Diyarbakır`da 10 bin 434 gıda satış, toplu tüketim ve üretim işyerinde denetim gerçekleştirilerek 31 işletmeye idari yaptırım uygulandığı bildirildi.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, son günlerde sosyal medya üzerinden ve mesaj yoluyla Diyarbakır`da faaliyet gösteren bazı gıda işletmeleri hakkında spekülasyonlar yapıldığını belirterek,  il müdürlüğü olarak bu konuda son derece büyük bir titizlikle çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, üreticilerin ve tüketicilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü dışında yapılan hiçbir açıklamayı dikkate almamaları gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda maddelerinin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleri ile, halk sağlığını korumak üzere; gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeler, mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddelerinin gıda kodeksine uygunluğunun kontrol ve denetlenmesi, böylece tüketiciye güvenilir gıdanın arzı, tüketicinin daha iyi bilgilendirilmesi ve gıda endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla gıda kontrol hizmetleri yürütülmektedir.” denildi.

7 bin 949 adet işyerinin Diyarbakır Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde kayıtlı olduğu ifade edilen açıklamanın devamında, “ Gıda maddesi üretmek amacıyla başvuran 816 adet gıda üretim işletmesine sektöre göre değişmekle birlikte Onay veya İşletme Kayıt Belgesi,  6 bin 165 adet gıda satış ve toplu tüketim işyerine İşletme Kayıt Belgesi olmak üzere toplam 6 bin 981 adet işletmeye belge verilmiştir. Diyarbakır`da Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde 7 bin 949 adet işyeri kayıtlı olup, işletme kayıt belgesi düzenlenen işletme oranı yüzde 89,24`e çıkarılmıştır. “ ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Diyarbakır`da gıda satış, toplu tüketim ve üretim işyeri sayısının 2017 yılı başı itibarıyla 7 bin 851 olduğu belirtilerek, “ İl genelinde 2016 yılı içerisinde toplamda 10 bin 434 denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde toplam (Bakanlık/İl Gıda Kontrol Planı, Bakanlık Yem Kontrol Planı, Alo Gıda 174, diğer hususlar vs) 418 numune alınmıştır. Yapılan işlemler sonucunda 5 işyerine Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olmak üzere 31 işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. 26 işyerine toplam 167 bin 715 TL idari para cezası kesilmiştir. İfadelerine yer verildi.

Açıklamada son olarak, “Güvenli gıda üretmek kadar tüketicilerin de gıdaları güvenli bir şekilde nasıl tüketeceklerini bilmeleri ve bu yönde bilinçlendirilmeleri gerekir. Aksi halde sadece güvenli gıdaları üretmek ve tüketiciye bu gıdaları ulaştırmak için her türlü yasal düzenlemeleri yapıp bunları harfiyyen uygulamak ve denetimini yapmak, gıda kaynaklı hastalıkları önlemede tek başına yeterli olmaz. Tüketicilerin bilinçlendirilmesi bu yönüyle büyük önem arz etmektedir” denildi. (İLKHA)