Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Türkiye ekonomisinin ciddi sıkıntılar içinde olduğunu belirtip üretimin önemine vurgu yaparak, başta Amerika olmak üzere Avrupa'nın bunu istemediğini söyledi.

Bozan, 15 Temmuz darbe girişimi, Fırat Kalkanı Harekâtı, bombalı saldırılar, dış gelişmeler, doların yükselmesi gibi olayların ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Bir ülkenin bağımsızlığının garantisinin üretim olduğunu vurgulayan Bozan, Amerika ve Avrupa'nın bunu istemediğini belirterek "Bizim onlara pazar konumunda kalmamızı istiyorlar. Bizler yol, köprü, metro, hava alanları yapacağız. Her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da sanayiye aktarılması gereken paranın yok olarak, Türkiye`nin büyük borçlara girmesine neden olmaktadır. Önceliğimiz sanayi olmalıdır. Bugün sömüren emperyalist ülkeler, başta Amerika ve Avrupa olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin sanayileşmesini istemiyorlar. Bir ülkenin bağımsızlığını garanti eden üretimdir. Üretime geçmemizi engellemeye çalışıyor. Tüketen anlayışını terk ederek üreten ekonomi anlayışına geçmeliyiz." dedi.

TÜİK tarafından yayımlanan Türkiye`deki işsizlik oranlarına değinen Bozan, "İşsizlik, Ekim 2016`da yüzde 11,8`e yükselerek son 6 yılın zirvesine çıktı.  Sayısal olarak 3 milyon 647 bin insanımız işsizdir. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 21,2 olmuştur." dedi.

"2017 içinde 57 milyar TL faize ayrılmıştır"

2015 yılı bütçesinden faize yapılan ödemeye dikkat çeken Bozan, "2015 yılı bütçesinden faize 53 milyar TL ödeme yapılmıştır. 2002`den 2016 yılı sonuna kadar olan 14 yıllık sürede bütçeden yapılan faiz ödemelerinin toplam miktarı 707 milyar TL`dir. Bu demektir ki, bütçeden yıllık ortalama 50 milyar 500 milyon TL faiz ödemesi yapılmıştır. 2017 içinde 57 milyar 500 milyon TL faize ayrılmıştır." açıklamasında bulundu.

Türkiye`nin borcu 756 milyar 600 milyon TL`ye ulaştı

Hazine Müsteşarlığının verilerine de değinen Bozan, Türkiye`nin toplam iç ve dış borcunun sürekli arttığını söyledi.

31 Aralık 2016 itibariyle Türkiye`nin 756 milyar 600 milyon TL borca sahip olduğuna vurgu yapan Bozan, 2002`de bu borcun 232 milyar olduğunu belirtti.

"Dolardaki bir kuruşluk artış ekonomiye 4 milyar TL ilave yük getirmekte"

15 Temmuz darbe girişimi ve ABD Başkanlık seçimi sonrası dolarda meydana gelen yükselmenin, durumu daha vahim bir hale getirdiğini açıklayan Bozan, "Unutulmamalıdır ki, dolar fiyatlarındaki bir kuruşluk artış, Türkiye ekonomisine 4 milyar TL ilave yük getirmektedir." dedi.

Türkiye`nin dış ticaretine değinen Bozan, son iki yılda Türkiye`nin ihracat ve ithalatının azaldığını, dış ticaret açığı ve cari açığının ise yüksek seyrini sürdürmekte olduğunu belirterek, "2002`de dış ticaret açığı eksi 15 milyar 500 milyon dolar iken, 2015`de ise eksi 63 milyar 400 milyon dolara çıktı. Cari açık 2002`de eksi 600 milyon dolar iken, 2015`de ise 32 milyar dolara çıktı. Türkiye`de ekonominin çok kötü durumda olduğunu rakamlardan görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bir avuç faizciye 57 milyar 500 milyon bütçe ayrıldı"

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2017 yılı bütçesi hakkında da konuşan Bozan, "2017 bütçesinde yatırımlar için ayrılan para 66 milyar TL iken faiz için ayrılan bütçe ise 57 milyar 500 milyon TL`dir. Bir avuç faizciye, bir avuç sermaye sahibine 57 milyar 500 milyon faiz ödenirken, bütün Türkiye vatandaşlarına yapılacak hizmetler için yalnızca 66 milyar bütçe ayrılmıştır. Planlanan Bütçe Açığı 46 milyar 900 milyon TL beklenmektedir." diye belirtti.

"İthalata ve Tüketime dayalı ekonomi yerine Başta Sanayi ve Tarım olmak üzere, her alanda Üreten bir ekonomiye geçmeliyiz." diyen Bozan, son olarak şunları söyledi:

"Aksi durumda Faiz borç sarmalı, işsizlik, refah seviyesindeki düşüş, vatandaşlar arasındaki gelir dengesizliğinin artması devam edecektir. Güçlü bir ekonomiye sahip olmadığımız sürece, uluslararası arenada, söz sahibi ve bağımsız kararlar alamayacak, zaman zaman ekonomimiz de dış müdahalelere maruz kalacaktır."  (M. Sıddık Bilge – İLKHA)