FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine katılarak Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 28'i tutuklu 62 askerin yargılanmasına Silivri Ceza İnfaz Kurumlarının karşısındaki mahkeme salonunda başlandı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 28 tutuklu ile 15 tutuksuz sanık katıldı.

Mahkeme heyeti başkanı, yargılama sırasında iddianamenin özetlenip okunacağını, sanıklarla ilgili suç isnadı bulunan bölümlerin ise tamamının okunmaya çalışılacağını söyledi.

Heyet başkanı ayrıca, bazı tutuksuz sanıklarla ilgili yaptıkları tebligatların, bağlı bulundukları birliklerin İstanbul'dan Gaziantep'e taşınması dolayısıyla yerine ulaşmadığını belirtti.

Kimlik tespitinin yapıldığı duruşma, iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmasının alınmasıyla devam edecek.

Jandarma ekipleri, duruşmanın yapılacağı salonun çevresinde saat 07.00'den itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı.

Yerleşkeye gelen araçlar ve içindeki yolcular kontrol noktalarında arandı. Güvenlik önlemleri kapsamında yerleşkeye giren kişilerin kimlikleri de kontrol edildi.

Sanıkların yakınları ve avukatlar, saat 09.00 itibarıyla mahkeme salonuna girmeye başladı.

Duruşmayı çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da takip ediyor.

Ayrıca alanda, olası bir duruma karşı ambulanslar hazır bekletiliyor.

İstanbul'da askerlerin yargılanacağı ilk dava

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin terör savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından yürütülen ve darbe gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmek istenmesine ilişkin soruşturma kapsamında, İstanbul'da askerlere yönelik hazırlanan 189 sayfalık ilk iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının onayının ardından İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İstanbul'da darbe girişimi sonrası askerlere ilk iddianame

İstanbul'da gerçekleştirilen darbe girişiminde görev alan askerlerle ilgili hazırlanan ilk iddianamenin ilk bölümünde, FETÖ/PDY'nin yapısı anlatıldı, bu yapıyla ilgili daha önceki soruşturma evrakları ve dava dosyalarına değinildi.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin birinci eylemi olarak Hrant Dink cinayeti gösterilirken, FETÖ adının ilk kez kullanılmaya başlandığı ve Fetullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen "Tahşiyecilere kumpas" soruşturması ile Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması ve "darbe girişimi" suçundan ilk tutuklamaların gerçekleştiği 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları da sırasıyla şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı.

Yargılanma gerekçeleri ve ceza istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 erin, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede ayrıca, bazı şüphelilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak", bazılarının da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.