Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık personellerine yönelik akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitim semineri verildi.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen'in konuşmacı olarak katıldığı seminerde ilaç kullanımı konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekildi.

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, akıllı ilaç kullanımı çalışmalarının dünya genelinde 31 yıldan bu yana sürdürüldüğünü söyledi.

Yavuz, "Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda ülkemizde de halkın ve sağlık hizmetleri sunucularının farkındalığının arttırılması ve bilinçlendirilmesi amacıyla bilgilendirme yapıyoruz." dedi.

Akılcı ilaç kullanımının, hastalığa ve bireysel özelliklere göre uygun ilacı uygun süre, doz ve en düşük maliyetle kolayca sağlamak olduğunu dile getiren Yavuz, toplumda bilindiğinin aksine antibiyotiklerin ateş düşürücü ve ağrı dindirici özelliklerinin olmadığına değindi.

Doktorlar önermedikçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini ifade eden Yavuz, "Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı,  hemşire, diğer sağlık personeli, hasta ve hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı arttırmamız gerekmektedir. Unutmayalım ki antibiyotikler ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır." şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin–İLKHA)