AĞRI - Ağrı`da geçtiğimiz üç hafta içinde gün ortasında sayılabilecek bir vakitte kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce saldırıya uğrayan üç camiden ikisi kundaklanmıştı. Üçüncü cami ise cami cemaatinin erken gelmesi nedeniyle ateşe verilmeden terk edilmişti.
 

Kundaklanan bu üç camiden Musa Ağa Camii iç tarafı komple yanarak kullanılamaz hale geldi. Camileri yakma eylemine karışanlar hakkında soruşturmanın devam ettiği bildirildi.


"Eylemler Organizeli, Bilinçli"
Yakılan camilere işyerleri yakın olan esnaf bu olayın basit ve kale alınmayacak bir olay olmadığını belirterek "Aksine bu eylemler organizeli, bilinçli yapılan olaylardır. Halkı Müslüman olan bir ülkede, bir ilde ibadethanelere böylesi çirkin saldırıların yapılıyor olması manidardır." diyerek tepkilerini ortaya koydular.


Daha önce bu tip olayların hiç yaşanmadığı Ağrı`da bu olaya tepkiler her geçen daha da büyüyor. Bazı STK`lar bu olaya kayıtsız kalmayıp, olayı gerçekleştiren kişileri kınayan bildiriler yayınladılar. Halen muammalığını koruyan cami kundaklama olayları halkı iyiden iyiye tedirgin ederken, halk bundan sonra saldırının hangi camiye yapılacağı ve yapılan bu saldırıların karşılıksız mı kalacağını yetkililere soruyor.



Yaşanan Kundaklamalara Esnaf Tepkili
Ali Ağa Camii çevresi esnafından M. Arif Yılmaz bu olayın münferit bir olay olmadığını, bilinçli bir şekilde yapılmış örgütsel bir saldırı olduğuna inandığını belirterek,"Bu olayları bilinçli her fert ve Müslüman`ın kınaması gerekiyor. Çünkü bir mabede yapılan saldırının ne bir dinde ne de hiçbir ahlak anlayışında yeri yoktur. Bu doğrultuda bütün esnaf kardeşlerimizi ve halkımızı sessiz kalmamaya çağırıyoruz." diyerek tepkisini ortaya koydu.


Musa Ağa Cami çevresi esnaflarından Erbin Musul ise camilere yapılan bu çirkin saldırıları şu cümlelerle ifade etti. "Bunu yapan insan olamaz, bu olayı gerçekleştiren kişi hayvanlardan bile aşağı bir mahlûkattır. Cami ibadet yeridir, bu tür çirkin ve ahlaksız eylemlerin yapılacağı bir mekân değildir. Ben namaz kılmak için Musa Ağa Camii`ne gidiyordum, ancak şu an cami kullanılamaz halde."


Yine Musa Ağa Camii çevresi esnaflarından Selahattin Musul Allah`ın yeryüzündeki evlerini yakanları Allah`a havale ettiklerini ve bu tür olayların Ağrı`da, hele ki camilere karşı yapılmasından dolayı çok üzüldüklerini belirterek, "Bu iğrenç olayı gerçekleştiren kişilerin biran önce yakalanıp cezalandırılmalarını istiyorum." dedi.


Camilere yapılan çirkin saldırı ve kundaklama olayıyla ilgili valiliğin aldığı kararla resmi makamlardan henüz bir açıklama yapmadı. Konu hakkında görüşmek istediğimiz emniyet yetkilileri bilgi vermeyeceklerini dile getirirken, Ağrı müftülüğüyle ile yapılan görüşmede ise, kendilerinin herhangi bilgi veremeyeceklerini, bu suskunluk halinin valilik kararı olduğunu söyledi.

(M. Emin Mağlay - İLKHA)