Diyarbakır'da çatışmalar nedeniyle büyük hasar gören tarihi Sur ilçesini yeniden inşa edecek büyük projelerin temel atma töreninde konuşan hükümet ve yerel yetkililerin yapılan yardımlara ilişkin açıklamalarını değerlendiren vatandaşlar ve esnaf, mağduriyetlerinin henüz giderilmediğine dikkat çekti.
Sur`un temel atma töreninde konuşan yetkililerin, Sur sakinlerine gereken yardımın ve mağduriyetlerinin giderildiği yönünde açıklamalar yaptığını ifade eden Ferhat Görmüş, ancak şu ana kadar hiçbir Sur sakininin hakkını hâlâ tam olarak alamadığını savundu.
Görmüş, "Vali, çıkıp orada 'Herkese hakkı verildi.' dedi. Benim evimdeki tüm eşyalar gitmiş. Benim hakkım nasıl verilmiş oluyor. 5 bin TL'yi valiye vereyim de gitsin bana bu parayla ev kursun kurabiliyorsa. Hak vermek böyle midir? Bakan geldi burada konuştu. 'Sur içinde eski baraka evler vardı. Tahtadan derme çatma evler vardı.' Sur'da o kadar oturmama rağmen baraka evler görmedim." dedi.
Yetkililerin törende yaptığı konuşmada, 2 binden fazla kişiye 10 milyon TL verildiğini ifade ettiklerini söyleyen Görmüş, "Peki ya bu diğer kalan 3 bin 4 bin aile ne olacak? Onlar neden paralarını alamıyor. Bizim gibi eşyası hepsi giden ailelere 5 bin TL fiyat biçmişler. 5 bin TL'yi kim kabul edecek. O 5 bin TL`yi de onlara hediye ediyorum." diyerek sitemde bulundu.
"Sur'daki halk gerçekten kimsenin umurunda değil"
"Bu halkın mağduriyetleri ne zaman giderilecek" diye soran Görmüş, "Sur'u gerçekten de artık bir rant kapısına çevirdiler. Sur'daki halk gerçekten kimsenin umurunda değil." ifadesini kullandı.
Açılışı töreninde anlatılanların gerçeği tam olarak yansıtmadığını iddia eden esnaf İbrahim Mete ise şöyle konuştu: "Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki`ye evimizin yıkıldığını ve mağdur olduğumuzu söyledim. 5 bin TL`nin çok az bir miktar olduğunu da kendilerine ifade ettim. Bakan Bey evimi görmediği halde bana, evimin küçük olduğunu söyledi. Evimi mi gördün de bana böyle dedin. Bizi mağdur edenlere hakkımı helal etmiyorum. Bu çektiğimiz sıkıntıların hesabını, hepsini mahşerde soracağım. Evimi yıkarken bizden izin mi aldınız? Neden eşyayı çıkarmaya izin vermediniz? 5 bin TL`niz bize lazım değil. İşimizi de kaybettik. Ben esnaftım, yıkılan yerlerde oturanlar müşterilerimizdi.”
Sur sakinlerinden evli ve 5 çocuk babası Ağahan Ün, Savaş Mahallesi Büyüksürgü Sokak'taki evlerinin, çatışmaların ortasında kalması nedeniyle ilçeyi terk etmek zorunda kaldığını belirterek, şimdilerde kiralık bir evde ailesiyle yaşam mücadelesi verdiğini anlattı.
Ün, “2 aydır işsizim, çocuğum okula gidiyor ama yol parası veremiyorum. Bazen okula gidemiyor, böyle giderse çocuğum okulda başarısız olacak. Başka çarem kalmadığı için Valiliğin önünde kendimi zincire vuracağım. 6 ay çalıştım, ancak bugün işsizim. Hani o kadar yardımlardan bahsediyorlar, ama bir battaniye dışında ben bir şey görmedim.” dedi.
Borç batağına girdiğini ifade eden Ün, “Çocuğumu okula gönderemezsem suçu devlette bulurum. Bizi Sur ilçesinde bir seneden beridir çıkardılar. Henüz bir açıklama dahi bize yapılmış değil. Zarar Tespit Komisyonunu da şimdiye kadar görmüş değilim. Evimi barkımı yıktılar." diye belirtti.
7 kişilik ailesiyle bir odada barınmaya çalıştıklarını söyleyen Ün, kendisine bir iş bulunması halinde çalışacağını aktardı.
Her ay, 500 TL kira vermek zorunda olduğunu söyleyen Ün, aylardır kira ve faturalarını ödeyemediğini dile getirdi. (M. Sıddık Bilge, Hüseyin Temel- İLKHA)