2017-2018 dönemi için yeni fiyatlarını yavaş yavaş belirlemeye ve velilerle temasa geçmeye başlayan özel okullar, liste fiyatlarına yüzde 10 ila 25 ‘dolar zammı` yapıyor. Geçen sene bu dönemde, yani 2016-2017 döneminin fiyatlarının belirlendiği bu aylarda dolar kuru 2.90-3.05 TL bandındayken, bu sene 3.70 TL bandına çıkınca okullar da yeni döneme ilişkin fiyatlarını bu seviyeyi dikkate alarak yapıyor.

GİDERİN YÜZDE 60`I PERSONEL

Doların özel okul maliyetlerini nasıl etkilediği sorusunun cevabı iki kategoride yatıyor. Ortalama bir özel okulun giderlerinin yaklaşık yüzde 60`ı personel giderlerinden, yüzde 40`ı da elektrik, doğalgaz, teknolojik okul ürünleri gibi diğer giderlerden oluşuyor. Yabancı öğretmen çalıştıran özel okulların personel giderlerinin bir kısmı dolar üzerinden ödenen maaşlar olurken, elektrik, doğalgaz ya da teknolojik ürünler gibi diğer kalemler de dolar üzerinden fiyatlanması nedeniyle etkilenebiliyor. Sektörden gelen bilgilere göre, bu şekilde 2017-2018 öğretim dönemi için özel okullarda beklenen fiyat artışlarının ortalama yüzde 1315 olmak üzere, yüzde 10 ila 25 arasında olması bekleniyor.

TALEBE GÖRE ZAM

Talebin fazla olduğu özel okullar zam konusunda daha yüksek oranları uygulayabiliyor. Okulların birçoğu ise velilerin de alım gücünün ekonomik ortamdan ve dolardaki artıştan olumsuz etkilenmesi nedeniyle dolar zammını göreli olarak daha sınırlı tutuyor. Türkiye`de öğrenimine devam eden 19 milyon öğrencinin yaklaşık 1.1 milyonu özel okullarda okuyor.

gazete haberturk