Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı M. Selim Bağlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı kapsamında SGK  Şanlıurfa İl Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.

Gerçekleştirilen toplantıya,  Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı'nın yanı sıra SGK Kurum Daire Başkanı Satılmış Çelik, SGK İl Daire Başkanı Murat Aygün, SGK İl Müdürü İsmail Ünlü ile İŞKUR, İl Müdürü Sait Ardan katıldı.

"Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun talimatıyla oluşturulan ekiplerin Anadolu'nun çeşitli yerlerine giderek sivil toplum kuruluşları, işveren, işçi ve emeklilerle bir araya geldiklerini belirten Bağlı, bu şekilde sahada yaşanan sorunlara çözüm getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Başlatılan Milli Seferberlik programı hakkında bilgi veren Bağlı, "Her kurumun işini en iyi şekilde yapması; vatandaşın talepleri ve ihtiyaçlarını dikkate alması, not etmesi ve bunlara anında cevap vermesi demektir. Bürokrasinin, idarenin, idare teşkilatının tek bir görevi vardır, o da idare hizmeti üretmektir. Bize verilen görev, halka hizmet üretmektir. Maaşlarımızı ödeyen, işin patronu olan millete, bürokrasinin belli aralıklarla onlara gidip hesap vermesi, onların sorunlarını dinlemesi ve o taleplere göre kendini dizayn etmesi gerekmektedir.” dedi.

“Kayıt dışıyla mücadeleyi sadece cezalandırmakla değil; teşvik ederek ve eğiterek yapmayı hedef edindik”

Sosyal Güvenlik Kurumunun işçi ve işverenlerden toplanan primlerle ayakta duran bir sistemi yönettiğini dile getiren Bağlı, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Mümkün mertebe kayıtlı istihdamı, kayıtlı iş yerlerini ve sistemin içerisindeki işverenlerin sayısını artırmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından önümüze konulan bir hedef var; '2023 yılında kayıt dışı istihdamı yüzde 15'lere çekmek'.  Türkiye kayıt dışı istihdamı yüzde 53'lerden yüzde 34'lere çekmiş bir ülkedir. Kayıt dışı istihdamda bir puanlık iyileştirme, SGK'ya 2 milyar liralık ek kazanç sağlamaktadır. 2 milyar liralık bir kazanç demek, emeklilere biraz daha fazla maaş verebilmek, sağlık harcamalarını biraz daha etkin yürütebilmek demektir. Onun için kayıt dışı istihdamla mücadele etkin bir şekilde devam edecektir. Ama biz kayıt dışı mücadeleyi sadece cezalandırmakla değil; teşvik ederek, eğiterek, kültür oluşturarak yapmayı kendimize hedef edinmiş bir kurumuz. Bize verilen talimat bu yönde. Üstten sadece ceza yazmakla kayıt dışının önüne geçilemeyeceğinin şuuruna varmış bulunmaktayız."

“Ulaşamayacağımız hiçbir işsiz ve hiçbir işverenimiz kalmayacaktır”

İşsizlikle mücadeleye de değinen Bağlı, işsizliğin istihdamın teşvikiyle ortadan kalkacağına dikkati çekti.

Bu konuda  Türkiye İş Kurumuna (İŞKUR) büyük görev düştüğünü belirten Bağlı, "İŞKUR, işe yerleştirme anlamında, işveren ile işçiyi buluşturma anlamında en etkin kamu istihdam ajanslarından biridir. Elindeki imkânlarla, tecrübesiyle 2017 yılında sahada olacaktır. İş ve meslek danışmanlarımız mutlaka işverenlerimizle diyalog halinde olacaktır. Ulaşamayacağımız hiçbir işsiz ve hiçbir işverenimiz kalmayacaktır. Bize verilen hedef bu. Herkese ulaşacağız, kendilerine tanınan fırsatları anlatacağız. Bunlardan yararlanmaları için bütün bürokratik engelleri aşarak kendileriyle bire bir diyaloğa geçeceğiz. Bize verilen talimat bu." diye konuştu.

“Hastaneleri açma ve kapama yetkisi bizde değil”

Şanlıurfa`da kapatılan hastaneler konusunda sorulan bir soru üzerine Bağlı, kendileriyle ilgili olmayan bu konuda özellikle sosyal medya üzerinden haksız şekilde hakarete uğradığını belirterek bu kişilerle yargıda hesaplaşacağını söyledi.

Hastaneleri açma ve kapama yetkisinin kendilerinde olmadığını belirten Bağlı, sadece mevzuata aykırı hareket eden hastanelerin SGK ile sözleşmelerini iptal ettiklerini, bunlardan da kendi eksiklerini giderenlerin sözleşmelerini tekrar yenilediklerini söyledi.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda yaşanan sorunlar çözülecek”

Son dönemlerde hayata geçirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda sorulan soruyu da cevaplayan Bağlı son olarak şunları söyledi:

“O konuya ilişkin İŞ KUR ile yaptığımız görüşmede arkadaşlar yaşadıkları sorun ve sıkıntılarını bize anlattılar. Belgeye ulaşmada 3-4 günlük bir problem söz konusu oluyor. Nerede sınava gireceğiz, belgeyi nerede alacağız diye sıkıntı yaşıyorlar. Şimdi Mesleki Yeterlilik Kurumu Ankara`da bulunan bir kurum, taşra teşkilatı yok. Bu da olmadığı için arkadaşların kiminle muhatap olacağı konusunda bir problem var. Geçenlerde gittiğimiz bir ilde de bunu dile getirdiler. Bunu not aldık. Ankara`da bunu çözmeye çalışıyoruz. Ya İŞ KUR ya da SGK`da bir personel görevlendirerek sorunlarını çözeceğiz. Bizim standartlar Resmi Gazete`de yayımlanmadan önce alınmış ise onları alıp bir bakalım. İŞ KUR müdürümüz bununla özel ilgilenecek.”

Toplantının ardından Bağlı ve beraberindekiler, temaslarda bulunmak üzere salondan ayrıldı.  (Osman Gülebak-İLKHA)