Daha önce çarşı merkezindeki Devlet Hastanesinin ilçenin dışına taşınmasıyla işlerinde azalma yaşanan Batman`ın Kozluk (Hazo) ilçe esnafı, diğer kurumlarında merkez dışına taşınmak istendiğini, kurumların taşınmasıyla iş yapamaz hale geleceklerini belirtti.
Kozluk Devlet Hastanesinin çarşı merkezinden ilçe dışına taşınmasıyla birlikte neredeyse işleri durma noktasına gelen esnaf, diğer kamu kurumlarının da Üçyol mevkiinde yapılan yeni Hükümet Konağı binasına taşınması korkusu sardı.
Hastanenin ve Ziraat Bankasının ilçe dışına taşınmasının ardından şu anda çarşı merkezinde bulunan diğer tüm kurumların da en geç mayıs ayına kadar yeni Hükümet Konağına taşınacağını dile getiren esnaf, bunların taşınmasıyla kepenk indirmek zorunda kalacaklarını ifade etti.
Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA`ya anlatan ilçe esnafı, yüzlerce esnafın aileleriyle birlikte mağdur olmaması için yetkililere çağrıda bulunarak, bazı kurumların çarşı merkezinde bırakılmasını istedi.
Kozluk Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Esat Tunç, ilçede yaklaşık 250 esnafın olduğunu, kurumların taşınması kararının esnafı düşündürdüğünü söyledi.
Esnafın, resmi işlemleri için çevre köylerden kurumlara gelen vatandaşlar sayesinde ayakta durduğunu aktaran Tunç, “Yukarı Kozluk`ta 250 esnafımız mevcuttur. Aşağı Üçyol baya gelişmeye elverişlidir. Tüm kamu kurumlarımızın aşağıya kayması bizi derin bir şekilde üzüyor. Biz bunu daha önce tüm yetkililere dile getirdik ve esnaflarımızın çok zor durumda olduklarını belirttik. Buna bir el atmalarını istedik. Maalesef bu güne kadar olumlu herhangi bir cevap alamadığımızdan dolayı kaygılıyız. Kamu kurumların aşağıya gitmesi bizi sıkıntıya sokar.” dedi.
"Kısa zamanda esnaf kapısına kilit vuracak"
Konuşmasının devamında “Bu esnafın durumu ne olacak?” diye soran Tunç, “İlçemizin ticareti tamamen kesilmesi bizi sıkıntı durumuna bırakıyor. En azından tarım, milli eğitim, ağız diş merkezinin, sosyal yardımlaşmanın burada bırakılmasını istiyoruz. Bütün kurumları alıp aşağıya götürmenin anlamı yok. Esnaf, vatandaşlarla ayaktadır. Kurumların aşağı gitmesi bizi derinden sarsıyor. Neredeyse her bir esnafla 10 kişi ekmek yiyor. Eğer bu böyle giderse kısa zamanda tüm esnaf kapısına kilit vuracak. Yukarı Kozluk`a el atmalarını istiyoruz. En azından birkaç kamu kurumun burada kalmasını istiyoruz.” diye konuştu.
Esnaf olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten giyimci Mustafa Tufan, “Yaklaşık 20 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Burada mevcut resmi kurumlar Üçyol`da yapımı devam eden yeni Hükümet Konağına taşınmak isteniliyor. Bunların taşınması esnafımızı ciddi manada sıkıntıya uğratıyor. Esnaf kepenk kapatma durumuna gelmiş. Bu sosyal ve ekonomik durumun devam edebilmesi için burada resmi kurumlarımızın varlığı elzemdir. Özellikle biz yukarıda milli eğitimin, sosyal yardımlaşma kurumunun kalmasını istiyoruz. Bununla beraber tarımın yukarıya gelmesini istiyoruz. Yukarıdaki birçok sıkıntıya yerel yönetim ve valiliğimizin bu konuya el atmasını ve bunların çözümü noktasında bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Resmi kurumlar taşınırsa merkez tamamıyla silinecek”
50 yıldır market işlettiğini ve şu ana kadar hiç böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadığını söyleyen İhsan Çelik, “Daha önce hiç böyle bir sıkıntı yaşamadık. Bu sıkıntıyı yaşamak istemiyoruz. Eğer resmi kurumların hepsi aşağıysa taşınırsa bu merkez tamamıyla silinecek. Eğer bu merkez tamamıyla silinirse, buradaki insanlarda tamamıyla hüsrana düşecekler. Burada 2 veya 3 kurumun bırakılmasını istiyoruz. Sosyal yardımlaşma, tarım ve milli eğitim, bunlar burada bırakılırsa en azından bir hareketlilik, canlılık verir. Burası tamamen durma noktasına gelmez.” şeklinde konuştu.
Kozluk`ta yaklaşık 35 yıldır terzilik mesleğiyle uğraşan Kemal Aslan da şunları söyledi: “Benim gibi yüzlerce esnaf vardır. Ben kendim için değil, tüm esnaf ve yerleşik halk için talep ediyorum. Biz siyasi düşünmüyoruz, bize halkın yararına olan hizmetin arkasındayız. Böyle düşünen ve yararlı işler yapanın duacısı olacağız. Bir ilçenin gelişimi sağlanmak isteniyorsa yerel yöneticilerin ve ilçe idari amirlerin resmi kurumları ilçenin her tarafına eşit dağıtıp, geliştirmesi ve eşit şekilde sağlamalıdır. Bu resmi binaların aşağıya götürülmesi siyasilerin işidir. Bunlar istemese resmi kurumlar aşağı inmez. Bütün resmi kuruluşların aşağıya gitmesi buradaki esnafı tamamıyla bitirmek demektir. Talebimiz, birkaç resmi kurumun burada olmasıdır.”
“2 bin 500 ailenin ekmek kaynağını kapatmak iyi bir şey değil”
Rant sağlamak adına kurumları taşınmaya çalışıldığını ileri süren ayakkabı tamircisi Murat Gergin, “35 yıllık esnafım. Bu Kozluk sorununa yetkililerin bir el atması lazım. Ayrım gözetmeksizin hizmetlerin yapılmasını, birlik ve beraberlik ruhu istiyoruz. Önemli olan devletin her yerde olmasıdır. Aşağı, Yukarı Kozluk polemiğinin kapatılması lazım. Aşağı düzlük, ova halinde bir yer ve kendi kendine gelişen bir yerdir. Bazı kurumların yukarda kalması gerekir. 250 esnafın, en azından 10`ar şahıstan oluşan 2 bin 500 ailenin ekmek kaynağını kapatıp da bazılarına rant sağlamak hiç iyi bir şey değil. Belediyenin de, devletin de bize adil davranması lazım. Kurumları komple aşağı kaydırmanın bir anlamı yok. Çarşıda birkaç kurumun olması lazım.” dedi.
Telefon satıcısı Fesih Atlığ da kurumların çarşı merkezinden taşınmasına olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Daha önceki işlerimiz baya iyiydi ama bu resmi kurumlar gittikten sonra işlerimiz baya düştü. Hatta dükkânlarımızı kapatma aşamasına bile geldik. En azından milli eğitim, tarım, sosyal yardımlaşma gibi birkaç kurumun yukarıda bırakılmasını istiyoruz. Ziraat Bankasının mülkiyeti burada ama adam gitti aşağıda kaç milyara kira tutmuş.”(M.Fatih Akgül-İLKHA)