Hemşirelere 2 aylık eğitimle verilen "Diyaliz Sertifikası"nın kendilerini mağdur ettiğini belitten Diyaliz Teknikerleri mezunları, uygulamaya tepki göstererek, 2 yıllık diplomanın 2 aylık sertifikayla eş değer tutulduğunu söyleyerek, bakanlığın mağduriyetlerinin gidermesini istediler.
Diyaliz teknikerlerinin işsizlik sorunu ve bu kişiler tarafından yürütülmesi gereken görevlerin sertifika sahibi başka branş mezunlarının alınmasına tepki gösteren Diyaliz Teknikerleri mezunları, yıllardır mağduriyetlerinin devam ettiğini ifade ettiler.
2014 yılında İstanbul Okan Üniversitesi Diyaliz Teknikerliği bölümünden mezun olan Murat Çolak, hizmet ve meslek sahibi olmak için yıllarca üniversite okuduklarını dile getirerek, hemşirelere 2 aylık eğitimle Diyaliz Sertifikası verilmesine tepki gösterdi.
Gerekli kurum ve kuruluşlara şikâyet ve dilekçelerini ilettiklerini kaydeden Çolak, söz konusu istek ve şikâyetlerine yetkililer tarafından herhangi bir cevap verilmediğini ileri sürdü.
Yaşadıkları sıkıntılara değinen Çolak, "BİMER tarafından isteklerimize verilen cevapta, ‘Diyaliz Merkezleri hakkında Yönetmelik ve Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği uygulamada olduğu sürece diyaliz eğitimi verilmeye devam edecektir.` denildi. 13 yıldan beri bu mağduriyet sürüyor. O dönemde diyaliz teknikeri yeterli değildi ama bugün 10 binden fazla diyaliz teknikeri mevcut ancak kamu hastanelerinde çalışan sayısı 500 kişidir. 10 bin diyaliz teknikeri mezunken, neden bu alana sertifika veriyorlar." dedi.
Her yıl 4 bin Diyaliz Teknikerin mezun olduğuna dikkat çeken Çolak, "Yeterli sayıya ulaştığımız halde kendi alanımızda çalışamamaktayız. Sertifikalı 6-7 bin kişi yerimize çalışıyor. Mağduriyetimizi defalarca dile getirdik. Sağlık Bakanlığından ricamız, vatanımıza ve milletimize hizmet etmek istiyoruz." diye konuştu.
"2 yıllık diploma 2 aylık sertifikaya denk tutuluyor"
Diyaliz Teknikerliği alanından 2011 yılından beri mağduriyetler yaşandığını vurgulayan Hüseyin Satılmış da "Bizim 2 yıllık diplomamız, hemşirelerin 2 aylık sertifikasına denk tutuluyor. Diyaliz teknikerliği özel alanlarda bizim alanımız olmasına rağmen doktorlar bizdense hemşireleri tercih ediyor. KPSS`de yüksek puan almama rağmen atanamayacağımı düşünüyorum. Türkiye genelinde bizim gibi 10 bin mağdur var. Mağduriyetimizin giderilmesi için öncellikle sertifikasyon eğitimi verilmemelidir." ifadelerini kullandı.
Satılmış, "Sağlık Bakanlığınca Hemodiyaliz ve Periton servisleri bize verilmiştir ancak halen alım yapılmıyor. Önümüzdeki günlerde tek bir sınavda bin küsur kişiye sertifikasyon verilecek. Bizden ise alınacak olanlar 300 civarında olacaktır. Hem bizler hem de ailemiz yıpranmaktadır. Atanamadığımızdan dolayı büyük mağduriyetler yaşıyoruz." şeklinde konuştu.
"Sertifikasyon kalksın, mağduriyetler giderilsin"
İstanbul Okan Üniversitesi 2016 mezunu olan Süleyman Karlı ise "Yetkililer, bize diyaliz teknikeri yetersizliğinden söz ediyor. Hemşirelere sertifika verilmesini böyle açıklıyor. Ancak, 10 binden fazla diyaliz teknikeri var. Biz bu uygulamaya karşı tepki gösterdik ancak Sağlık Bakanlığı bu uygulamada diretiyor." diye konuştu.
Mağduriyetlerinden söz eden diyaliz teknikeri Karlı, "Yaşımız 23 evlilik çağındayız, ancak iş, güç yok. Artık, belli bir yerden sonra insan sabredemiyor. Ya bizi işe alsınlar, ya da bizim bölümü kapatsınlar. Bu uygulamayı kaldıramıyoruz. Kamuda yer açmıyorlar bize. Özel sektör ise bayanları tercih ediyor. Bazı özeller, sertifikasız dahi çalıştırıyor. Bu da bize büyük mağduriyetler yaşatıyor. Sertifikasyon kalksın, mağduriyetler giderilsin." dedi. (M. Sıddık Bilge, Emrah Deniz-İLKHA)