Polonya'da hükümetin çıkarmak istediği basın yasası nedeniyle yaşanan siyasi kriz derinleşerek artıyor. Başkent Varşova'da binlerce protestocunun meclis binasını kuşatması, darbe iddialarını da beraberinde getirdi.

Habertürk'te yer alan haberde, Cumartesi günü, meclis binasını kuşatan ve İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin milletvekillerini binadan dışarı çıkarmayan protestocular, polis tarafından zor kullanılarak dağıtıldı. Polisin müdahalesinin ardından başbakan Beata Szydlo ve Hukuk ve Adalet Partisi Genel Başkanı Jaroslaw Kaczynski meclis binasından çıkarılabildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Mariusz Blaszczak, "Benim fikrime göre, dünkü olaylar gücü ele geçirmek için yapılmış yasadışı eylemlerdi." ifadelerini kullandı.

İktidar partisinden birçok milletvekili yaşananların hükümeti devirmeye yönelik bir darbe girişimi olduğunu iddia ederken, protestocuları 'holiganizm' ile suçlayan iktidar partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, protestocuların bedel ödeyeceğini belirtti.

Muhalefet partisi vekilleri ise düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu belirterek kürsüyü işgal etti. Bu ülkenin 1989'da komünist rejimden kopmasının ardından parlamentoda gerçekleştirilen ilk oturma eylemi oldu.

İktidar karşıtı protestolar, gazetecilerin parlamentoya girişine kısıtlamalar getiren düzenlemenin ardından başladı. Düzenleme Polonya tarihi boyunca parlamentoya istedikleri gibi giriş hakkı bulunan gazetecilerin, parlamentoya girişine katı kısıtlamalar getiriyor. Düzenleme ile birlikte basın mensuplarının meclisten görüntü alması ve vekillerle karşı karşıya gelecekleri bölümlere girmelerine kısıtlama getiriliyor.

Bunun basın özgürlüğüne ve anayasaya aykırı olduğunu söyleyen protestocular, "Polonya'yı mahvetmeyi bırakın" sloganıyla iktidar partisini protesto ediyor. Muhalefetin yanı sıra, Polonya medyası ve Avrupa Birliği de düzenlemeye tepki gösterdi.