Gaziantep'te gerçekleştirilen "8. Kent Konseyleri Buluşması" ve dönem başkanlığı devir teslim töreniyle Kent Konseyi Dönem Başkanlığı Çanakkale'den Gaziantep'e geçti.

Toplantıya 45 farklı şehirden 60 temsilci katıldı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı'nı yapan ve aynı zamanda Çanakkale Kent Konseyi Başkanı da olan Gülay Sarışen başkanlığı Gaziantep Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Necati Binici'ye devretti.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıda kent konseylerinin işlevi ve görevleri konusunda açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, şehirde bütün kurum ve kuruluşlarla iyi bir çalışma ortamı yakaladığını söyledi.

Gaziantep'te diğer illerden farklı başarı grafiği gördüğünü belirten Yerlikaya, her alanda insanların fikirlerini alarak çalışmalar yapıldığını, şehirde seçilmiş ve atanmışların birlikte hareket ettiğini ifade etti.

Kent Konseyi'nin kentin tüm sorunlarıyla ilgilendiğini ve temsilcilerin ortak hareket ettiğini belirten Yerlikaya, "Gaziantep'in en önemli sorunlarından birisi eğitimdir. Bu alanda da Kent Konseyi'nden aldığım rapordan çok istifade ettim. Bu doğrultuda birçok çalışmalar yaptık." dedi.

Kent konseylerinin çok renkliliğin ve çok sesliliğin önemli bir mekanizması olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kent konseylerini önemsediklerini belirtti.

Bu mekanizmanın güçlenmesi için çalıştıklarını dile getiren Şahin, "Biz hem Kent Konseyi sürecinin başlamasında, buraya kadar gelmesinde milletvekilliği ve bakanlarımız aracılığıyla şehrimizde kuvvetlenmesinde hem yaklaşık üç yıl önce başkan olarak seçildiğimde ilk yaptığımız işimiz buydu. 'Dünya görüşü ne olursa olsun bu konuda benim söyleyecek bir sözüm var.' diyen herkesin gelip bir arada olduğu alanda buluşmak çok önemliydi." şeklinde konuştu.

Şahin, "Bu şehir, ülke, çocuklarımız ve gençler için bir mekanizma kurmak gerekiyordu. 'Ben yaptım oldu.' anlayışı yerine 'Gelin hep birlikte daha güzel ne yapalım?' anlayışı oluşturmamız gerekiyordu. Bu yüzden çok kuvvetli bir Kent Konseyi kurmak gerek. Her şey için bunu çok önemli buluyoruz. Kent konseylerinin de birlik oluşturmasını ve 'Birlikten kuvvet doğar ve rahmet var.' anlayışı ile çok önemsiyoruz. Böyle birliğin oluşmasını ülkemiz açısından da çok önemli buluyorum. Bu konuda çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in 5 medeniyete ev sahipliği yaptığını sözlerine ekleyen Şahin, yaptıkları ve yapacakları projeleri anlatan sunumla katılımcılara kenti tanıttı.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, kent konseyleri kanununun yaklaşık 10 yıl önce çıktığını ve bağımsız olarak toplumun her kesiminde temsilcilerin bulunmasıyla yürütüldüğünü söyledi.

Siyasi parti temsilcileri, devlet görevlileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların toplantılara katılabildiğine değinen Aslan, gelişmiş ülkelerde bu tür kuruluşlara daha geniş katılımın olduğunu anlattı.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği 7`nci Dönem Başkanı Gülay Sarışen ise kent konseylerinin sayılarının her geçen gün arttığını ve bulunduğu yerlerde şehirlere güç kattığını dile getirdi.

Programa toplu fotoğraf çekimi arası verildikten sonra ikinci oturumla devam edildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)