Hac kayıtlarına,  her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir ilginin olduğunu belirten Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Hamza Bayram, kayıtların henüz yeni başlamış olmasına rağmen şu ana kadar yaklaşık bin 700 kişinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Konu hakkında İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Hamza Bayram, Hac kayıtlarının başlamasıyla, Hacca gitmek isteyen vatandaşların Hac kayıtlarına yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Bayram, “Hacca 2017 yılında gitmek için ilk defa kayıt yaptıracaklar işlemlerini 6 Ocak tarihine kadar aralıksız bir şekilde devam yaptırabilecekler. Önceki yıllarda kayıt yaptıranların yeni kuraya girebilmek için bu yıl kayıt yenileme işlemlerini mutlaka 9-31 Ocak arasında yapmaları gerekir.” dedi.

Hacı adaylarının heyecanla beklediği yeni kayıt döneminin 28 Aralık tarihinden itibariyle başladığını söyleyen Bayram, “Malumunuz Hac ibadeti İslam`ın beş temel esaslarından biridir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizlerde vatandaşlarımızın bu ibadetini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için her türlü fedakârlığı yapıyoruz. Bunun içinde Diyanet İşleri Başkanlığımız 24-25 Aralık tarihlerinde İstanbul`da tüm illerimizdeki Hac`dan sorumlu müdürlerimiz, müftülerimiz, müftü yardımcıları ve personellerimizi iki günlük bir seminere tabi tutarak her hangi bir soruna mahal vermemek için önlemini bu şekilde bu seminerle almıştır.” ifadelerini kullandı.

Kayıtların 6 Ocak'a kadar devam edeceğini hatırlatan Bayram, “Daha önce hiç kayıt yaptırmamış vatandaşlarımız belirlenen bankalara 20 TL ücret yatırarak il ve ilçe müftülüklerimiz ile internet üzerinden yaptırabileceklerdir. Bu sene normal ve müstakil tip Hac iptal edilerek yerine oda tercihli Hac ve otel tip konaklamaya geçilmiştir. Bu şekilde Hac kayıtları gerçekleşmiş olacak ve kuraya katılma hakkı kazanmış olacaklar.” şeklinde konuştu.

Önceki yıllarda kayıt yaptıranların yeni kuraya girebilmek için bu yıl kayıt yenileme işlemlerini yapmaları gerektiğini belirten Bayram, “Bu yıl ilk defa daha öne Hac kaydı yapmış olup sıra bekleyen kuraya girecek olan Hacı adaylarımızın da 9-31 Ocak tarihleri arasında tekrar il ve ilçe müftülüklerimiz ile web sayfası üzerinden tekrar güncelleme yapmaları gerekmektedir. Sebebi de normal ve müstakil tip Hac iptal edilerek yerine oda tercihli Hac konaklamaya geçilmiş olmasıdır. Bu güncellemeyi yapmayan vatandaşlarımız 23 Şubat'ta çekilecek olan kuraya katılamayacaklardır. Biz hiç kimsenin mağdur olmaması için cuma günü hutbelerimizde ve yine din görevlerimiz vasıtasıyla daha önceden kaydını yaptırmış ve kurada ismi çıkmamış olan hacı adaylarımıza ulaşarak onları mağdur etmemek için şu an tüm hazırlıklarımızı yaptık.” diye konuştu.

Türkiye genelinde bir milyon 700 bin kişinin kura beklediği bilgisini veren Bayram, “Gaziantep genelinde 44 bin Türkiye genelinde ise bir milyon 700 bin kura bekleyen vatandaşlarımız var. İnşallah bir vatandaşımız daha mağdur etmeden bu süreci tamamlamayı ümit ediyoruz. Gönül ister ki bütün hacı adaylarımızı gönderelim. Ama ülkemizle alakalı bir durum değil. Her ülkenin kendisine ait bir kotası vardır. Ülkemizden her yıl 60 bin civarında hacı adayımızı Hacca gönderiyoruz. İnşallah ümit ediyoruz ki bu sayıyı bu yıl biraz daha yukarı seviyelere taşırız.” değerlendirmesinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)