İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği`nce hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesince 6 Ocak`ta TCK`nın 314/1. maddesi gereğince "örgüt yöneticiliği" ve 312/1. maddesi gereğince de "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanan emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında iddianame hazırlandı.
İlker Başbuğ`un, hakkında hazırlanan iddianame kapsamında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında, İnternet Andıcı davasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame tamamlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesince 6 Ocak`ta TCK`nın 314/1. maddesi gereğince ``örgüt yöneticiliği`` ve 312/1. maddesi gereğince de ``cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs`` suçlarından tutuklanan emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki iddianame tamamlandı.
Başbuğ, "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamaları ile tutuklanmıştı.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianamede Başbuğ, tek şüpheli olarak yer aldı. 39 sayfalık iddianamede tek şüpheli olarak yer alan Başbuğ`un, `silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi istendi.
İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderilen iddianamenin "İnternet Andıcı" davası ile birleştirilmesi talep edildi. İnternet Andıcı davasında Dursun Çiçek ve Hasan Iğsız`ın da aralarında bulunduğu 15`i tutuklu 29 sanık yer alıyor. Mahkemenin iddianameyi kabul edip davaları birleştirmesi halinde İnternet Andıcı`nda sanık sayısı Başbuğ ile birlikte 30`a yükselecek.
BAŞBUĞ 5 OCAK GECESİ TUTUKLANMIŞTI
İnternet Andıcı davasına bakan İstanbul 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık savunmalarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunarak gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`na yazı yazmıştı. Mahkemenin suç duyurusu üzerine harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbuğ`u 5 Ocak`ta şüpheli sıfatıyla ifade vermesi için adliyeye davet etmişti.
Başbuğ, Beşiktaş`taki İstanbul Adliyesi`ne gelerek özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız`a yaklaşık 7 saat ifade verdikten sonra `silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs` suçlarından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.
Başbuğ, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Vedat Dalda`ya yaklaşık 2 saat ifade verdikten sonra `örgüt yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs` suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
Avukat İlkay Sezer`in, Başbuğ`un tutukluluğuna ve Anayasa Mahkemesi`nde yargılanması istemli dilekçeleri İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oy birliği ile reddedilmişti.