Kış mevsiminin vazgeçilmezi ve insan vücudunu sıcak tutan üzüm pekmezi başta olmak üzere şire türlerinin enerji kaynağı olduğunu ifade eden aktarlar, cevizli sucuk, muska, pestil ve kuru üzüm gibi şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu ve bu ürünlerin kış mevsiminde bol tüketilmesi gerektiğini belirttiler.

Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan vitamin deposu el yapımı yöresel şire ürünlerine Gaziantep`te etkili olan kar yağışının ardından halkın büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Tarihi Almacı Pazarı esnafları, yaz aylarında meyvelerin kurutulmasıyla birlikte raflarda yerini alan şirelerin kış aylarında da hastalıklara karşı derman olduğunu söylediler.

Kuru üzüm, kuru dut, pestil, sucuk, pekmez, fıstık, badem, kayısı başta olmak üzere çok sayıda doğal ürün vatandaşların beğenisine sunulduğunu belirten Tarihi Elmacı Pazarı esnafından Ahmet Dal, kar yağışı ile birlikte vatandaşların şire ürünlerine yoğun bir talebi olduğunu belirtti.

Soğuk havalarda şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu söyleyen Dal, “Kışın vücudumuz sıcak tutması için sucuk, bastık, muska, üzüm ve üzüm pekmezi, helva ve tahin bunlar bu mevsimde sıcak olur. Havalarda soğuk ve kar yağışı olduğu için bu mevsimde bu tür şire ürünleri tüketilmeli. Kar yağışı sonrası satışlarımız arttı. Kış mevsiminde bunların tüketilmesi daha iyi olur. Kış yiyecekleri bunlardır. Bunlar kışın hem sıcak tutar.” dedi.

Kış mevsiminin hastalıklarına karşı cevizli sucuk, muska ve pestilin bol tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Turan Efendioğlu ise durgun olan işlerinin kar yağışının ardından şire ürünlerine artan talep ile satışların arttığını ifade etti.

Efendioğlu, “Biz karın yağmasına çok sevindik. Büyüklerimiz ‘kar senesi, var senesi` demişler. Karın yağması ile sular çoğalır. Mikroplar ölür. Hava soğukları kırılır. Bu arada da tabi soğukların artması ile şire ürünlerine bir talep oluyor. Üzüm, pestil ve sucuk bu tür şire ürünleri çok satılıyor. Haliyle bunlar hem enerji verici. Hem de insan vücudunu sıcak tutar. İşler her ne kadar durgun olsa bile en çok şire türleri satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şire ürünlerinin tamamen doğal olduğunu, ürünlerin Gaziantep`in köylerinde bağbozumu mevsiminde üretildiğini belirten Efendioğlu, “Bütün mahsuller tamamen Gaziantep ürünüdür. Üzüm ise Adıyaman Besni yörelerinde çok olduğu için burada yapılıyor. Dolayısıyla kar yağışı ile birlikte satışlarımız arttı. Buraya baharat ve kurutmalığa gelen müşteriler, bunun yanında şire ürünlerinde de alıyor.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)