DİYARBAKIR - 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlaması nedeniyle basın açıklaması yapan İkra Eğitim Der Genel Başkanı Av. Abdulğani Orhan, tüm eğitim camiasına hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
 
İkra Eğitim Der olarak eğitimdeki sorunların takipçisi olduklarını açıklayan Orhan, bunlarla ilgili gerekli zamanlarda açıklama yapmayı kendi sorumlulukları olarak gördüklerini söyledi. Orhan, "İçinde bulunduğumuz bilişim çağında öğrencilerin tablet bilgisayarlarla eğitim göreceği bir çağda eğitimdeki yasakçı zihniyetin devam ettiği, öğrenci ve öğretmenlerin inançları gereği yaşamalarına izin verilmeyen bir eğitim sistemi ile karşı karşıyayız" dedi.
 
Hala öğrenci ve öğretmenlerin inançlarının gerektirdiği ibadetleri yerine getirmede yasaklarla karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Orhan, "Eğitim mekânlarında namaz kılacak mekân tahsisi en doğal bir insani hak iken bu konuda devlet ve hükümet harekete geçmemiştir. Öğrenciler ve öğretmenler merdiven altlarında, hademe odalarında namazlarını kılmaya çalışmakta ve kimi yerlerde bu imkânları dahi bulamamaktadırlar. Devletin dine saygısı anayasasında yazmasına rağmen uygulamada bunun somut örneğini görememekteyiz" diye konuştu.
 
İnancı gereği başını örten öğrenci ve öğretmen bacıların devletin yasakçı zihniyeti ile haklarından yoksun bırakarak mağdur edildiğini belirten Orhan, Devletin halkın inancına saygı göstermesi sadece göz yumma ile değil yasal dayanaklarla da desteklenmesini istedi.
 
Basında sıkça çıkan başörtüsüyle ilgili mağduriyet haberlerini hükümetin görmezlikten gelmesi dindar nesil söylemini ciddiyetsiz hale getirdiğini ifade eden Orhan şunları söyledi; "Basına yansıyan Gaziantep` teki 17 öğrencinin eğitim hakkı bu eğitim öğretim döneminde halen engellenmektedir. Yine Tarsus, İstanbul, İzmir gibi birçok ilde öğrenciler başörtülerinden dolayı sürgün üstüne sürgün cezasına yönetmeliklere aykırı bir şekilde çarptırılmaktadırlar. Söylemdeki dindar nesil değil uygulamadaki hak gaspını önlesinler başka ihsan istenmez…"
 
M. Salih Keskin - İLKHA)