HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, "Dere Üstü Islahı Projesi" kapsamında yıkılması gündemde olan işyerlerinin sahipleriyle görüşerek sorun ve sıkıntılarını dinledi. Her zaman esnafın yanında olduklarını belirten Celal Gül, esnafın mağdur olmaması için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini dile getirdi.

Küçülerek bir köy haline gelen vadinin içindeki güzel şehir Bitlis, son zamanlarda "Dere Üstü Islah Projesi" kapsamında yıkılacak söylentileri, esnafı kara kara düşündürüyor. Yıllardır büyük emeklerle kurdukları düzenin yıkılması halinde akıbetlerin ne olacağı belirsizliği iyiden iyiye esnafın canını sıkmaya devam ediyor. İşlerin olmayışı nedeniyle çek ve senetlerini de ödeyemeyen esnaf, iş yerlerine mal almayı da durdurmuş. Kimsenin sorunlarıyla ilgilenmediğinden yakınan esnaf, muhatap olacak hiçbir yetkili bulamadıklarını belirtiyorlar.

"Bitlis küçük bir köy haline gelmiş"

Sorunları dinlemek ve çözüm aramak için Hal üstü (Emek Pasajı) esnafını ziyaret eden HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, esnafın mağdur olmaması için parti olarak ellerinde gelen tüm imkânları seferber edeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"İlimiz adeta küçük bir köy haline gelmiştir. İşsizlik başını almış gidiyor. Esnafımızın iş yapamaz hale geldiğini görüyoruz. Siftah etmeden iş yerlerini kapatan esnafımız var. Özellikle 'Dere Üstü Islah Projesi' kapsamında iş yerlerinin yıkılacak olmasından dolayı esnafımızın mağdur olacağı endişesi içindeyiz. Parti olarak tüm esnafımızı dolaşarak sorunlarını dinliyoruz. Bu sorunları ve çözüm önerilerini bir dosya haline getirip, gerekli tüm mercilere vereceğiz. Esnafın zarar görememesi için gayret göstereceğiz. Her zaman esnafın yanında olacağımızı belirtmek istiyorum."

"Dere üstü yıkılırsa esnaf göç edecektir"

HÜDA PAR yetkililerinin, sorunlarını dinmek için kendilerine yaptığı ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Hal üstü esnafı, iş yerlerinin yıkılması halinde Bitlis`ten göç etmek zorunda kalacaklarını ifade ettiler.

"Bizleri Bitlis`e bağlayan tek şey iş yerlerimizdir"

Hiçbir şekilde yetkililerin kendilerini konu hakkında bilgilendirmediklerini dile getiren esnaf Metin Kök, Baki Olgun, Suat Sağlık, Ömer Karasu, Erdal Kök, Bedrettin Türkmen sıkıntı ve endişelerini şöyle dile getirdiler:

“Sıkıntılarımız çoktur. Dere üstünün yıkılacağı söyleniyor. İnsanlar mağdur olacak. Bizlere yer verilecek mi verilmeyecek mi? Bilmiyoruz. Bize herhangi bir açıklama yapılmadı. Yıkımın olacağı söyleniliyor. Ama esnafın ne yapacağı hakkında ortada hiçbir şey yok. Dere üstü yıkılırsa esnaf göç edecektir. Yeni yapıldığı ve esnafın taşınacağı yer olarak belirtilen iş merkezine esnaf götürülerek borçlandırılacak. Bizleri Bitlis`e bağlayan tek şey iş yerlerimizdir. Bunlar da yıkılırsa burada kalmanın bir anlamı yoktur."

"Dere üstünün yıkılması şehrin büyük bir kaybıdır"

"Kentimizde göçler yaşanıyor, şehrimiz parçalandı." diyen esnaf, sıkıntılarını anlatmaya şöyle devam etti:

"Dere üstünün yıkılmasında fayda olacağı gibi zararı da vardır. Bu dükkânlar yıkıldığında biz esnaflar ne yapacağız? Nereye gideceğiz? Gidecek hiçbir yerimiz yok. Yapılan yeni iş yeri 50 yıl önceki kafayla yapıldı. Gelsinler baksınlar yapılan yerin nasıl olduğuna. Her şey yanlış yapıldı. Esnafın istediği şekilde yapılmadı. Şimdiye kadar yapılan yanlışlar yapıldı. Fakat bundan sonra aynı hattalar yapılmasın. Zemin hazırlanmadan dere üstünün yıkılması şehrin büyük bir kaybıdır. Böyle gitmesi halinde esnaf burayı terk edecek. Yazıktır günahtır. Memleketimize sahip çıkalım. İlkbahar geliyor mal alamaya gidemiyoruz. Yıkılacak mı kalacak mı ne olacağı belli değil. Biz esnaf olarak perişanız. Biz yukarıya gitmek istemiyoruz. Bu kadar esnaf orada kime hitap edecek. Biz orada kesinlikle iş yapamayız."

Belirsizlikten dolayı elleri ve kolları bağlandığını belirten esnaflar, çetin kış mevsiminden sonra bahar sezonun açıldığını fakat belirsizlikten dolayı iş yerlerine malzeme alamadıklarının altını çizerek, yetkililerin kendilerini bilgilendirmesini istediler.

"Esnaf hakkında verilecek karardan önce esnafa danışılmalıdır"

Esnaf olarak bitme noktasına geldiklerini hatırlatan İsmail Karakoyun, Ümit Gültekin, Burhanettin Sayan, Sedat Demir, Sabahattin Yuva ise böyle gitmesi halinde büyük bir göç dalgasının yaşanacağını kaydederek, şu sıkıntıları dile getirdiler:

"Hiçbir esnaf çağırılıp görüşülmemiş. Yıkımla ilgili en azında bize bir tebligat verilmeli ki, biz de kendimizi ona göre ayarlayalım. Her bir esnafın 200-300 bin TL borcu var, çek senedi var. Ödeme yapamıyoruz. İşsizlik had safhada. Yıkım belirsizliği yüzünden ne mal alabiliyor ne de satabiliyoruz. Hiçbir yetkili ortalıkta görünmüyor. Bu belirsizlik yüzünde ne kimse dükkân alabiliyor ne de satabiliyor. İş yerine dekor bile yapamıyor. Esnafa danışılmadan yıkım yapılırsa, esnaf göç eder. Göç yaşadıktan sonra Bitlis`te iş yerleri yapsanız ne olur? Bitlis esnafı hakkında verilecek karar, önce esnafa danışılmalıdır. Bu konuda esnaf cezalandırılmamalıdır." (Şükrü Tontaş-İLKHA)