Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından "O'nu Oku, O'nu Yaşa" sloganıyla bu yıl altıncısı düzenlenen Siyer Sınavı, Türkiye genelinde 220 merkezde başladı.

Sınav hakkında açıklamalarda bulunan Peygamber Sevdalıları Platformu Genel Sekreteri Cemil Cahit Ünsal, sınavda dereceye giren 28 kişinin umreyle ödüllendirileceğini söyledi.

Sınava 200 binin üzerinde başvuru olduğunu ifade eden Ünsal, amaçlarının Hz. Muhammed'in örnek hayatını insanlara götürmek olduğunu belirtti.

Ünsal, "Şu anda Diyarbakır sokaklarında gerçekten heyecanlı bir durum var. Şimdiden peygamber sevdalısı yarışmacılar sokaklara düştüler. Hava şartları kötü olmasına rağmen sınava katılımda büyük bir teveccüh var. Türkiye genelinde 200 binin üzerinde başvuru söz konusudur. Şu anda Türkiye'nin 220 merkezinde bu sınav yapılmaktadır. 75 il ve 150'nin üzerinde ilçe olmak üzere sınavlarımız yapılıyor. Geçen yıl 90 bin civarında kayıt almıştık. Şu anda 200 binin üzerinde kayıt yapılmış." dedi.

"Ardahan'da 100'e yakın yarışmacımız sınava giremeyecek"

Ardahan'da sınav yapamadıklarını dile getiren Ünsal, şunları söyledi: "Bazı illerin mülki idare amirleri ilk zamanlarda bizi oyaladılar. İzin konusunda sıkıntı çıkardılar. O sıkıntılar kısmen aşıldı. Birkaç ilimizde sınav son anda iptal edildi. Bunlardan birisi de Ardahan ilidir. Ardahan'da 100'e yakın yarışmacımız maalesef bu sınava giremeyecektir. Diğer illerde kardeşlerimiz kendi imkânlarıyla tutmuş oldukları salonlarda bu sınavı gerçekleştireceklerdir."

Ünsal, aylardır Siyer Sınavı için çalışmalarının devam ettiğine değinerek, “Büyük bir emek geçti gerçekten. Bu çalışmamız 5-6 aydır devam ediyordu. Türkiye'nin birçok yerinde olumsuz hava şartları ve engellemelere rağmen kardeşlerimiz çalışmalarına ara vermeden devam ettiler. Büyük bir emek verdiler. İnşallah bugün o çabanın sevincini yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

"Dereceye giren 28 kişiye umre ödülü verilecek"

Sınav sonucunda dereceye girenleri ödüllendireceklerini ifade eden Ünsal, "Soruların cevapları yarın sabahtan itibaren hem 'www.siyersinavi.com' hem de 'www.peygambersevdalilari.com' sitelerinde yayınlanacaktır. Bu akşam Rehber TV'de bir programımız olacak. Bu programda soruların yüzde 20'sini cevaplandıracağız. Takip etmek isteyen peygamber sevdalısı kardeşlerimiz saat 20.00'de Rehber TV ekranında bizi izleyebilirler. Biliyorsunuz, geçen yıllarda umre ödülü ve bin bir çeşit ödülümüz vardı. Bu yıl da aynı şekilde sınavda dereceye giren 28 kişiye umre ödülü verilecek. Bunun yanında bilgisayar, tablet gibi çeşitli ödüllerimiz de olacaktır." şeklinde konuştu.

"Siyer Sınavı hayırlı faaliyetlerden sadece biridir"

Toplumda yaşanan sorunlara çözümün Kur'an-ı Kerim ve sünnete sarılmak olduğunu belirten Ünsal, sözlerini şöyle tamamladı: "Peygamber Sevdalıları Platformu sadece siyer sınavı düzenlemiyor. Bunun yanında salavat seferberliği, şiir yarışması, makale yarışması ve her yıl nisan ayı boyunca Türkiye genelinde hatta Avrupa'nın bazı şehirlerinde Kutlu Doğum etkinlikleri düzenliyor. Siyer Sınavı hayırlı faaliyetlerden sadece bir tanesidir. Bu sınav 2012 yılından beri yapılmaktadır. Buradaki amacımız diğer faaliyetlerimizde olduğu gibi peygamber efendimizin örnek hayatını insanlara götürmektir. Bu yıl sınav vesilesiyle 4 kategoride halkımıza siyer kitaplarını okuttuk. Onu okutmak devam edecek. Onun örnek ahlakı ve hayatını topluma götürmek için elimizden geleni yapacağız. Toplumda yaşanan sorunlarda çözüm Kur'an ve sünnettir. İnsanların dertlerinin çaresi bunlardan geçer. Dolayısıyla bunları esas almamız gerekiyor. Bunları esas alırsak dünyadaki birçok soruna çare olur. İnsanlar arasındaki fitneleri bu vesileyle gidermeye çalışacağız."

Sınava katılan yarışmacılar ise bu sınavın kaybedeni olmadığına vurgu yaparak, okudukları siyer kitabının kendilerine çok şey kazandırdığını belirtiler.

"Kitap bize bilmediğimiz birçok şeyi öğretti"

Arkadaşının tavsiyesiyle sınava katılan Suzan Gökgöz, dereceye girip umre ödülünü kazanmak istediğini söyledi. Gökgöz, "Sınava bir arkadaşımın tavsiyesiyle katıldım. Bizim tek amacımız kutsal topraklara gidip oraları görmektir. Allah rızası için sınava giriyorum. Kitabı 20 defa okudum. Rabbim nasip ederse kutsal toprakları göreceğim. Kitap bize bilmediğimiz birçok şeyi öğretti. Ben bu kitap sayesinde çok şey kazandım. Peygamberimiz bize örnek bir insan. Onun hayatını kendimize örnek almamız gerekiyor. Ben herkese peygamberin izinden gidilmesi tavsiyesinde bulunuyorum." dedi.

Sınava katılan Emine Sevim ise insanların, Hz. Muhammed'in hayatını kendi hayatına geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

Hz. Muhammed'i anlayarak yaşamak ve yaşatmanın önemli olduğuna vurgu yapan Sevim, "Öncelikle böyle bir etkinliği yapanlardan Allah razı olsun. Gerçekten peygamber efendimizi anlamak ve anlayarak yaşamak çok önemli. Günümüzdeki sorunlardan bir tanesi dinden ve efendimizin ahlakından uzaklaşmaktır. Onu anlayarak yaşamak ve yaşatmak çok önemlidir. Efendimizin ahlakını yaşamak hem dünya hem de ahiretimizi kurtaracaktır. İnşallah insanlarımız da bunu anlar ve daha ileriye götürürüz." ifadelerini kullandı.

Komşusunun tavsiyesi ile sınava katıldığını ifade eden Hilal Yaşar, önemli olanın sınavı kazanmak değil Hz. Muhammed'in hayatını öğrenmek olduğuna dikkat çekti.

Sınava katılan çocuklar ise kitap vesilesiyle Hz. Muhammed'in ahlakını öğrendiklerini söylediler.

Kitaptan öğrendiklerini hayatına geçirmeye çalışacağını belirten Reyhan Sakallı, "Sınava çok iyi çalıştım. Umarım kazanırım. Kitapta Hz. Peygamber'in pek çok savaşlara katıldığını ve çok zorluklarla dolu hayatı olduğunu öğrendim. Ayrıca peygamber efendimizin çok dürüst ve nazik olduğunu öğrendim. Sınava çok iyi hazırlandım, umarım kazanabilirim. Benim için hediye önemli değil, peygamber efendimizin hayatını öğrenmek önemli. Kitaptan öğrendiklerimi hayatıma geçireceğim." dedi.

Sınava çok çalıştığını dile getiren Muhammed Can Doğru, Hz. Peygamber'in yaşantısını kendi hayatında tatbik etmeye çalışacağını söyledi.

Sınava katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Enes Engin ise "Benim için hediye önemli değil. Burada peygamber efendimizin hayatını öğrenmek önemli. Sınava katılmayanlara da sınava katılmalarını tavsiye ederim." şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel/M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz–İLKHA)