DOĞRUHABER / HABER MERKEZİ

İslam dünyası 21. Yüzyılın getirdiği buhran ve iç savaşlardan kurtulamayınca gücüne güç katmak isteyen ülkelerin hırslarının bedelini çocuklar ödüyor. Libya`da, Suriye`de, Yemen`de, Irak`ta süren iç çatışmalardan en fazla kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Bombaların hedefi olan çocuklar bombalardan kurtulsalar bile açlığın pençesinden kurtulamıyorlar ve hayatlarını kaybediyorlar.

YEMEN`DE MİLYONLARCA ÇOCUK AÇ

Yemen`de 21 aydır Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlıları ve Husiler arasında devam eden çatışmalar bitmek bilmezken, ülkede açlık had safhaya ulaştı. Öyle ki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF`in açıklamasına göre, Yemen`de yaklaşık 2 milyon 200 bin çocuk yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.

Açıklamaya göre yaklaşık 462 bin çocuk şiddetli, 1 milyon 700 bin çocuk ise orta derece yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. Bu oranın 2014`e kıyasla yüzde 200`e varan bir artış gösterdiği kaydedildi.

HER 10 DAKİKADA BİR ÇOCUK ÖLÜYOR

UNICEF açıklamasına göre şiddetli yetersiz beslenme vakalarının en çok El-Hudeyde, Sada, Taiz, Hacce ve Lahic kentlerinde görüldüğü, Husilerin kalesi durumundaki Sada`da her 10 çocuktan 8`inde yetersiz beslenme vakasına rastlandığı, ishal, yetersiz beslenme ve solunum yolları enfeksiyonu gibi sebeplerden her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü vurgulandı.

SİLAH YERİNE EKMEK GÖNDERİN

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerinin havadan vurduğu Husi bölgelerini, karada Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Husiler arasında kıran kırana bir çatışma yaşanıyor. Daha önce zaten dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Yemen`de yaşanan bu trajedinin belki de tek suçlusu İslam dünyası… Petrol rezervlerine sahip olmadığı için halkının büyük bir kısmının şiddetli bir yoksulluk yaşadığı Yemen`e ekmek yerine silah göndermek, ülkenin yeraltı-yerüstü kaynaklarını hava saldırıları ile yok etmek hangi iz`ana sığar? Dünyanın en fakir ülkesinde Müslümanların birlik halinde yaşayıp, ülkesini mamur etmesi gerekirken taraflara bölünmek ve elleri tetikte yaşamak, Müslüman kardeşini hedef almak her 10 dakikada bir çocuğun açlıktan ölümünü doğurmuştur.

‘SALGIN HASTALIKLAR YAYGINLAŞIYOR`

Aylardır süren saldırıların da etkisi ile Yemen`de yetersiz beslenme oranının şu ana kadar ki en kötü seviyeyi gördüğünü belirten UNICEF`in Yemen Temsilcisi Vekili Meritxell Relano, ülkede sağlık kurumlarının da azlığı nedeniyle kolera ve kızamık gibi salgın hastalıkların yaygınlaştığını aktardı.

Relano, Yemen`de çatışan tarafları, UNICEF`in çocuklara gıda ve ilaç takviyesini yapabilmesi için gerekli şartları sağlamaya çağırdı.

Yemen`de Mart 2015`ten bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle gıda ve sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor.

YARDIM ÇAĞRISI

Yemen ile ilgili bir yardım çağrısı da Çocukları Koruma Örgütü Başkanı Ahmed el-Kuraşi`den geldi. Kuraşi, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Hacce'de 150 binden fazla çocuğun acil temel ve ek gıdaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yardım kuruluşlarına Hacce'deki yaklaşık 60 bin sığınmacı aileye "hayat kurtarıcı" gıda ve sağlık yardımı yapılması çağrısında bulunan Kuraşi, Açlık tehlikesinin gittikçe arttığına dikkati çekti. Kolera ve sıtma gibi çeşitli bulaşıcı hastalıkların yayılmaya başladığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de 18 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, bunlardan 10,3 milyonunun acil yardıma ihtiyaç duyduğunu duyurmuştu. İç savaşın sürdüğü Yemen'de halkın yüzde 51'i temel gıda maddelerine ulaşamıyor. BM raporuna göre iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan göçmenlerden yüzde 55'inin başka ailelerin yanına yerleştiği, yüzde 22'sinin kiralık evlerde, yüzde 19'unun ise kurulan merkezlerde yaşadığı bildirildi.

Raporda ayrıca, iç savaşın başladığı tarihten 18 Kasım'a kadar 7 bin 272 kişinin öldüğü, 38 bin 279'unun yaralandığı belirtildi.

Yemen`de neler oluyor?

Arap baharıyla birlikte Arap başkentlerinde başlayan halk protestolarından biri de Yemen`de baş göstermişti. Ülkenin başında, 30 yıldan fazla bir süre Cumhurbaşkanı koltuğunda oturmuş Ali Abdullah Salih vardı. Salih, batılı ülkelerle düşük profilli bir müttefik, Suudi yönetimi tarafından desteklenen diktatör bir liderdi. Uzun bir oyalamadan sonra halkın koltuğunu devireceğini anlayınca halkla anlaştı ve reform gerçekleştirdi. Ardından yerine o zamanlar yardımcısı olan Abdurabbu Mansur Hadi geldi. Önemli bir halk kitlesine sahip İhvan Hareketinin siyasi partisi Islah Hareketi de kurulan hükümetin önemli ortağı oldu. Ülkede tam her şey iyiye gidecek derken ülkenin yüzde 40 gibi önemli bir halk tabakasına sahip olan Husiler, Hadi yönetiminden pay isteyerek hükümete ortak olmak istediler. Masada yapılan müzakereler araya giren taraf devletlerin yönlendirmesiyle siyasi kavgalara, derken bu kavgaların sahada çatışmaya dönüşmesine sebep oldu.  

Olayların başından bu yana Yemen`de oluşan bu ortamı bekleyen batılı devletler ise fitnenin fitilini tutuşturmuşlardı. Batının daha ilk günden alt zeminini hazırladığı Yemen`e yönelik kaosun şifreleri ise; Amerika ve İngiltere`nin, büyükelçiliklerini bir gece aniden kapatması ve elçilerini apar topar ülkeden çıkarması olmuştu. Husiler bunun üzerine başkent San`a`yı ele geçirerek bir darbe gerçekleştirdiler. O günden bu güne süren çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybederken, ülke halkı ise açlıktan kırılıyor.