Özellikle kış mevsiminde görülen boğaz ağrısı, grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan korunmak amacıyla şifalı bitkiler tercih ediliyor.

Bingöl merkezde şifalı bitkiler satan Muhammed Gürses, halkın, özellikle bu zamanlarda hastalıklardan korunmak için şifalı bitkilere rağbet gösterdiğini söyledi.

İş yerinin önünde şifalı bitki karışımından oluşan çayı hazır halde sattıklarına değinen Gürses, bu yolla şifalı bitki kullanımını arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Gürses, "Kış aylarında gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı ve boğmaca gibi rahatsızlıklar yaygın olduğu için insanlarımız şifalı bitki kullanıyor. Alternatif tıp geçmişte daha yaygındı. Eskiden insanlar doğal beslenmeye önem veriyordu. Son zamanlarda ilaçlara yönelen insanlar, tekrar doğal ortamda yetişen şifalı bitkilere yoğunluk vermeye başladı. Her mevsimde kullanılan bitki papatyadır. Papatyanın sürekli kullanılabilir ve rahatlatıcı özeliği var. İltihap kurutucu, huzur verici bir çayı oluyor. Bitkilerden iltihap kurutucu özeliği ile ön planda olan papatya daha fazla tercih ediliyor. Sinir ve stresi rahatlatan bitkilerden melisa, karabaş otu var. Kışın soğuk algınlığı için ıhlamur, kuşburnu, tarçın, zencefil gibi şifalı bitkilere talep biraz daha yoğun oluyor." dedi.

"Bingöl dağları hiç tahmin etmediğimiz şifalı bitkileri barındırıyor"

Bingöl toprağının birçok şifalı bitkiyi barındırdığını dile getiren Gürses, sözlerine şöyle devam etti: "İlimizin toprağı azot seviyesi yüksek, verimli bir toprak. Bingöl dağları hiç tahmin etmediğimiz şifalı bitkileri barındırıyor. Bunlar papatya, çıvan perçemi, kuşburnu, altın otu, kantaron, kekik, ısırgan otları gibi bilinen otlardır. Uzakdoğu kaynaklı dediğimiz şifalı bitki ve baharatların Bingöl genelinde yetişmiş olduğunu bir aylık çalışmayla öğrendik. Misal olarak zencefil bitkisinin burada yetiştiğini öğrendiğimde şaşırmıştım. Karabiber yetişiyor. Genellikle Yemen ve Brezilya'da yetişen kahve çekirdeği Bingöl'de yetiştirilebiliyor. Bu bizim için büyük bir pazar piyasasıdır. Değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Bu zamanlarda özellikle ada çayının tercih edildiğini sözlerine ekleyen Gürses, "Dağ çayı Bingöl iline has bir çaydır. Ada çayının yedi farklı çeşidi vardır. Bunun bir çeşidi burada bildiğimiz dağ çayıdır. Bu çayın olduğu bölgelerdeki insanlar kendi kışlık çay ihtiyacını bu çaydan toplayarak gideriyor. Kuşburnundan marmelat, reçel, toz yapılıyor. Ulusal ve yerel piyasada birçok firmanın ürünlerinde kuşburnu mevcuttur. Bu gibi firmalara tedarik açısından da olsa maddi katkıdır. Fazla emek sarf etmeden rahat elde edilen ve kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Bingöl'ün her bölgesinde yetişen şifalı bir bitkidir. Kekik de aynısı. Şu an kilosu 25 TL'den satılıyor ve Bingöl dağlarında bulunuyor." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)