Bingöl Karlıova'ya bağlı Toklular köyünde besiciler, yaz mevsiminde istifledikleri ot ve samanları kar üzerine serperek küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını besliyorlar.
Soğukların başlamasıyla bölgedeki çoğu besici hayvanlarını sıcak bölgelere götürürken, ilçede kalanlar ise her tarafı karla kaplı ahırlarda hayvanlarına bakmak zorunda.
Köyde küçükbaş hayvanlarını beslemeye çalışanların, zorlu kış şartlarında bir kilometre uzaklıkta bulunan ot ve samanları kayıklara yükleyerek getirdikleri gözlendi.
Daha fazla kilo almaları için hayvanlarına ot, saman ve arpa veren besicilerin, kar nedeniyle sulamaya götüremedikleri hayvanların su ihtiyacını demirden yapılan yemliklerle karşıladıkları gözlendi.
Günün tamamını hayvancılık işlerini yaparak geçirdiklerini belirten Ömer Orakçı, "Geçim kaynağımız hayvancılıktır. Bizim köylüler genelde kış aylarında sıcak bölgelere gidiyorlar. Biz de ot ve samanımız olduğu için köyümüzde kalmayı tercih ettik. Babalarımızın ve dedelerimizin mesleği olduğu için bu işle uğraşıyoruz. Fazla memnun olduğumuz bir durum değil ama ekmek parası için yapmaya mecburuz. Sabahları erken saatlerde gelip koyunların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Aynı uygulamayı öğle ve akşam saatlerinde de yapıyoruz." dedi.
Bölgede hayvancılık yapanların sayısında azalma yaşandığını dile getiren Orakçı, devletin bu konuda destekleri arttırması gerektiğini söyledi.
"Doğuda kimse eskisi gibi hayvan beslemiyor"
Küçükbaş hayvan sayısı fazla olmadığı için mor koyunlara verilen destekten faydalanamadığını sözlerine ekleyen Orakçı, "Devletin mor koyunlara verdiği destek projesi var. Bu da belirli koyun sayısına göre veriliyor. 200 ya da 250 hayvanı olan bu projeden faydalanıyor ama bizim doksan koyunumuz olduğu için faydalanamıyoruz. Az koyun besleyenlerin de faydalanması için sayının biraz daha düşürülmesi, bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için yetkililerin düzenleme yapması lazım. Hayvan sayımız az olabilir ama biz yaz ve kış aylarında tüm günümüzü bunlara ayırıyoruz. Ayrıca masrafları da çok fazla oluyor. Artık doğuda kimse eskisi gibi fazla hayvan beslemiyor. Durum böyle olunca hayvanlarını satmak zorunda kalanlar oluyor." ifadelerini kullandı. (Bülent Temiz-İLKHA)