Ülkelerindeki savaştan kaçarak Şanlıurfa`nın Eyyübiye ilçesinde, bir eve sığınarak yaşam mücadelesi veren 7 akraba aileden oluşan 35 kişilik Suriyelilerin içler acısı durumu yürek burkuyor.

Eyyübiye`nin Büyükyol Mahallesinde bulunan Vali Fuat Caddesindeki 1274. sokakta bir eve 3 ay önce yerleşen 7 akraba aileden oluşan 35 kişilik Suriyeliler, kendilerine bir yardım elinin uzatılmasını istiyor.

8 odadan oluşan eski yapı evin sadece bir odasında soba bulunduğunu ama yakacak odun ve kömürlerinin olmadığını söyleyen Ehsen ailesi, İLKHA aracılığıyla  hayırseverler ve yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Suriye`nin Tel Abyad kentinde bir bombardıman sonucu kayınbabasını ve ağabeyini kaybeden Bedia El Ehsen, 3 ay önce Şanlıurfa`ya geldiklerini ve 13 gün boyunca bir akrabasının evinde kaldıktan sonra bu eve yerleştiğini ifade etti.

Geldikleri süre zarfında sadece mahalle muhtarı tarafından kendilerine yardım yapıldığını, ev içerisindeki 5 erkeğin iş bulmakta sıkıntı yaşadığını söyleyen Ehsen, “3 aydır Şanlıurfa`ya gelmişiz. 17'si çocuk olmak üzere 7 aile toplam 35 kişiyiz. İlk geldiğimizde sadece mahalle muhtarı bir yardım getirdi. Toplamda ailemizde 5 erkek var. Ama bunlar da iş bulamıyor. Sabah dışarı çıkıp akşama kadar gezdikleri halde iş bulamıyorlar. Ayrıca bize yeterince yardım gelmiyor. Buradaki aileler olarak hepimiz akrabayız. Kayınbabam ve bir ağabeyim Suriye`de bombardımanda hayatını kaybetti. Şanlıurfa`ya ilk geldiğimizde 13 gün bir akrabamızın yanında kaldık sonra bir kişinin aracılığıyla bu kiralık evi bulduk. Bu evde toplam 8 oda var. Bazı odalarda 4 kişi, bazılarında 5 kişi kalıyoruz. Üçüncü katta da bir oda var, orada 2 yaşlımız kalıyor.” dedi.

“Bu kış gününde ısınacak sadece bir sobamız var”

Kira olarak ayda 900 TL verdiklerini söyleyen Ehsen, “Bu kış gününde ısınacak sadece bir sobamız var. Odun ve yakacak hiçbir şey yok. Elektrikli sobamız da yok. Sağdan soldan, bakkallardan topladığımız kartonları getirip yakıyoruz. Ama yetmiyor özellikle akşama doğru bitiyor. Daha sonra da erkekler çıkıp biraz topluyorlar. Bu eve kira olarak ayda 900 TL veriyoruz. Valilik ve belediye bu konuda bize yardım etmedi. Yardım vakfına da kaydımızı yaptık ama hiç kimse gelmedi.” ifadelerini kullandı.

Aileden 5 erkeğin ayda sadece 2 hafta Pazar yerlerinde hamallık yaptığını, diğer günlerde iş verilmediği için oturduklarını söyleyen Ehsen, “Ailemizdeki 5 erkekten ikisi 15 gün çalıştıktan sonra 15-20 gün de oturuyorlar. Pazarlarda hamallık yapıyorlar. Türkçe bilmedikleri için başka iş vermiyorlar. Kazandıklarını gelip topluyorlar aydan aya veriyorlar. Çocuklar arasında 2 tane çocuğumuz da devlet okuluna gidiyor. 3 tane de kültür merkezine gidiyor. 17 çocuktan 3 tanesinin kimliği var. Kimlik için başvurmuşuz ama bir sonuç alamadık. Hastaneye gittiğimiz de kimlikli olan çocukları alıyorlar kimliği olmayanları almıyorlar.” diye konuştu.

“Çocuklar akşam ağlayarak aç yatıyorlar”

Okuldan gelen 2 çocuğunun Pazar arabasıyla pazardaki bozuk meyve ve sebzeleri toplayıp getirdiğini söyleyen Ehsen, devlet yetkililerine de seslenerek şöyle konuştu:

“Türkiyeli yetkililerinden şunu istiyoruz. Ekmek almaya paramız yok. Gidip fırınlarından Allah rızası için istiyoruz. Yarı tok yarı aç yatıyoruz. Barınacak bir yer istiyoruz. Buranın kirasını bir ay ödüyoruz bir ay ödeyemiyoruz. Uyuyacak yataklarımız yok. Çocuklarımıza giydirecek elbiselerimiz yok. Büyük insanlar olarak kendimiz dayanabiliriz ama küçük çocuklar dayanamıyor. Akşam aç yattıkları zaman ağlıyorlar. 2 tane çocuğum okuldan geldikten sonra Pazar arabalarıyla pazarlarda ezik olan, sandıklara atılan sebze, meyve toplayıp getiriyorlar. Burada onları yıkıyoruz ezik olanları kesip atıyoruz kalan temiz meyveleri ve sebzeleri de yiyoruz. Bu kış gününde çocuklarımız üşüyor. Yakacak kömür ve odun istiyoruz. 17'si çocuk toplam 35 kişi üst üste uyuyoruz. Bundan dolayı bu ev yetmiyor. Barınacak bir yer istiyoruz.”  

Öte yandan ailenin durumuyla yakından ilgilenen ve yetkililerden yardım talep eden Akil Gençlik Platformu Eyyübiye Başkanı Necla Tenekeci, “Bana böyle bir ailenin olduğuna dair mesaj geldi. Ben de bu durumda dayanamayarak arkadaşlarla iletişime geçtim. Yardımcı olmaya çalışırız dediler. Buradaki temennimiz Suriyelilere önyargıyla yaklaşmasınlar. Düşünsünler ki bir komşuları evlerine geldiğinde ve ‘Bana yardım edin` dediğinde kendinizi onun yerine koymaları gerektiğini düşünsünler. Bu ön yargıları kırmak için çabalamamız gerekiyor. Burada 7 aile vardır. İçlerinde çalışmayan gençleri vardır. İş konusunda bu gençlere yardımcı olsalar yardıma ihtiyaçları olmayacak. Bu ailenin her şeye ihtiyacı var. Yetkililere duyuyoruz. Yardımsever kardeşlerimiz yardım ederlerse bizde vicdanen rahat ederiz.” diyerek yardımseverlere çağrıda bulundu. (Ramazan Casuk-İLKHA)