Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın göreve geldiği günden beri özel ilgi gösterdiği Tuz Gölü'ndeki doğalgaz depolama tesisi nihayet tamamlandı. Bakan Albayrak'ın hızlandırılması için Çinli yüklenici şirket yetkilileri de dahil bir çok kesimle birebir görüştüğü projenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yapacak.

YERİN 1,5 KİLOMETRE ALTINDA

Proje kapsamında Tuz Gölü'nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray İli, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık bin 100 ila bin 400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğal gaz depolanması amacıyla, her birinin net fiziksel hacmi 630 bin ve 750 bin metreküp olan toplam 12 kaverna (suni mağara) oluşturuldu. 12 kavernanın tamamlanması ile yaklaşık toplam 1,2 milyar metreküp çalışma kapasitesine ulaşılacak. Depodan günlük maksimum 44 milyon metreküp gaz cent-out (çıkış) hızıyla Türkiye doğal gaz şebekesine verilecek.

TUZLAR ERİTİLEREK ODALAR OLUŞTURULDU

Doğalgaz deposu oluşturmak amaçlı proje kapsamında tuz kavernelerine su basılarak, tuz eritilip dışarı çıkarıldı. Böylece doğalgaz depolamaya elverişli hale getirildi. Pompaj istasyonları, su tankları, borular ve kompresör istasyonları ile depolama tesisi tamamlandı. 2013 yılında başlatılan proje toplam 670 milyon dolara mal oldu.

ÇILGIN PROJEYİ CUMHURBAŞKANI AÇACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün gaz basma işlemini başlatmak suretiyle tesisi hizmete alacak. Tesisteki çalışmalar depolama yapılırken devam edecek. Yakın zamanda tam kapasite ile hizmette alınacak. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışta bir müjde vermesi de bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açacağı doğalgaz depolama projesi dünyada örneği az görünürde bir proje olacağına dikkat çekilirken, depolama için “Çılgın proje” deniliyor.

Ek kapasite finansmanı hazır

Dünya Bankası, daha önce 725 milyon dolar kaynak aktardığı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasite artırımına gitmesi için de finansman sağlayacak. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cyril Muller, Türkiye'nin enerji arz güvenliği konusunda yaptığı çalışmalara desteklerinin süreceğini belirterek, “Bu kapsamda, yıllık 1 milyar metreküp öngörülen tesiste kapasitenin arttırılmasında, finansörlerden biri olmayı umuyoruz. Bu takvim yılı içerisinde, söz konusu proje için önemli bir finansmanı onaylamayı planlıyoruz” dedi.

Borular depo görevi yapıyor

Türkiye'nin sadece toprakları üzerinden geçen doğalgaz boruları içerisinde bulunan gaz aynı zamanda depo görevini yerine getiriyor. Bu kapsamda projenin olası bir gaz kesintisinde Türkiye'nin bir süre doğalgaz ihtiyacının karşılayacak olması açısından çok önemli bulunuyor. Projenin ilk mühendislik çalışmaları 2004 yılında gündeme geldi. 2012 yılında yapım sözleşmesi imzalandı ve inşaatına 2013 yılında başlandı.