2016-2017 Eğitim-Öğretim yılının yarıyıl tatili nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Rehber Öğretmen Hasan Yılmaz; öğrenci, öğretmen ve aileleri ilgilendiren konularda uyarılarda bulunarak, özellikle çocukların ahlaki yönden eğitimlerinin çok daha önemli olduğuna vurgu yaptı.

Karnenin sembolik olduğunu, önemli olanın çocuklara değer vererek onlara değer ortamının hazırlaması gerektiğini belirten Yılmaz,  “Bu güzel ve mutlu günde öğrencilerimizin sadece karne notu üzerinden değerlendirmeye tabi tutulmaları doğru değildir.” dedi.

Öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişki ya da öğrenci ve ebeveyn arasındaki ilişkiye değinen Yılmaz, bu ilişkilerin ahlaki değerler üzerinden ele alınması ve bu yönde çıkarımlar yapılması gerektiğini ifade etti.

Velilerin; mutlu, topluma faydalı bireyler yetiştirmek istemelerinin mutlaka ahlaki değerlere önem vermelerinden geçtiğini vurgulayan Yılmaz, “Önümüzdeki tatil sürecinde çocuklar olumlu şeylere kanalize edilmelidir. Hepimiz biliyoruz ki, ilim çok değerlidir ama ilim davranışa dönüşürse, daha değerli olur. Allah, Peygamber Efendimize önce güzel bir ahlak vermiştir, daha sonra oku demiştir. Bu yüzden ahlaki yönlerimizi geliştirmeli ve tatil sürecini bu kavramlar üzerinde değerlendirmeyle geçirmeliyiz. Toplumun ve bireyin mutluluğu için bu gereklidir.” diye belirtti.

Ailelerin, çocuklarını düşünen ebeveynler olarak sadece mesleki değerlendirmeler yapmamaları gerektiğini söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle devam etti:

"Her insan bir meslek sahibi olabilir. Her insanın yetenekleri farklı olabilir. Sadece nota bakarak, çocuğun karakterini belirlemek kolay değildir. Başarısız olarak gördüğümüz bir öğrenci, daha sonra başarılı olabiliyor. Toplumun ya da bireylerin yanlış analizleri, çocuğu her ne kadar tanımlasa da bazen üçüncü bir yol çıkabiliyor. Bizim yapmamız gereken şey şudur: süreci ve bireyleri değerlendirmek ve onları takip etmek. Onların ahlaki boyutlarını takip etmek. Sadece notu ölçü olarak almamak gerekiyor.  Biz kendi çocuğumuzu iyi biliyoruz. Onun ahlaki değerlerine özelikle dikkat etmemiz bizim yeterli olacaktır. Ahlaki değerler onun her alanda gelişmesini sağlayacaktır. Hem mesleki ve hem de sosyal yaşamında etkili olacaktır."

Tatil sürecinin, öğrencinin kitap okuma alışkanlığı kazanması açısından önemli olduğunu belirten Yılmaz, "Değerler noktasında güzel ve faydalı sohbetlere katılarak, kendi yaşamını kaliteleştirmesi gerekiyor. Kitap derken, onun mana alemine götürecek ve o manadan anlam kazandıracak, kitapların okunması daha sağlıklı olacaktır." dedi.

Toplumda bir ahlaki yozlaşma olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bir kültürden uzaklaşma söz konusu. Eğer kişi kendisini bulmaya çalışırsa mutlaka kendi değerlerine ve özüne dönmesi gerekiyor. İnancını güzelleştirecek, faydalı kitapları okumak gerekiyor. Bu yönde arkadaş çevresini genişletmesi gerekir. Bildiğimiz gibi kritik bir süreçteyiz ve çevre her yönden etkilidir. Çocuklarımız ailesine, değerlerine ve inancına bakarak, müspet anlamda gelişim göstermelidir." şeklinde konuştu.

Öğrencilerin davranış geliştirirken ebeveynleri ve öğretmenleri referans almaları gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, "Çünkü bu iki kitle onun hedefe varması için, onun mutluluğu için gece gündüz demeden, çalışan insanlardır. Onların başarısıyla övünebilen, onların başarısını kıskanmayan kitleler bu iki kitledir.” ifadelerini kullandı.  (Nihat Kanat-İLKHA)