ŞIRNAK - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu, 34 sivilin hayatını kaybettiği hava bombardımanını incelemek üzere bölgede temalarda bulundu. Bu kapsamda Gülyazı köyüne gelen Komisyon üyeleri vatandaşlarla görüştü.
 
Genelkurmay Başkanlığı`nın adli ve idari soruşturmasının sürdüğünü ifade eden Komisyon Başkanı Ayhan Üstün, "İçişleri Bakanlığımızın soruşturması yürüyor. Uludere Savcılığının ve Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığının soruşturması sürüyor. Ancak bütün bu soruşturmaların yanında meclisimiz bu olaya sessiz kalamazdı. Böyle bir olayı meclisimiz de inceleme kararı almıştır. Bu arkadaşlarımızın hepsi sizlerin temsilcilerinizdir. Biz de adalete yardımcı olmak için bu komisyonu kurduk. Sizleri burada dinlemeye geldik. Burada olur da `beni dinlemediniz`, `vakit kalmadı` derseniz, Uludere`de, daha olmadı Şırnak`ta, daha olmadı mecliste sizi misafir ederek dinlemeye hazırız. Kesinlikle telaş etmeyin herkesi dinleyeceğiz. ve `benim bu konuda söyleyecek sözüm var` diyen herkesi dinlemeye geldik. Biz sizleri dinlemeye geldik. Heyetim adına sizlere başsağlığı diliyorum. İnşallah bu Gülyazı tekrar ismindeki gibi `gül yazı` olur. Ancak bu olayla birlikte sanki `Karayazı` olmuş gibi bir durum var. Bu kara yazıyı hep birlikte değiştirmek için buradayız. Tekrar başsağlığı diliyorum. Ölenlere rahmet diliyorum. Kalanlara da Cenabı Allah`tan sabır diliyorum." diye konuştu.
 
Şırnak`ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyüne gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile Alt Komisyon Başkanı AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ve alt komisyon üyeleri, olayda yaşamını yitiren Nadir Alma`nın babası Sadık Alma`nın evinde, hayatını kaybeden vatandaşların aileleriyle bir araya gelerek görüşmeler yaptılar.
 
Ayhan Üstün ailelerle görüştükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Üstün şöyle konuştu: "Öncelikli amaçlarının olayda yaşamını yitiren ailelerin acısını paylaşmak ve taziye dilemektir. Yürekleri parçalayan bu acınızı paylaşmak, sizin yanınızda bulunmak, başsağlığı dilemek için geldik. Sizin evlatlarınız parçalandı, bizim de ciğerimiz ve yüreğimiz parçalandı. Bugün buraya TBMM İnsan Hakları Komisyonu olarak geldik. Komisyon olarak amacımız adalete yardımcı olmak. Artık Türkiye, gün ışığında yönetiliyor. Bu olay her ne kadar gece karanlığında olsa da bütün amacımız olayın aydınlanması ve ne ise ortaya çıkmasıdır. Şu anda soruşturmanın 4 koldan sürdüğünü, böyle bir olayı meclisin de inceleme kararı almıştır."
 
Komisyon Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, "Yüreği yanmış, evlatlarını, kardeşlerini, kaybetmiş acılı vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak ve taziyelerinde bulunmak amacıyla buraya geldik. İkinci amacımız olan bu olayın aydınlanması, olayı yaşayan bizzat, mazot almak için orada bulunan, uçakların bombalaması ile birlikte sağ kurtulan kişiler ile görüştük. İki günlük incelemelerimizi tamamladıktan sonra bütün partilerle birlikte karar verip yol haritası belirleyeceğiz. Bu olayın aydınlanmasını biz de arzu ediyoruz. Amacımız adalete hizmet etmek, hiç bir şey gizli Kapaklı kalmasın istiyoruz. Görüyorsunuz 50 yıl önce olan olaylar da ortaya çıkıyor. 50 gün önce olan olay da ortaya çıkıp aydınlatılacaktır. Gidenler geri gelmeyecektir; ancak insanların vicdanlarının rahat olması için, akıllarda soru işareti kalmaması için, kardeşliğin tesisi ve birlikte yaşamanın ortaya konması için bu sorulara cevap arıyoruz. Objektif bir rapor hazırlayacağımızı şimdiden söylüyorum. Burada öteden beri yapılan bir faaliyet var. Benzer olayların yaşanmaması için hükümetimiz tedbir olarak 3 yeni gümrük kapısı açıyor. Daha farklı tedbirlerde alınmalıdır, buradaki insanların hayatlarını kolaylaştıracak, bu olayı kaçakçılıktan çıkartıp ticari çerçevede değerlendirecek düzenlemeler olabilir. Bunu raporumuzda değerlendireceğiz" dedi.
 
Komisyon üyeleri, Sadık Alma adlı vatandaşın evinde öğlen yemeği yedikten sonra hayatını kaybeden 34 vatandaşın mezarlarının bulunduğu alana geçti. Mezarlıkta Yasini Şerif okundu, dualar edildi.
 
Daha sonra köylülerle vedalaşıp, Uludere Kaymakamlığına geçildi ve Kaymakamla görüşüldü. Komisyon üyeleri görüşme sonrası Şırnak Merkeze döndü.
 
Komisyon üyeleri bu akşam Şırnak`ta konaklayacak, yarında il merkezinde bir dizi temasta bulunacak.
 
 
Abit Dündar-İLKHA