Gaziantep`in Şahinbey ilçesinde bulunan Penye ve Tekstil Çarşısı esnafı, bölgede sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle 8 Şubat'ta bu yıl 6'ncısı açılacak olan ‘Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı'na hazırlık yapamadıkları için büyük bir zarara uğradıklarını belirterek, birçok esnafın fuara katılamayacağını ifade etti.

Penyeciler Sitesinde bir haftadır elektriklerin sık sık kesilmesiyle atölyelerin tamamı üretime ara verirken, imalat ve üretimin fuar öncesi elektrik kesintisi nedeniyle durması, tekstilcilerin büyük tepkisine neden oldu. Satış mağazaları ise elektrik kesintisinden dolayı çareyi jeneratör çalıştırmakta buldu. Elektrik kesintileri esnafa adeta bıkkınlık verirken, yetkililerin bir türlü çözüm getiremediğinden yakınarak tepki gösterdi.

Şahinbey ilçesi Alaybey Mahallesi`nde bir haftadır sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle esnaf TEDAŞ`a tepki gösterdi.  Esnafa ait elektrik trafosuna çevredeki mahallelerin hatların bağlanması ile Penyeciler Sitesindeki trafoda sürekli patlamaların meydana geldiğini belirten esnaflar, can ve mal güvenliklerinin tehlikede olduğunu ve yaşanan sorun için yetkililerden bir çözüm beklediklerini dile getirdiler.

Yaklaşık 3 bin çalışanı bulunan bölgedeki 200 penye ve tekstil esnafı, Ortadoğu Fuar Merkezi`nde 8 Şubat Çarşamba günü açılacak ‘Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı`na ürün hazırlayamadıkları için esnafın zarar ettiğini ve fuarın ertelenmesini istediklerini ifade ettiler.

Günlerdir elektrik konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını belirten esnaflardan Mehmet Tevfik Akan, yetkililere şikâyette bulunmalarına rağmen cevap alamadıklarını ileri sürdü.

“Hem can hem de mal güvenliğimiz tehlikede!”

Penyeciler Sitesindeki trafoda sürekli patlamaların meydana geldiğini belirten Akan, esnafın can ve mal güvenliğini olmadığını savunarak, “Pazartesi gününden beri elektriğimiz yok. Ara ara geliyor, iki saat sonra tekrar elektrik gidiyor. Dün akşamdan beri ise hiç gelmedi. Hafta arası geliyorlar, arızayı gideriyorlar. Fakat gittikten sonra tekrar aynı arızayı veriyor. Şu anda yine trafoda çalışma yapıyorlar. Kesin çözüm yok. Hatta burada hat değişimi yaptılar. Yine değişen bir şey yok. Bütün hatları da bu trafoya yüklemişler. Trafo pasajın içinde olduğu için tehlike arz ediyor. İnsan hayatı söz konusu. Hem can, hem de mal güvenliğimiz tehlikede. Burası penye atölyesi. Allah korusun burada bir patlama olsa çıkmamız mümkün değil.” dedi.

“Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı'na hazırlık yapamadık”

Bir haftadan bu yana elektrik olmadığı için atölyelerin kapalı olduğunu ve esnafın önümüzdeki hafta açılacak ‘Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı'na hazırlık yapamadığını söyleyen Akan, “Biz bu durumu yetkililere bildirdik. İmza toplayıp müdürlüğe verdik. Ama maalesef bizi muhatap alan yok. Biz burada perişan oluyoruz. Yetkililer, ‘tamam yapacağız, trafo kaldırmıyor` diyorlar. Ama yaptıkları bir şey yok. Sadece şalteri kaldırıp gidiyorlar. Bize ‘Bu trafo kaldırmıyor. Mühendisler gelip denetleme yapacaklar` diyorlar. Burada en az 2-3 bin esnaf mağdur. Önümüzdeki hafta penye fuarı açılacak. Esnaf o kadar harcama yapmış. Fakat şu an işler olduğu gibi durdu. İşçiler çalışmıyor. Atölyeler hep kapandı. Bu bir haftadan beri böyledir.” ifadelerini kullandı.

Esnafın mağdur olduğunu, yetkililerin bir an önce bu duruma bir çözüm bulmasını istediklerini belirten Akan, “Buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Yetkililer bu duruma ciddi bir şekilde el atsın. Biz esnaf olarak mağduruz. Bu böyle devam ederse biz Enerji Bakanlığı`na başvuracağız. Zaten işlerimiz durgun. Elektrik kesintisi de bunun üzerine geldiği zaman, esnaf tamamen perişan oluyor. Esnaf işçi parası veriyor, ama iççi çalıştıramıyor. Bir tane esnafın bile elektriği yok. Bunun hepsinin dünya kadar maliyeti var. Kira, vergi ve işçi parası veriyoruz. Bir an önce çözüm istiyoruz.” diyerek yetkililere seslendi.

“Elektrik kesintisinden dolayı fuara katılamayacağız”

Elektrik kesintisinden dolayı hazırlık yapamadıkları için fuara katılamayacağını belirten Ali Açık ise, bir yıl boyunca yaptıkları hazırlıklarının hepsinin boşa gittiği için TEDAŞ`a ve yetkililere tepki gösterdi.

Bir haftadan beri elektrik sıkıntısını yaşadıklarını belirten Açık, “Biz bu durumu da kaç defadır yetkili arkadaşlara söylüyoruz. Her gün gelip birkaç saat çalışıyorlar. Fakat gittikten sonra tekrar aynı sorunu yaşıyoruz. İşin asıl önemli tarafı, bu yıl için senede bir defa bizim uluslararası firmaların katılımı ile bir fuarımız var. Bu fuarda buradaki esnaf arkadaşlarımızın hepsinin tezgahları var. Bir yıl boyunca fuarda sergileyecekleri ürünlerini hazırlamışlar. Ama son bir haftadır buradaki hiçbir atölye çalışmıyor. Hiçbir esnafta elektrik yok. Bundan dolayı da yaptığımız ürünleri fuarda standa çıkartamayacağız.” şeklinde konuştu.

Açık, “Fuar çarşamba günü açılıyor. Bizim ürünlerimizi fuarda sergileyememiz demek, hem memleket, hem de buradaki esnaf için büyük bir kayıptır. Esnaf bütün yatırımını bu fuar için yapmış. Ama elektrik kesintisinden dolayı fuara katılamayacağız. Yetkililere bir haftadan beri söylüyoruz. Fakat suçu bizde buluyorlar. Burada elektrik trafosu var. Bu trafonun pasaj esnafına verilmesi gerekirken buradan 6-7 tane mahalleye elektrik verdikleri için trafo kaldırmıyor. Bunu kendilerine söylediğimizde de bize ‘siz bir trafo yeri gösterin` diyorlar. Biz esnaf olarak size trafo yeri gösterebilir miyiz? Bu sizin sorununuz. Bizim sorunumuz değil. Bu sıkıntının artık giderilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Fuar açılacak ortada ürün yok”

Her esnafın fuara 20-25 bin TL masraf yaptığını ileri süren  Eray Polat da, şöyle konuştu:

“Gördüğünüz gibi tam bir rezillik. Esnafın hepsi elektrik olmadığı için çalışmıyor. Atölyelerin tamamı şu an kapalı. Gaziantep`in merkezinde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Son bir haftada her gün elektrik gidiyor.   Trafo değişilecekse değişin. Esnaf şu an boş boş bekliyor. Bu esnafın belli bir gideri var. Özelleştirme ile bu iş olmaz. Özel şirketler bu işi yapamıyor. İş yerlerindeki elektrik saatini değişiyorlar. Önce trafoyu değiştirin. Biz şikayetçiyiz. Böyle bir şey olmaz. Biz kendi paramızla hizmet alıyoruz. Bugün her esnaf fuara 20-25 bin TL masraf yaptı. Vergimizi, elektriğimizi ve faturalarımızı veriyoruz. Fuar açılacak, ortada ürün yok. Bunun ceremesini kim çekecek? Esnaf çekecek. Yazık değil mi?”

Yetkililere şikâyette bulunmalarına rağmen bir cevap alamadıklarını ileri süren Bünyamin ve Mehmet Aslan ise, “Biz elektrik kesintisi için müracaat ettiğimizde ‘bize bu trafonun burayı kaldıramadığını söylüyorlar` sadece bu pasaj için yapılan trafonun başka yerlere verilmesinden şikayetçiyiz. Bize ait olan trafoyu bizden başka kimse kullanmasa bir problem olmayacak. Diğer mahallelere yeni trafolar bağlansın. Biz şu an sıkıntıdayız. TEDAŞ`ın gelip buna bir çözüm bulması lazım. Bir an evvel bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Biz burada bir haftadır hiçbir TEDAŞ yetkilisini de görmedik. Sadece elemanlar geliyor. Şartelleri değiştirip gidiyorlar. Bir saat sonra trafo tekrar patlıyor. Büyük bir sorun var. Sorunada hiç kimse el atmıyor.” diyerek tepki gösterdiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)