İtalyalılar dünyada meşhur olan futbol yıldızlarıyla övünüp, Francesco Totti için şöyle diyorlar. İtalya`nın başkenti Roma veya Totti`dir.
Ancak futbolda Mısır`ın simgesi haline gelen Muhammed Ebu Terike, ahlakıyla, insanlığıyla ve eğitici yapısıyla diğer meşhur futbolcuları geçiyor. Tarih, onu edebi ve olgunluğuyla hatırlatıyor.
Ancak ne yazık ki, Mısır`ı yönetenler, arasında futbolcu Ebu Terike`nin de bulunduğu muhterem ve değerli iki bin vatandaşı terör listesine koydu. Darbeyle yönetime gelen bu zevatlar ülkeyi ateş ve kuvvetle yönetiyor. Sihirbazca ve siyonistlerin arzusuyla, değişim isteyen herkesi terör listesine koyarak, mal varlıklarına göz dikiyor. Bu şekilde devleti hırsız konumuna getiriyor.
Ebu Terike Mısır`ın medeniyetini, tarihini ve ahlaki yapısını içinde barındıran bir futbolcudur. Köy ve şehir duvarları onun özellikleriyle nakşedilmiştir. Mısırlılar milliyetçilik duygusuyla değil, gerçek bir cevher ve övünç kaynağı olduğu için onunla gurur duyuyorlar.
Mısır halkı Ebu Terike`nin kim olduğunu ve terörist olmadığını çok iyi biliyor. Mısırlı olduğu için, Mısır onunla övünüyor. Ancak Mısır halkı, Mısır`ı darbeyle işgal edip, sefil ve utanılacak bir duruma getiren Abdulfettah Sisi`yi tanımıyor.
Yaklaşık iki yıl önce futbolun birinci yıldızının mallarına el koyma haberiyle beraber şöyle bir açıklama yapmıştım: Muhammed Ebu Terike`nin meşruluğuna dair delile ihtiyaç yoktur. Coğrafik ve tarihsel gerçekler gibi ortadadır. Vatanın hafızasına kazılıp, vicdanlara nakşedilmiştir. Onun meşruiyeti uç boyutludur. Becerisi, yeteneği ve verimliliğine bakarsak, Mısır için rüya olan başarıların yolunu açtı. Başarılarına bakarsak, birçok madalya ve kupaya sahiptir. Ona verilen lakapların ve onunla ilgili anlatılan kahramanlıkların hadd-i hesabı yoktur. Ahlak ve insani yönüyse, mısırlı gençler için en güzel örnektir.
Açıklamamın devamındaysa, Ebu Terike`nin 60 milyon dostu, gerçek seveni ve destekçisi bulunuyor. Zorla ve sinema aktörlerini kullanarak, bazıları gibi kendilerine kuramsal 33 milyon destekçi sağlamıyor.
Yazar Azim Yahya Hakkı onunla ilgili yazdığı yazıda şöyle diyordu: Ebu Terike`nin fakir bir aileden çıkıp, meşhur bir yıldız olması onu bozmadı. Sadeliğine zarar vermedi. O akla ve kalbe hitap ettiği için herkes ona saygı gösteriyor.
Ebu Terike otoritenin yanında durup, halkın haklarına saldıran korsanlarla beraber hareket etmedi. Kendi takımını yağmacı ve gaspçılarla yükseltmedi. Mısır`da tek ve birinci yıldız olduğu halde diğerleri gibi şikeye bulaşmadı. Spor alanında hırsızlar devletiyle beraber olmadı.
Kısacası Ebu Terike Mısır`da meşru bir değerdir. Ancak Ebu Felatir (filtrelerin babası) yani sisi ise korsanların başıdır.
Bir soralım bakalım hangisi gerçek Mısırlıdır. Öldüğümde beni, “Gazze`ye destek için giydiğim tişörtümle beraber defnedin” vasiyetini veren Ebu Terike mi? Yoksa Suriyeli çocukları katleden Vladimir Putin`in kendisine hediye ettiği kızıl yıldızlı ceketi başarı gören Sisi mi? Yine bunlardan hangisi gerçek Mısırlıdır. Filistin`de mücadele meydanında ve Gazze şehidlerinin ismini taşıdığı adam gibi adam mı yoksa Yahudi hamamların rablerinin hediyesi olarak gördüğü ve maslahatı için kullandığı zavallı adam mı? Siz karar verin.
Ebu Terike Mısır`dır. Ebu Felatir ise hasar ve zarar veren bir virüsten başka bir şey değildir.
Vail kandil
Tercüme: Mücahid temel/doğruhaber