Ceza infaz kurumundaki tutuklu ve hükümlü sayısının, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ, PKK, İŞİD ve DHP-C`ye yönelik yapılan baskınlarla 290 bini aşmasını İLKHA'ya değerlendiren Avukat Mirhan Özbekli, cezaevlerindeki doluluk oranının yüzde 100'ün üzerinde olduğunu söyledi.
Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlü sayısının 290 bini aştığına dikkat çeken, Avukat Özbekli, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü artışının nedenlerini; eğitim sorunu, yayın kuruluşları ile televizyon kanallarının yayın politikası ve ekonomik sistem şeklinde sıraladı.
Cezaevinde doluluk oranın yüzde 100'ün üzerinde olduğunu belirten Av.Özbekli, bazı koğuşlarda 10 kişi kalması gerekirken 20 kişinin kaldığını belirtti.
Av.Özbekli, “Cezaevlerinin durumu incelendiğinde gerçekten çok ciddi sıkıntılar var. Özellikle OHAL`in ilanından sonra, mahkûmların neredeyse bütün hakları elinden alınmış. Sağlıklı bir dinlenme ortamı yok, sosyal etkinlik açısından hemen hemen bütün haklar kısıtlanmış durumda. Yine görüş hakları ve aile görüşüyle ilgili kısıtlamalar var. Cezaevlerindeki mahkûmların eğitimi ve topluma kazandırılması yönünde programlar uygulanmıyor. Kısacası yasaların öngördüğü hemen hemen bütün gerekler ve zorunluluklar yerine getirilmiyor.” Dedi.
Türkiye`de şahısların işlediği suçlarla ilgili önlem alınmaması sonucunda sorunların yaşandığını söyleyen Av.Özbekli değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Suçun önlenmesi ile ilgili projeler, bakış açıları ve politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Söz konusu durum, Türkiye`de önümüzde ciddi bir problem olarak görülüyor. Bunun birçok nedeni olabilir. Muhtemelen en başta Türkiye`deki eğitim sistemidir, daha sonra ekonomik koşullar, televizyon kanalları, yayın kuruluşları, basının ve gazetelerin bu konuda suç işlemede ciddi rollerinin olduklarına dair tespitler mevcuttur. Bu açıdan eğer önlemler alınmazsa bu sıkıntılar devam edecektir.”
“Çocuklar ve gençler suça itiliyor”
Suçun işlenmemesi yönünde önlem alınmadığına dikkat çeken Av.Özbekli, “Bu durum ciddi bir problem ve bir hakikat olarak önümüzde duruyor. Çocuklar ve gençler suç işlemeye itiliyor. Çünkü sosyo-ekonomik olarak adil yargılanma açsından, ekonominin daha sağlıklı bir duruma getirilmesi açsından bir çalışama yürütülmüyor. Bütün bunların sonucunda Türkiye`de yaşayan bireylerin daha çok suç işlemesine neden oluyor. Bu açıdan öncelikle bunun tartışılması gerekir. AK Parti hükümetinin iktidarda olduğu dönemde suç işleme oranı daha da arttı. Ve bu oran yüzde 200'ü buldu. Bu açıdan hükümetin de ciddi anlamda tedbirler alması gerekmekte, fakat bugüne kadar bu konuda sadece yeni cezaevleri açmakla önlem alınmaya çalışıldı. Bu da doğru bir politika ve bakış açısı değildir.” İfadelerini kullandı.
“Türkiye`de hak ve hukukun gözetilmesi açısından sağlıklı bir politika yürütülmüyor”
Türkiye`de hak ve hukukun gözetilmesi açısından sağlıklı bir politika yürütülmediği ileri süren Av. Özbekli daha sonra şunları söyledi:
“Türkiye`de uyuşturucu ticareti ile ilgili suçlar daha çok işlenmeye başlandı. Bu suçların da muhakkak sosyo-ekonomik sebepleri vardır. Örneğin Türkiye`de işsizlik oranı, eğitim sistemi ve bireylerin çalışmadan daha fazla kazanma düşüncesi, bireyleri uyuşturucu ticareti yapmaya itiyor. Cinsel suçlarla ilgili ise Türkiye`deki televizyonlar, gazeteler, internet üzerinden yayın yapan siteler… Bütün bunlar insanları suç işlemeye itiyor. Ayrıca toplumun değer yargılarının değişmesi, dini düşüncenin toplum içinde zayıflaması, düşüncelerinin hafife alınması, toplumsal değerlerin yozlaşması… Tüm bu sebepler, bu tür suçların işlenmesine neden olabiliyor.”
“Hükümetin bu konuda ciddi projeler ortaya koyması gerekmektedir”
Hükümetin bu konuda ciddi projeler ortaya koyması gerektiğini söyleyen Av.Özbekli değerlendirmesinin sonunda, “Ekonomik, sosyal ve eğitim politikalarının ortaya konması gerekiyor. Özelikle dahası suç işlemeye neden olan unsurların ortadan kaldırılması gerekir. İnsanları bu suçu işlemeye iten nedenler durdukça, suç işlenmeye devam edilecektir. Eğer Türkiye'de özgürlükler yerinde ve sağlıklı kullanılırsa, bireylerin meşru talepleri meşru yollarla karşılanırsa ve bu konuda da adımlar atılırsa, suç işleme oranı düşecektir.” İfadelerini kullandı. (Emrah Deniz-İLKHA)