Yün ve pamuk ipliğinden örülerek dokunmuş kumaş üretilen trikotaj sektöründe çalışanlar, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma nedeniyle zor günler geçiriyor.
Sektörün en önemli malzemelerinden olan ipliğin fiyatının dolara bağlı olduğunu belirten Gaziantep esnafı, bir zamanların en gözde sektörünün son dönemlerde sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi.
İplik satışlarında dolar yerine TL kullanılmasını isteyen esnaf, döviz kurlarındaki durum nedeniyle iflasın eşiğine geldiklerini, bazı esnafın ise kepenk kapattığını dile getirdi.
Uzun yıllardır bu işi yapan Mehmet Ateş, "Yaklaşık 3 senedir dolar kuruna çalışıyoruz. Bundan dolayı birçok esnaf iflas etti, birçoğu da iflasın eşiğine geldi. Trikotaj sektörü kan ağlıyor. Doların sürekli olarak dalgalanması bizi perişan etti. Biz ipi dolar ile alıyoruz ama TL ile satıyoruz. Kaderimiz neredeyse dolara bağlı hale geldi. Şu an bütün esnaf akşama kadar boş boş oturuyoruz." dedi.
"Böyle giderse esnafın çoğu çalışamaz"
İşlerindeki durgunluğun doların yükselmesinden kaynakladığına değinen Ateş, sözlerine şöyle devam etti: "Dolar beşinci ayda 2 TL 900 kuruş idi, şu an ise 3 TL 850 kuruşa dayandı. Triko sektöründe bütün işlerimiz dolar üzerindendir. Alışımız dolar, satışımız ise TL olduğu için bugün en küçük bir esnafın 150 ya da 200 bin dolar vadeli borcu vardır. Bugün bir esnaf ortalama 3 TL'den doları hesapladı. Çünkü dolar 2013 yılından itibaren inanılmaz bir şekilde yükseldi. 2016-2017 yılında daha fazla yükselmez diye düşündük fakat yükseldi. Bu durum bizi çok etkiledi. Bu sene de böyle giderse esnafın çoğu çalışamaz."
"Doların önüne geçilmesi lazım"
Kimsenin sorunlarıyla ilgilenmediğinden dert yanan Ateş, "Dolar her geçen gün yükseldi. Üç yıldır triko sektöründeki esnafın çoğunluğu dolar kuruna çalışıyor. Hatta bundan dolayı batan esnaf da oldu. Birçok arkadaşımız iflasın eşiğine geldi. Geçen yıl bundan iyiydi. Bu sene daha kötü oldu. Bugün birçok esnaf kapatma noktasına geldi. Bir esnafın yanında 35 işçi çalışıyor. Şu an bütün atölyeler durmuş. Bunun üzerine iplik fiyatları da yükseldi. 15 TL'ye aldığımız iplik bu sene 20 TL oldu. Bunu karşıya yansıtamıyoruz. Şu an mecbur bekliyoruz. Doların önüne geçilmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Dövizden ciddi anlamda olumsuz etkilendiklerini belirten Ali Baş ise dolardaki kur farkının işlerine yansımamasını istediklerini söyledi.
"Esnafımız yaprak gibi tek tek dökülüyor"
Baş, "Bir iki sene içerisinde doların dalgalanmasından dolayı sıkıntı çeken esnaflarımız var. Tabi hepimiz sıkıntı çekiyoruz. Dolar ile alıp TL ile sattığımız için bayağı bir sıkıntımız var. Bütün tekstil esnafı genelde çek ile çalışıyor. Dolar böyle yükselince bizim kârımız kalmıyor. Bu durumdan dolayı da zarar ediyoruz. Şu an esnaflarımızdan iflas edenler var. Biz istiyoruz ki TL ile alıp TL ile satalım. Bu ortam sağlanırsa sıkıntı olmaz. Böyle olmadıkça esnafımız tek tek yaprak gibi dökülüp gidiyor. Her sene iflas eden arkadaşlarımız var. Tabi, bunlara da üzülüyoruz. Bunun nedeni de kurdur." şeklinde konuştu.
"Ne yapacağımızı bilmiyoruz"
Atölyelerinin yaklaşık 2 aydır kapalı olduğunu dile getiren Nureddin Baş da "Bize göre şu an esnafın durgun olmasının nedeni dövizin yükselmesi. Bizim sektörümüz genelde döviz ile alışveriş yapıyor. Dövizin de bu şekilde yükselmesi haliyle bizi zor durumda bıraktı. Biz kendimiz iki aya yakındır işi bıraktık. Çalışmak için bir çaba içerisindeyiz ama dövizden dolayı önümüzü göremiyoruz. Döviz bu şekilde yükselince iş durgunluğu da başladı. Müşterilerimizin elindeki ürünler satılmamış, duruyor. Bu satılmayınca da önümüzdeki sene için üretimi düşürmek zorunda kalıyoruz. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz." dedi.
Yetkililerden yardım talebinde bulunan Baş, sözlerini şöyle tamamladı: "Elemanları tekrar işe almamız ve çalışmamız için devletten yardım bekliyoruz. Özellikle dövizin önünü kesmesini istiyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız döviz ile ilgilidir. Bir de döviz bu kadar yükseldiği halde fabrikalar iplik fiyatlarını düşürmeyi düşünmüyorlar. İplik fiyatı ve doların yüksek olması çalışmamamızın nedenidir. Şu an iplik alamıyoruz. Aldığımızda da bu ürünü satma durumumuz yok. Buna bir çözüm istiyoruz." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)