Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma ve Boykot Günü" ilgili açıklamalarda bulunarak, sigaranın zararlarına dikkat çekti.

Dünyada farkındalık oluşturmak amacıyla "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma ve Boykot Günü" olarak kutlandığını belirten Aslan, "Sigara 4 binden fazla zehirli kimyasal madde içermektedir. Dünyada 15 yaş üstü 1,2 milyar insan tarafından tütün ve ürünleri kullanılmaktadır." dedi.

Sigara, puro, pipo, nargile gibi bütün tütün ürünleri; akciğer, gırtlak ve dudak kanseri, kalp damar hastalıkları, KOAH, astım, bronşit, öğrenme ve hafıza bozukluğu gibi hastalıklara neden olan ciddi bir bağımlılık ve halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Aslan, pasif içicilerinin de akciğer kanserine yakalanma riskinin olduğunu ifade etti.

Aslan, "Ayrıca gebelikte kullanılması düşük doğum ağırlığı ve bebeklerde zekâ geriliğine gibi birçok hastalığa yol açabilmektedir. Sigara dumanına maruz kalan insanlarda pasif içici olarak risk altındadırlar. Pasif içicilerde de akciğer kanserine yakalanma riski 3 kat artmaktadır. Sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini de olumsuz etkilemektedir." şeklinde konuştu.

Sigarayı bırakmak için azaltmayı denemek doğru değil

"Tütün ve ürünlerini bıraktıktan 20 dakika sonra dahi olumlu etkileri görülmeye başlar, kan basıncı ve kalp hızı normale döner." diyen Aslan, "Tütün ürünlerini bırakmak isteyenler, neden bırakmak istediğinden emin olmalı, sigarayı bırakmak için bir gün belirlenmeli, fakat bu günün kararı takip eden bir veya 2 hafta içinde olması gerekmektedir. Daha önceden sayıyı azaltmayı denemek doğru bir davranış değildir. Sosyal çevrede yer alan kişilerden sigara vermemeleri ve yanınızda sigara tüketmemeleri istenmelidir. Tekrar başlama genellikle ilk 4-6 hafta içinde görülmesine karşın ilk 6 ay boyunca iradenin güçlü tutmaya çalışmak ve karşılaşacağınız problemlerle nasıl baş edileceğinizle ilgili profesyonel yardım almanız gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"'Dumansız Hava Sahasını' tercih edelim"

Sigara bırakma konusunda profesyonel destek için, Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde yer alan KETEM Sigara Bırakma Poliklinikleri hizmet verildiğini belirten Aslan, daha sonra şunları kaydetti:

"Ayrıca Bakanlığımızca başlatılan 'Dumansız Hava Sahası' uygulaması kapsamında İl Tütün Denetim Ekiplerimiz tarafından kapalı alanlarda rutin tütün denetimleri yapılmaktadır. ALO 184 Dumansız Hava Sahası İhbar Hattı aracılığıyla da tütün ve tütün ürünleri kullanımı denetim altında tutulmaktadır.   Tütün ve tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere birçok hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak, özellikle de çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere toplum sağlığını korumak için 'Dumansız Hava Sahasını' tercih edelim." (İLKHA)