleer silah yerleştirebileceğini daha önce dile getirmişti. ABD nükleer konusunda yeni çalışmalar yapmazken Rusya, Pakistan, Hindistan, İran, Kuzey Kore hiç durmadı. Rusya`nın Batı`ya yönelik oluşturduğu yaygın tehdit karşısında AB ülkelerinde nükleer başlıklı füzeler yerleştirerek karşılık verilmesi için ABD Kongresi`nde yeni bir tasarı sunuldu.
Rusya ve ABD arasındaki sürtüşmeler Avrupa`da yeni bir savaş çıkarmaz çünkü Rusya şuanda kurulu ekonomik sistemini değiştirmek istemiyor ama Ukrayna`daki problemi büyütebilir. Rusya ayrıca, Suriye`de Batı ile ciddi çatışmalara girebilir. Putin her attığı adımda “Batı istediği gibi at koşturamaz” diyor. Rusya Batı`dan daha rahat hareket ediyor. Batı ise Rusya karşısına tek ses çıkamıyor. Dolayısıyla Rusya ondan cesaret alıyor. Farklı iki Hristiyan mezhep arasında yeniden savaş çıkmaması için her şeyi deneyecekler. Ancak, tarih tekerrürden ibaret her şey olabilir. Her zaman Müslüman kanı akacak değildir. Batı ile Rusya`nın bölge üzerinden savaşı ise kaçınılmaz çünkü silahlar ele alındı…