Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından "O'nu Oku, O'nu Yaşa" sloganıyla bu yıl altıncısı düzenlenen Kutlu Doğum Siyer Sınavı, Mardin'de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Mardin merkez ve ilçelerinin tamamında düzenlenen sınav 2 saat sürdü. 7'den 70'e her kesimden insanın katıldığı sınav, 4 kategoride gerçekleştirildi.

Sınav hakkında açıklamalarda bulunan Peygamber Sevdalıları Platformu Mardin ve Şırnak İl Koordinatörü Nurettin Geşgin, Siyer Sınavı çok kategorili olduğu için halkın büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Sınavın Türkiye'de adeta bir gelenek haline geldiğini belirten Geşgin, "Peygamber Sevdalıları Platformu'nun bu çalışması sayesinde Türkiye genelinde 200 bin üzerindeki eve peygamber efendimizin hayatını baştan sonra dikkatli bir şekilde okuma fırsatı sunuldu. Platform, herkesin bu sınava katılmasını ve bu kitabı okuyup iyice anlamasını sağlamak için hediyelerini artırdı. Siyer sınavının bir diğer özelliği de çok kategorisi olmasıdır. 4 kategoride sınav düzenliyoruz. Bu, Türkiye'nin hiçbir yerinde yapılan bir şey değildir. Halkın daha çok teşvik edilmesi için bunu yapıyoruz." dedi.

Diğer siyer sınavlarının genellikle liselilere veya üniversitelilere yönelik yapıldığına değinen Geşgin, Peygamber Sevdalıları Platformunun yaptığı bu sınavın ise bütün halka yönelik gerçekleştirildiğini vurguladı.

Geşgin, "Çocuğundan tutun en yaşlısına, öğrencisinden ilahiyatı bitirmiş ya da yüksek lisans yapmış öğrencisine kadar kategoriler ayrıdır. Bu kategorilerde de dördüncü sınıfa giden bir öğrencimiz altıncı ve yedinci sınıfa giden bir öğrenci ile yarışmıyor, kendi sınıfıyla yarışıyor. Onun hediyeleri de kategorisine göredir. Her sınıf kendi arasında yarışıyor. Herkesin ödülleri ona göre ayrılmış olduğu için herkes bundan nasiplenecektir. Bu da çok büyük bir teşviktir. Bu nedenle bu sene sınav katılımı yüzde 120 civarında arttı. Sebebi de bu kategorilerin fazla olmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Her yıl sınava katılım oranı artıyor"

Nusaybin'de yaşanan olaylara rağmen halkın, geçen seneye göre sınava yüzde 300-400 daha fazla katılım sağladığına dikkat çeken Geşgin, şunları söyledi: "Mardin genelinde 16 bin kişi sınava katılmıştır. 16 bin eve peygamber efendimizin hayatını anlatan siyer kitabı girmiştir. Siyer kitapları en ince ayrıntılarına kadar okunmuş. Birçok aileden aldığımız duyumlara göre, kendi aralarında çoluk çocuk herkes katılıyor. Deneme sınavı mahiyetinde kitaplarından soru çıkarıp hazırlanıyorlar. Bu da peygamber efendimizin hayatının derinine inildiğini bize gösteriyor. Bu bizim için büyük bir başarıdır. Geçen sene Mardin'de 8 bin civarında katılım olmuştu. Bu sene 16 bin civarında katılım var. Mardin merkezde bin 638 kişi, Yeşilli'de 260 kişi, Kızıltepe'de bin 845 kişi, Nusaybin'de bütün olumsuzluklara rağmen 3 bin 156 kişi sınava katıldı. Nusaybin halkımız bu sene yüzde 300-400 daha fazla katılım gösterdi. Midyat'ta bu sene 6 bin 110 kişi sınava katıldı. Midyat`ta geçen sene katılım 2 bin kişi civarındaydı. Dargeçit'te bin 651 kişi, Mazıdağı'nda 850 kişi, Derik'te 162 kişi katıldı. Derik çukur siyasetinde nasibini almış bir ilçeydi. Buna rağmen 162 kişi sınava katılmış. Ömerli'de ise 300 kişi katıldı."

Şırnak'ta 2 mahallede sınav yapıldı

Geşgin, Şırnak merkezde sadece 2 mahallede sınav yapıldığı bilgisini vererek, "Şırnak'ın sadece iki mahallesi var. Diğer mahalleleri çukur siyaseti münasebetiyle yerle bir olmuş. Maalesef orada katılımcı sayımız 60'tır. Cizre'de 2 bin 350, İdil'de bin 116, Silopi'de bin 427, Kumçatı'da 284, Kasrık'ta 129 ve Kızılsu'da 104 kişi katıldı. Şırnak'ta aşağı yukarı 32 okulda sınav yapıldı. Merkez dışında aşağı yukarı 80-100'e yakın köy ve taşrada da sınav yapıldı. Şırnak geneli 6 bin küsur kişi sınava katıldı. Şırnak şu anda Cizre, Silopi ve İdil'den ibarettir. Bunlar da kendi üzerine düşeni hakkıyla yerine getirdiler." şeklinde konuştu.

Sınava katılım sağlayanlar ise Hz. Muhammed'in hayatını okuyup anlamanın çok güzel bir duygu olduğunu söylediler.

"Her sene olmasını istiyorum"

Sınavının iyi geçtiğini ancak bazı sorularda zorlandığını belirten Abdullah Yasir Arasan, "Sınav iyi geçti. Bazı sorular zordu. Çok güzel bir duygu. Peygamber efendimizin hayatını öğrenmek ve bilmek güzeldir. Kitabı 2-3 defa okudum. Çok faydalı, her sene olmasını istiyorum." dedi.

Dereceye giremese bile Hz. Muhammed'in hayatını öğrendiği için sevinçli olduğunu dile getiren Özlem Bayraktar, "Sınavım çok güzel geçti. Sorular çok kolaydı. Kendimi çok iyi hissediyorum. Bu sınava katılmak çok güzel bir duygu. Ödül kazanmasak dahi bu vesileyle peygamber efendimizin hayatını öğrenmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bütün gençlere tavsiye ediyorum"

Doğan Segrek, "Bu sınava katılma sebebim hediye değildi. Peygamberimiz hakkında bildiklerimi ölçmek için girdim. Allah'ın izniyle iyi geçti. Bütün gençlere tavsiye ediyorum. Herkesin katılmasını istiyorum." şeklinde konuştu.

Sınavı düzenleyenlere teşekkür eden Muhammed Furkan Yalçın ise "Bu vesileyle peygamber efendimizi daha iyi tanımış oluyoruz. İlk önce sınava gireceğim için çok heyecanlıydım ama sınav kolaydı. İnşallah dereceye girebilirim." diye belirtti.  (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan–İLKHA)