Yoğun kar yağışı nedeniyle enerji nakil hatlarında meydana gelen arızayı gidermeye çalışan VEDAŞ arıza ekipleri, kar fırtına demeden, kopan telleri ve kırılan direkleri onarmaya çalışıyor.

Yoğun kar yağışı nedeniyle 10 gündür elektrik verilmeyen Ağaçdere (Xaçukan) köyünde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen VEDAŞ Bitlis İl Müdürü Tahsin Uzunselvi, bir hafta içinde yoğun kar ve fırtına nedeniyle arıza gören 300 köyün enerji hatlarında kopan telleri ve kırılan direkleri onararak, enerji vermeye başladıklarını belirtti.

Kar, fırtına ve tipi demeden ekiplerinin fedakârca çalıştığını belirten Uzunselvi, “Çalışma koşullarının ne kadar zor olduğunu gördük. Biz bile bu tepeyi çıkarken normalde hiç bir ağırlık almadan nefes nefese kaldık. Ama bu arkadaşlarımız bu zorlu koşullarda bu çalışmaları yürütüyorlar. Gerçekten fedakarca bir çalışma yürütüyoruz. Müşterilerimizin elektriksiz kalmaması için bu bir haftalık kar yağışı, fırtına ve tipi nedeniyle birçok köyümüzde enerji nakil hatlarında direklerin yıkılması, iletkenlerin kopması meydana geldi. Tabi mevcut arıza ekiplerimiz buna yeterli gelmeyince, bizim diğer servislerden, birimlerden arkadaşlarımızı takviye ettik.” dedi.

Kırsal olması nedeniyle çalışmaların tamamen iş makinesiyle yapılamadığını söyleyen Uzunselvi, çoğu zaman insan gücü kullanmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Uzunselvi, “Yaklaşık bir hafta önce, 300 köyümüz elektriksizdi. Ama şu anda Bitlis merkezde burayı bitirirsek, sadece bir köyümüz kalıyor. Mutki`de 3 köyümüz var. Hizan`da da 3 köyümüz kaldı. Tabi bu köylerde hasar çok fazladır. Kırsal alanda yıkılmış direkler var, kopmuş teller var. Yıkılan dirikler bazen burada makara sistemi oluşturularak çekiliyor. İmkan olmayan yerlerde sırtta taşınmak zorunda kalınıyor. Bazı yerlerde de katır sırtında malzeme taşıyoruz.” diye konuştu.

Arızaların genelde fırtına sırasında ıslak karın yağmasının ardından oluşan don olayından meydana geldiğine dikkat çeken Uzunselvi, “Buzlanmayla birlikte iletkenlerde kalınlaşma meydana gelince, ya o telimizi kopuyor ya da direkler yıkılıyor. Yani önceden tedbir ile bir ilgisi yok. Bazen kamuoyunda dillendiriliyor, ‘Maden fırtına oldu, neden daha önce tedbir alınmıyor` diye. Teknik olarak hiçbir şekilde önceden alınabilecek bir tedbiri yok.” ifadelerini kullandı.

Son olarak coğrafi koşulların zorluğuna da değinen Uzunselvi, şunları kaydetti: “Kırsal alan, çok dağlık ve engebeli araziye sahip. Hatalarımız da kırsal alandan kaynaklı. Diğer kurumlarda olduğu gibi sadece yolda bir çalışma söz konusu değil. İş makinasıyla çalışma mümkün değil. Bu kırsal alanda, mecburen insan gücüyle yapılması gerekiyor. Bir gün öncesinde direğin çukurları kazılıyor. O kırılmış direğin yerine yeni bir direk dikmek için bazen taş bulamıyoruz. Direği sıkıştırmak için gidip derenin kenarlarında toplayarak buraya getiriyoruz. Direği bu şekilde diktikten sonra mevcut kopmuş iletken telleri bağlayarak enerji veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Ağaçdere köyünde ikamet eden İsmail Gökçür, 4 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik direklerinin kırıldığını, 10 gün boyunca köyde elektriksiz kaldıklarını dile getirerek, VEDAŞ`a çalışmaları nedeniyle teşekkür etti. (Şükrü Tontaş- İLKHA)