Bismil ilçe kaymakamı Turgay Gülenç, girişimiyle başlatılan Tarıma dayalı karma organize sanayi sitesi kurulumu adımları atıldı. Bugün çiftçilerin, kurum amirlerin ve ilçe tarım müdürün katılımıyla ilçe kaymakamı Turgay Güleç tarafından bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.
İlçe kaymakamlıkta yapılan toplantıda yapılması planlanan OSM projesi ile ilgi bilgi veren ve bu proje ilgili destek isteyen Kaymakam Turgay Güveç bu projenin gerçekleşmesi için destek talebinde bulundu.
Bismil’le yüz yıl katkısı olacak bir proje olduğuna vurgu yapan Turga, Bismil’in çifti, iş damlarında, sivil toplum kuruluşlarından ve kurum amirlerinde bu yönden destek verilmesini istedi. Bismil halkına iş ortamı yaratılması ve kendi ürünlerini kuracakları fabrikalarla kendileri üretip paketleyip üretim yapacakları ve böylelikle birçok ilden büyük olan Bismil’in bir sanayi bölgesi haline geleceği ve binlerce Bismil’in iş sahibi olacağını söyledi.
Bismil’de Batman yolu üzerinde hazineye ait bin 500 dekar alanında yapılamasını planlanan proje ile ilgili İlçe kaymakamı Turgay Gülenç, Diyarbakır valisi ve 15 heyetle 27 Ocak’ta bu projenin hayata geçirilmesi için Ankara’ya bakanlıklarla görüşmeler Gerçekleştirileceği belirtildi.
Toplantıda konuşan İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç, Bismil’in yapısı tarımı ve projenin hakkında bilgi verdi.
Bismil’de toplam arazi miktarı bin 748 dekardır olduğunu söyleyen Çekiç, "400 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılmaktadır bir milyon 400 bin dekarlık alanda buğday, arpa, mercimek, pamuk ve mısır ekilişi yapılmaktadır. Yüz bin dekar çayır mera alanı, 14 bin dekar bağ bahçe alanıdır. 294 bin dekarlık alan ise tarım dışı alındır. İlçemizde 5 bin 500 kayıtlı çitçi bulunmaktadır. Bu da bize ilçemizin tarımsal faaliyet olarak ülkemize birçok ilden daha önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Bismil ilçemizde faal durumda 10 bin adet sera bulunmakta olup 230 dekar alanında faaliyet yürütmektedirler. Yine ilçemizde 10 adet bakanlık destekli 4 adet sosyal destekli 14 âdete süt ev besin kooperatifi bulunmaktadır. İlçemizde 18 adet çırçır ve yağ fabrikası, bir adet büyük çapta boru fabrikası, 2 adet tavuk ve yumurta çiftliği bulunmaktadır. İlçemizde devam eden projeler tamamlandığında sağ sahil sulama projesinde 21 köy pamuk çay projesiyle de 14 köy faydalanacak ve 600 bin dekar alan sulanacaktır. " dedi.
Çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önleyeceğini söyleyen Çekiç, "Kaynaklar rasyonel kullanılacak, yüksek katma değer ve istihdam yaratabilecek, tarım ve hayvancılığın niteliklerini artığı gibi, bilimsel yöntemlerin yoğun bir biçimde kullanılmasını da sağlayacaktır. Bu ihtisas bölgelerinin kurulması büyük önem taşımaktadır. Odalarınızın, bildiklerimiz ve öğreticilerimizin bir an önce harekete geçmesi bu konuda gecikmemesi gerekmektedir. Diyarbakır ili ve ilçemizde tarıma dayalı OSB kurulması 6. Derecede teşvik bölgesindedir bu da çok iyi bir seviyededir." ifadesini kulandı.
"Bismil ilçesi şehirlerarası yol üzerinde kurulu olması, dere yataklarını fazla olması, sebze ürünleri için uygun iklim ve toprak yapısından daloyı, 14 bin dekarlık alana da bağ, bahçe, sebze ve meyve alanı var." diyen Çekiç, "Bulunla beraber konserve fabrikaları, salça fabrikası, tarıma dayalı OSB’lerde kurula bilir. Bismil’de şu an TMO ait 72 bin ton kapasiteli silolar mevcuttur, ilçede 12-150 bin dekar alanda mısır ekilişinde rekolte 200 bin ton 800 bin dönüm alanda da hububat ekilişinin 320 bin ton rekoltesi olup mevcut silolar rekotemizin sadece yüzde 10-15’ini karşılamaktadır. Tarıma dayalı OSM’lerle yeni silolar kurulacaktır."diye konuştu. (İLKHA)