Gaziantep`te henüz 11 yaşında başladığı berberlik mesleğini yarım asırdır devam ettiren Kadir Kabuk (61), yıllardır sürdürdüğü mesleğinde yüzlerce ustanın yetişmesine vesile olduğunu söyledi.
Mesleğe ilk adımı 11 yaşında iken atan ve askere gidip geldikten sonra kendi dükkanını açan Kabuk, 30 yıldır aynı dükkanda müşterilerini tıraş ediyor. İlk başladığı günkü heyecanından hiç bir şey kaybetmediğini söyleyen Kabuk, mesleğinde 50 yılı geride bıraktığını belirtti.
50 yıldır elinden tarak ve makasını düşürmediğini belirten Kabuk, ömrü vefa ettiği sürece mesleğini sürdüreceğini söyleyerek, “11 yaşımda başladığım berberlik mesleğini 50 yıl boyunca severek yaptım. Halende yapmaya devam ediyorum. Bu işten ayrı bir haz alıyorum. Sağlığım elverdiği müddetçe berberliğe devam edeceğim.” dedi.
Askere gidip geldikten sonra kendi dükkanını açtığını belirten Kabuk, “Bu dükkanı işleteli 30 yıl oldu. Ben burayı 1986`da aldım. Daha önce dükkanım başka bir yerdeydi. Çıraklığım ve kalfalığım o dükkanda yaptım. Ondan sonra da askere gittim. Geldikten sonra da burayı aldım. Bu şekilde geçinip gidiyorum. Ben burada eski olduğum için bir ekmek yiyiyorum. Başka biri olsa çalıştıramaz. Benim her yerden müşterim geliyor.” ifadelerini kullandı.
Teknolojinin gelişmesiyle berberlik mesleğinin daha da kolaylaştığını ifade eden Kabuk, “Berberlik şimdi artık ayak altına düştü. Gaziantep`te eski berberlerden sanatkar olarak 4-5 kişi kaldı. Her şey şimdi otomatik oldu. Bizim zamanımızda ustura vardı. Onun kayışları vardı. Usturaya kayış çekeksin. Şimdi jilet çıktı. Elektrikli makine çıktı. Berberlik önceleri çok zordu. Şimdi çok kolay oldu. Her türlü saç modeli çıkmış. Bu eski traş usturası. Bu usturam 50 yıllık. Şimdiki berberler bunları bilmezler. Aynı zamanda makinelerimde 40-50 yıllıktır.” şeklinde konuştu.
Berberlerin aynı zamanda insan sarrafı olduğunu da sözlerine ekleyen Kabuk, berberliğin hassasiyet isteyen bir meslek olduğunu ifade ederek, Gaziantep`te daha önceleri kız isteyen kişinin kişiliğini berberlerden sorduklarını söyledi. Kabuk, “Bir berber bir insanın konuşmasından ve hareketlerinden anında nasıl biri olduğunu bilir. Önceleri Antep`te kıza bakmaya giden kişiyi berbere, kıraathaneye ve hamamcıya sorarlardı.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)