ASTANA - Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu toplantı, ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov'un okuduğu ortak açıklamayla sona erdi. Abdrahmanov, Türkiye, Rusya ve İran tarafından, Suriye'deki ateşkesin izlenmesi amacıyla ortak mekânizma kurulmasının kararlaştırıldığını duyurdu. Abdrahmanov, bildirgeyi Türkiye, Rusya ve İran adına okuduğunu söyledi. Abdrahmanov, açıklamada, tarafların Suriye'nin toprak bütünlüğü, birliği, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlı olduklarını vurguladı.
ATEŞKESİN UYGULANMASI İÇİN 3`LÜ MEKÂNİZMA KARARI
Mutabakat bildirgesinde BMGK`nın 2014 kararı gereği sivillerin korunmasının son derece önemli olduğu vurgulandı. Bu bağlamda 3`lü mekânizma kurulmasına karar verildi. Mekânizmanın amacı ateşkesin tam olarak uygulanmasını sağlamak ve bu yöndeki araçların belirlenmesi için çalışmak. Saldırıların durdurulması için üç ülkenin de taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanması bekleniyor.
Abdrahmanov, krizin sadece 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tamamının uygulandığı bir siyasi süreçle çözülebileceğini belirtti.
IŞİD VE NUSRA`YA KARŞI ORTAK MÜCADELE
Bildirgede IŞİD ve Nusra`ya karşı ortak mücadele edileceği, bunların silahlı muhaliflerden ayrılmasının sağlanacağı belirtildi, "Bundan sonraki süreçte BMGK kararı bağlamında müzakerelerin başlaması ve bu sürecin kolaylaştırılması son derece önemli olacaktır" denildi.
GÖRÜŞMELERİN DEVAMI 8 ŞUBAT`TA CENEVRE`DE
"Garantör ülkeler, silahlı muhalif grupların BM`nin denetiminde 8 Şubat`ta Cenevre`de düzenlenecek görüşmelere katılımını destekler" ifadesi kullanılan bildirgede, "Astana`da yapılan bu toplantı hükümet ve muhalefetin irtibatı konusunda da önemli olacaktır" denildi. Bildirgede ayrıca "Suriye`deki siyasi sürece uluslararası toplumun katkı sağlaması ve BM kararlarına uyması beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.
Muhaliflerin sözcüsü Yahya Aridi ilk günkü toplantı sonunda bildirgeye imza atmayı düşünmediklerini açıklamıştı. Ancak ortak bildirgede ne muhaliflerin, ne rejimin imzası yer almadı. Bildirge garantör ülkeler; Rusya, Türkiye ve İran adına okundu.
İLK GÜN GERGİN ORTAM HÂKİMDİ
Dolaylı bir şekilde yürütülen görüşmelerin ilk gününde gergin bir ortam hâkimdi. Suriye rejimi ile silahlı muhalif grupların heyetleri açılış oturumu dışında aynı masaya oturmadı. Her iki tarafın ateşkes ile ilgili görüşünü ve önerilerini teslim alan garantör ülkeler, sonuç bildirgesini şekillendirmeye çalıştı. Muhalifler, İran`ın Suriye`de ateşkesi ihlal eden taraf olduğunu ve bu yüzden garantör olamayacağını savunarak bildirgede İran`ın adının geçmemesini istemişti.
MUHALİFLERDEN İLK TEPKİ
Muhalif heyetin başındaki isim Muhammed Alluş, ortak bildirgenin açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, "Sonuç bildirgesinde bazı itirazlarımıza riayet edildi" dedi. "Rusya, garantör rolünün hakkını yerine getirmeye çalışıyor" diyen Alluş, "Suriye`deki milislerin ülkeden çıkarılması için uluslararası bir çaba sarf edilmeli" diye konuştu. Alluş, ateşkes anlaşmasına bağlı kalacaklarını açıklarken "Gerçek ve adil bir siyasi çözüm bizim stratejik hedefimiz" ifadelerini kullandı.