Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Suriye savaşı üçüncü dünya savaşına sebebiyet vermeden önce durdurma çabaları Astana`da denenecek. Müzakereler Rusya, Türkiye ve İran arasında planlanmıştı. Ancak sonradan BM ve en son ABD`nin yeni yönetimi de davet edildi. Son haliyle Astana`da yapılacak barış görüşmelerinin de Cenevre`de yapılan müzakerelerden pek farkı kalmamış oldu. İran şimdiden ABD`nin müzakerelere katılmasına karşı olduğunu duyurdu. Suriye muhalefeti ise ABD`nin katılmasına karşı çıkmadı. 23 Ocak`ta düzenlenmesi beklenen zirvede barış görüşmelerine katılacak tarafların barış için öngördüğü şartların neler olacağı ise şimdiden merak konusu oldu.

TÜRKİYE`NİN ŞARTLARI

Türkiye için en önemli şartlardan biri Türkiye`nin sınırdaki güvenliği olacaktır. Ayrıca, Suriye`de ABD`den destek alarak daha ciddi tehlike haline gelen PKK-PYD ve DAEŞ`in Türkiye`ye yönelik oluşturduğu tehlikeyi ortadan kaldırmak için başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonuna taraflarca müdahale edilmemesi de masaya yatırılacak gibi gözüküyor. Türkiye, PKK-PYD-DAEŞ üçlüsünün Suriye`de yeni bir butik devlet haline gelmesine göz yummayacağını dile getiriyor. Ayrıca, Esed`in gitmesi de Türkiye`nin şartlarından biri olabilir. Türkiye en fazla zarar gören ve en güçlü haklara sahip olan taraf olarak masaya oturacak. Şimdiden Suriye muhalefetinin de Türkiye`nin kanadı altında masaya oturacağını görmek mümkün. Türkiye, Suriye`den gelen muhacirlerin durumunu da BM temsilcilerinin önüne koyabilir.

RUSYA`NIN ŞARTLARI

Rusya dünya siyasetine çomak sokmak ve dünya liderliğini koparabilmek için Suriye`ye girmişti. En önemli şartı; Suriye rejimini korumak değil, silah satmak ve ayrıca Batı`nın planlarına engel olunarak Ukrayna ve Kırım yüzünden kendine uygulanan ekonomik yaptırımları üzerinden kaldırmak. Ayrıca DAEŞ ile mücadelesini de bir süs olarak masaya yatırabilir. Rusya kaybolan prestiji yeniden kazanabilmek için barış görüşmelerini kullanmak isteyecektir ve Suriye`de işlediği insanlık suçunu örtmeye çalışacaktır. Ayrıca, Suriye`deki askeri üssünü de korumaya odaklanacaktır.

İRAN`IN ŞARTLARI

İran ise Irak`ta ve Suriye`de olan ağırlığını muhafaza edebilmek için direnecektir. Esed`in gitmesine karşı DAEŞ ile mücadeleye katılmaya da karşı çıkacaktır. İran için en önemli şart, Esed`i iktidarda tutmak ve Türkiye`nin daha fazla Suriye topraklarına müdahale etmemesi olacaktır. İran Rusya`dan ayrı bir de Esed`in temsilcisi konumunda masaya oturuyor.

TARAFLAR ANLAŞSA DA ABD RAHAT DURMAYABİLİR

Suriye savaşı Astana görüşmelerinde son bulmayacak kadar derin ve bir o kadar da karmaşık bir savaş. Batı, Astana görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması için ne gerekiyorsa yapacaktır. Hele hele Rusya`ya, Suriye`deki barış inisiyatifinin sahibi olmasına asla izin vermeyecektir. ABD`nin elinde müzakerelere katılan tarafların üzerine yönlendirebileceği DAEŞ gibi bir örgüt bulunmaktadır. Ayrıca, ABD Suriye muhalefetine de büyük ölçüde etki yapacak güçtedir. Bunun olasılığı Astana görüşmeleri