Dışişleri Kampüsü’ne 18 bin metrekare alana 5 katlı olarak inşa edilen arşiv binası üstün teknolojiyle donatıldı. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’ndan tarihi bir adım geliyor. Davutoğlu, gerekli hazırlıkların bitirilmesinden sonra bakanlık arşivini kamuoyu ile paylaşacak. Ankara Karakusunlar’da inşa edilen yeni Dışişleri Kampüsü içinde yer alan arşiv binasının hazırlıkları bitirildi. 18 binmetrekare alana 5 katlı olarak inşa edilen yeni arşiv binası üstün teknolojiyle donatıldı.

Bugün gazetesinin haberine göre, yeni düzenlemeyle arşivler elektronik ortamda aranabilecek. 1919 yılından bugüne kadar binlerce önemli yazışmayı, bilgiyi barındıran arşiv, tasnif edildikten sonra araştırmacıların hizmetine sunulacak. Proje henüz son aşamasına gelmediği için açıklanacak belgelerdeki gizlilik süresi netleşmedi. Yani belgelerin ne kadarı ilk etapta açılacak henüz bilinmiyor.

GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

Diplomatik kaynaklar bugün dünyanın 200’den fazla diplomatik temsilciliği olan bir ülkenin ‘arşivindeki zengin bilgi ve belgeleri paylaşmamasının eksiklik’ olduğunu söylüyor. Hatta ‘geç kalınmış bir karar’ yorumu yapılıyor. Türkiye ve bölgemizdeki olaylarla ilgili bilgilerin başka ülkelerin arşivlerinden ve onların bakış açısıyla görülmesinin sağlıklı olmadığını savunan kaynaklar “Bu sayede hem Türkiye hem de Türk diplomatların bulunduğu ülkelerle ilgili daha sağlıklı kaynaklar elde edebilecek araştırmacılar. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın önde gelen ülkeleri arşivlerini açarak dünyaya kendi penceresinden bilgi aktarıyor. Biz kendimizle ilgili önemli olayları bile Amerikan ya da İngiliz kaynaklarından öğreniyoruz. Bunun böyle sürmemesi lazım” diyor.

ABD VE İNGİLTERE ÖRNEĞİ

Bilindiği gibi Amerika ve İngiltere, dışişleri bakanlıkları bünyesindeki arşivlerin gizliliğini belli periyodlarla kaldırıyor. Genellikle 30 yıllık dönemleri kapsayan bu uygulama ile iki ülke diplomatlarının bulundukları ülkelerle ilgili çarpıcı raporları araştırmacıların hizmetine sunuluyor.