Suudi Arabistan, ABD'de 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a yerleşecek olan Donald Trump yönetiminin stratejileri belli olana kadar yatırımlarını durdurdu. ABD'de Suudi Arabistan'a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan yasa tasarının kabul edilmesi ve yasanın savunucusu Donald Trump'ın başkan seçilmesi, üst düzey Suudi yetkilileri ABD'deki finansal stratejileri konusunda yeniden düşünmeye itti. Ulusal varlık fonunun karar mekanizmasına yakın bir isim, Suudi Arabistan'ın, Beyaz Saray'ın yeni yönünü ve 11 Eylül yasasının etkilerini anlayana kadar hükümet fonlarının ABD yatırımlarını durdurduğunu söyledi.


BÜYÜK YATIRIM İZNİ YOK

Kongre'de 11 Eylül yasasını oylama öncesinde Trump “Başkan seçilirsem masama gelen yasayı onaylayacağım” demişti. Suudi Arabistan'a yönelik bir başka tehdit de Trump'ın ABD petrol üretiminin arttırılmasına ve ithalatını sınırlandırmaya destek vermesi olmuştu. ABD rafinelerinde hisseleri olan Suudi şirketler petrokimya alanında genişlemek istiyor. Ancak Trump'ın danışmanları, Suudi Arabistan'ın ABD'de petrokimyasal tesislerine sahip olmasına karşı çıkıyor.

BERLİN NİYETİ BOZDU

ABD, 11 Eylül bahanesiyle Arap sermayesine el koymaya hazırlanırken Almanya da ABD'nin Petro-dolar yağmasına katılmaya hazırlanıyor. Alman istihbarat servisleri BND ve Bfv, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'i radikal ideoloji yayan gruplara kaynak sağlamakla suçladı. Alman 'Süddeutsche Zeitung' gazetesine sızdırılan rapor Körfez ülkelerini, radikal ideoloji yayan camilere, dini okullara, radikal imamlara ve 'davet' gruplarına kaynak sağlamakla suçladı. Raporda, selefi hareketlerin, üç devlet tarafından “uzun süreli nüfuz stratejisinin” bir parçası olduğu savunuldu. Suudi Arabistan'ın Almanya büyükelçisi Awwas Alawwad, Selefizm'i destekleme suçlamalarını reddederek, Suudi yönetiminin camiler inşa etmediğini ya da ülkeye imam ihraç etmediğini ve “Alman Selefizm'i ile hiçbir bağlantısının” olmadığını söyledi.

Yenişafak